Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΤ.ΚΑΠΑΚΟΣ:ΠΡΩΤΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗΣ

Το βαρόμετρο Σεπτεμβρίου της Public Issue για τον Σκάι και την "Καθημερινή" έχει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία. Το πρώτο στοιχείο είναι η τάση ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής περνάει μπροστά από τη Νέα Δημοκρατία. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει τη μιάμιση μονάδα, ενώ η ίδια τάση ενισχύεται στην παράσταση νίκης κατά 6 εκατοστιαίες μονάδες (από 40% σε 46%). Ισχυρή είναι και η αποδοχή του ΣΥΡΙΖΑ, που παραμένει πρώτος με 39% στο ερώτημα ποιο είναι το καλύτερο κόμμα. Παρ' όλα αυτά στην παράσταση νίκης βρίσκεται πίσω από την Ν.Δ. κατά έξι μονάδες αν και η κυβερνητική παράταξη εμφανίζεται να χάνει επτά μονάδες μέσα στο καλοκαίρι. Η τάση είναι ενισχυτική για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά το συνέδριό του.
Το δεύτερο στοιχείο της δημοσκόπησης είναι ότι παραμένει ισχυρή η κρίση πολιτικής εκπροσώπησης και αυτό δεν αφορά μόνο την Ν.Δ. αλλά και τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο "κανένας" προηγείται σταθερά με 45% στο ερώτημα για την κυβερνητική πρόταση έναντι 28% της Ν.Δ και 23% του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει ότι η έκβαση της μάχης για την επίτευξη της ηγεμονίας στην κοινωνία παραμένει ανοικτή και έχει πολύ δρόμο να διανύσει.
Το τρίτο στοιχείο αφορά τη διεύρυνση της αντιμνημονιακής πλειοψηφίας, που φτάνει πλέον στο 76% έναντι μόλις 15% υπέρ του Μνημονίου και 19% υπέρ του "η χώρα κινείται σε σωστή κατεύθυνση". Μάλιστα οι πολίτες με συντριπτικό ποσοστό 81% προβλέπουν "αρκετές απεργιακές κινητοποιήσεις". Αξίζει όμως να επισημανθεί ότι ένα ποσοστό γύρο στο 30% δεν βλέπει αρνητικά το μέλλον του, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβερνητική "μαγιά" του αστικού μπλοκ είναι σημαντική.
Το τέταρτο στοιχείο είναι ότι διευρύνεται η δυσφορία κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις αρνητικές απόψεις να πλειοψηφούν σαφώς έναντι των θετικών (55% έναντι μόλις 43%). Μικρή είναι η πλειοψηφία υπέρ του ευρώ (51% έναντι 47%), ενώ πριν από έναν χρόνο οι θετικές γνώμες υπέρ του ενιαίου νομίσματος υπερτερούσαν σχεδόν δύο προς ένα. Αυτό σημαίνει ότι η γερμανικής έμπνευσης Ευρωπαϊκή Ένωση με τη σκληρή λιτότητα δεν βρίσκει ανταπόκριση στους πολίτες, ενώ πληγώνει σοβαρά και το ευρώ.
Ένα πέμπτο ανησυχητικό στοιχείο είναι η άνοδος της Χρυσής Αυγής κατά δύο μονάδες, από το 11% στο 13%, με τα ποιοτικά στοιχεία του νεοναζιστικού αυτού κόμματος και του αρχηγού του να κυμαίνονται από 13 έως 15%.
Το έκτο στοιχείο είναι η μείωση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ., που βλέπουν τη δύναμή τους να μειώνεται, πράγμα που σημαίνει ότι οι μνημονιακές πολιτικές έχουν πληγώσει βαθιά τον λεγόμενο ενδιάμεσο πολιτικό χώρο.
ΠΗΓΗ:ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΑΥΓΗ"-12/9/2013
========================================================
Κεραμιδόγατος 
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου