Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ


Εχει γίνει πολύς θόρυβος για τις συγκρούσεις εντός της Επιτροπής. Οσον αφορά την ουσία, είστε ικανοποιημένη από την έως τώρα πορεία των εργασιών της;

- Η επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ είναι ακραία χειραγωγούμενη. Μεταξύ πραγματικών γεγονότων και τηλεοπτικού, ραδιοφωνικού ή αναγνωστικού κοινού, παρεμβάλλονται μεσάζοντες της επικοινωνίας και της παραπλάνησης, γραφεία-χαλκεία και οι αντίλαλοί τους, που δεν μεταδίδουν την πληροφορία αλλά διακινούν την ψευδολογία, την παραπληροφόρηση και, συχνά, συκοφαντικά ψεύδη, που παράγουν σύγχυση και αποπροσανατολίζουν. Γίνεται βρόμικη παραπολιτική, με κατ' επάγγελμα χαλκευμένες «ειδήσεις», φανταστικούς διαλόγους και ανύπαρκτα περιστατικά.

«Συγκλονιστικά στοιχεία»

Νομίζω, όμως, ότι ο απλός πολίτης είναι συνειδητοποιημένος, με αντανακλαστικά και αντίληψη. Τον έχουν εξαπατήσει τόσες φορές, που ξέρει να διακρίνει τους κατεργάρηδες. Αντιλαμβάνεται ποιοι προσπαθούν να αποκαλύψουν και ποιοι προσπαθούν να συγκαλύψουν. Ποιοι προσπαθούν να τιμωρηθούν οι ένοχοι και ποιοι πασχίζουν να τιμωρήσουν αυτούς που ερευνούν.
Μέχρι σήμερα έχουν αποκαλυφθεί συγκλονιστικά στοιχεία, που κάποιοι πάσχιζαν να κρατηθούν μυστικά. Και μόλις την Πέμπτη, ακριβώς την ώρα που γνωστά κέντρα μιλούσαν για ενδεχόμενη αναστολή εργασιών της Επιτροπής, ήρθαν στο φως νέα δεδομένα πραγματογνωμοσύνης, που αποκαλύπτουν την εργώδη και οργιώδη παραθεσμική και παρασκηνιακή ενασχόληση με τη λίστα Λαγκάρντ, χωρίς να έχει εισπραχθεί μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ για το κράτος.

Πολλοί πιστεύουν ότι και αυτή η Επιτροπή θα έχει την τύχη των προηγουμένων της Βουλής, για άλλες υποθέσεις. Θα κλείσει, δηλαδή, χωρίς να λάμψει η αλήθεια και χωρίς να αποδοθούν ευθύνες. Θα μάθουν τελικά οι Ελληνες τι πραγματικά έγινε με τις διαδρομές του μαύρου χρήματος και, κυρίως, την εμπλοκή πολιτικών προσώπων;

- Στην Επιτροπή αγωνιζόμαστε για την αποκάλυψη της αλήθειας, την ώρα που εμπλεκόμενοι εκτρέπουν τη διερεύνηση σε πολιτική ή προσωπική αντιπαράθεση, με χοροστατούντες κυβερνητικούς βουλευτές. Αυτό συνιστά πολιτική της συσκότισης, της συγκάλυψης, της ατιμωρησίας, στην οποία εμείς δεν θα συμπράξουμε... Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχουμε δημόσια μιλήσει για τον όρκο σιωπής, την «ομερτά» που στέκεται εμπόδιο στην πλήρη διαλεύκανση και αυτής της υπόθεσης. Ανεξαρτήτως, όμως, της ανίερης συμμαχίας προσώπων και κομμάτων που, ενώ έχουν σύγκρουση συμφερόντων, ταυτόχρονα διασυνδέονται με κοινά συμφέροντα, εμείς έχουμε δεσμευθεί ότι θα δημοσιοποιήσουμε, στον δικονομικώς επιτρεπόμενο χρόνο, όλα τα στοιχεία που αποκάλυψε η διερεύνηση: όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, κόμματα και συμφέροντα που έδρασαν και εξακολουθούν να δρουν στην υπόθεση αυτή.

Αν ήταν άλλο πρόσωπο στη θέση του προέδρου της Επιτροπής, αντί του Χρήστου Μαρκογιαννάκη, θα προχωρούσαν σε μεγαλύτερο βάθος οι εργασίες;

- Η παρεμπόδιση της διερεύνησης αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό, γιατί πρόσωπα με κυβερνητική, κοινοβουλευτική και κομματική προϋπηρεσία στο δικομματισμό βρίσκονται στη λίστα ή συνδέονται με καταθέτες της λίστας. Πρόσωπα και συμφέροντα που ωφελήθηκαν από τις κυβερνήσεις Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ και διεπλάκησαν μαζί τους βρίσκονται επίσης στη λίστα. Και πρόσωπα στα ανώτατα κλιμάκια της κυβερνητικής και κομματικής ιεραρχίας των δύο κομμάτων είναι υπεύθυνα για τη μη αξιοποίηση της λίστας επί τόσα χρόνια. Δεν είναι η πρώτη φορά που Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ συμπράττουν στη συγκάλυψη και στην προδοσία του δημοσίου συμφέροντος. Η υπόθεση Siemens αποτελεί αντίστοιχο παράδειγμα. Οσο για τον κ. Μαρκογιαννάκη, είναι γνωστή η εμπειρία και η προϋπηρεσία του, για την οποία προφανώς επελέγη ως ο καταλληλότερος για την προαγωγή των σκοπών της κυβέρνησης.

Σχετικά με τη σύνθεση της Επιτροπής, πώς ερμηνεύετε την επιλογή των βουλευτών από τη Ν.Δ.;

- Είναι άκρως προβληματικό να συμμετέχουν στην Επιτροπή πρόσωπα για τα οποία μπορεί να υπάρξει σύγκρουση συμφερόντων. Είναι εξίσου προβληματικό να μη δηλώνουν αποχή για λόγους ευθιξίας και ευπρεπείας 3 βουλευτές για τους οποίους έχουν προκύψει γεγονότα που μπορούν να στοιχειοθετήσουν υπόνοιες μεροληψίας τους. Και δεν είναι τυχαίο ότι από πρόσωπα που όφειλαν να έχουν δηλώσει αποχή εκπορεύονται οι πιο λυσσαλέες προσπάθειες απαξίωσης του έργου της Επιτροπής και υπονόμευσης των προσπαθειών μας να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

 Η πρωτοφανής ένταση μεταξύ Βενιζέλου - Κασιδιάρη έφερε σε δεύτερο πλάνο την κατάθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Από τα έως τώρα δεδομένα, στοιχειοθετούνται ευθύνες για τον κ. Βενιζέλο ή για τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου;

- Ο κ. Βενιζέλος θα έπρεπε να ελέγχεται και ποινικά για υπεξαγωγή και μη αξιοποίηση της λίστας. Εκείνοι που μετέτρεψαν την πολιτική σε αξιόποινη δράση δεν μπορούν να χρησιμοποιούν την πολιτική τους ιδιότητα για να αποσείσουν ποινικές ευθύνες. Τα στοιχεία που επικαλεσθήκαμε όταν ζητήσαμε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον κ. Βενιζέλο όχι απλώς δεν καταρρίφθηκαν, αλλά, αντίθετα, έχουν ενισχυθεί. Είναι, επομένως, προ των ευθυνών τους όσοι με την επιδεικτική άρνηση ψήφου τους του παρείχαν ασυλία. Ως προς τον κ. Παπανδρέου, η εκτίμησή μου είναι ότι επίσης έχουν προκύψει περισσότερα στοιχεία. Και είναι ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Επιτροπή το ότι δεν έγινε δεύτερη επίσημη κλήτευσή του, όπως ζητήσαμε. Για εμάς, το κεφάλαιο της εξέτασης του κ. Παπανδρέου, την οποία ζητούμε από τον περασμένο Οκτώβριο, παραμένει ανοικτό. Η αποστολή υπομνήματος επιτρέπεται μόνο σε όσους φέρουν την ιδιότητα του υπόπτου. Η επιμονή του στο υπόμνημα συνιστά έμμεση επίκληση αυτής της ιδιότητας.

Ποδηγέτηση ερευνών

Αυτή την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη δικαστικές έρευνες για σειρά κρουσμάτων διαπλοκής οικονομικής και πολιτικής εξουσίας. Εχετε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη;

- Είναι ευτύχημα ότι υπάρχουν δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί που τιμούν την αποστολή τους και τολμούν να ερευνούν, ανεξαρτήτως της ιδιότητας και εξουσίας των ερευνωμένων. Είναι, όμως, δυστύχημα ότι οργιάζουν οι προσπάθειες ποδηγέτησης της δικαστικής και εισαγγελικής έρευνας, ώστε να μη θιγεί η καθεστηκυία διαπλοκή. Το χειρότερο όλων, όμως, είναι η προσπάθεια νομοθετικής παρέμβασης στη Δικαιοσύνη, με σκανδαλώδεις ρυθμίσεις και τροπολογίες, κατά την παλιά δικομματική συνταγή. Ετσι, ανεστάλη νομοθετικά η ποινική δίωξη διοικητών και μελών Δ.Σ. δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων που προορίζονται για ιδιωτικοποίηση. Μεθοδεύτηκε η υποβολή και υιοθέτηση εκπρόθεσμης τροπολογίας που απαλλάσσει από ποινικές ευθύνες για απιστία τραπεζικά στελέχη, για χορήγηση δανείων σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δηλαδή και στα κόμματα. Θέλω να πιστεύω ότι αυτά τα νομοθετήματα θα κριθούν αντισυνταγματικά, ως φωτογραφικά και αντιβαίνοντα στην αρχή της ισονομίας. Γιατί η Δικαιοσύνη δεν είναι τσιφλίκι κανενός κόμματος.

Ως νομικός, ποια η γνώμη σας για όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στη Χαλκιδική;

- Στη Χαλκιδική συντελείται ένα διαρκές οικολογικό και οικονομικό έγκλημα, αλλά και ένα έγκλημα κατά των θεμελιωδών δικαιωμάτων των κατοίκων. Ποινικοποιείται και δαιμονοποιείται η διεκδίκηση του δικαιώματος στη ζωή, στην υγεία, στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον, αλλά και στην προσωπική ελευθερία και ασφάλεια. Παραβιάζονται οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου και δημιουργούνται μαύρες τρύπες της νομιμότητας, στις οποίες όλοι οι πολίτες αντιμετωπίζονται ως ύποπτοι. Ο αγώνας που δίνουν οι κάτοικοι είναι αγώνας ζωής, αξιοπρέπειας και ελευθερίας. Θα τους συμπαρασταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις.
ΠΗΓΗ:"ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"-21/4/2014

========================================================
Κεραμιδόγατος 
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π) 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου