Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ


πηγή:
16/10/2014
===================================================================

Μάκης Αξιώτης
(Πολίτης του Αιγαίου)
===================================================================

Η Υγεία είναι αυτονόητο και αδιαπραγμάτευτο αγαθό. Η πρόοδος της επιστήμης, η οποία διακλαδίζεται σε όλους τους τομείς παροχής της, απαίτησε μια μακροχρόνια πορεία, από τον εξορκισμό και τη μαγεία έως τη ρομποτική χειρουργική. Αυτή η πρόοδος στοίχισε και στοιχίζει δισεκατομμύρια υλικής αντιπαροχής και ανάλογη σπατάλη έργου, γεγονότα που διαδραματίστηκαν με τη συμμετοχή του κοινωνικού συνόλου. Και αυτό, άσχετα με την πρακτική του καπιταλισμού που καταμερίζει τον πλούτο άνισα, π.χ. σε φαρμακοβιομήχανους και μεγαλογιατρούς, από τη μία, και εργάτες, τεχνικούς και επιστήμονες, από την άλλη. Ανεξάρτητα όμως από τις υπάρχουσες πρακτικές υποδομής και εφαρμογής της υγείας, τα τρία προτάγματα της Γαλλικής Επανάστασης, του Διαφωτισμού, «ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα», προϋποθέτουν την εξασφάλιση της υγείας, που, σύμφωνα με την άποψη μου, εμπεριέχεται στις δύο τελευταίες συνιστώσες. Δεν υπάρχει ισότητα και αδελφότητα, χωρίς την απρόσκοπτη και πλήρη δυνατότητα προσφυγής στις σύγχρονες παροχές εξασφάλισης της υγείας από το σύνολο, χωρίς εξαιρέσεις, του κοινωνικού ιστού. Κατά τη γνώμη μου, δεν νοείται το πρόσημο της αριστερής διακυβέρνησης, που να μην προϋποθέτει, ανάμεσα σε άλλα, και αυτή την κοινωνική επιταγή.

Στις μέρες μας, των σκοτεινών καιρών της ανθρωπιστικής κρίσης, είναι ολοφάνερο πως η οικονομική ελίτ αφαίρεσε τη συναίνεση των κοινωνικών παροχών, τις οποίες είχε αποδεχτεί τον προηγούμενο αιώνα. Στην πραγματικότητα είναι παγερά αδιάφορη για τη δυνατότητα προσφυγής του κοινωνικού συνόλου στα επιτεύγματα της υγείας και εξασφαλίζει την απρόσκοπτη προσπέλαση σ’ αυτά μόνο στα μέλη της, στην κοινωνική στοά των τυμβωρύχων της ανθρωπότητας. Και είναι απλή η μέθοδος. Η εφαρμογή της ελεύθερης αγοράς, η «λογιστική πρακτική» στην παροχή της υγείας, απομακρύνει αυτόματα εκατομμύρια ανθρώπους από το δικαίωμά τους στο αριστοτελικό «ευ ζην». Τιμολογούνται τα πάντα και γίνονται απροσπέλαστα.

Η ασθένεια είναι φυσικό συμβάν και τις περισσότερες φορές αποτρέπεται από την τακτική της πρόληψης. Στη χώρα μας διαλύεται βάναυσα ο κοινωνικός ιστός κάτω από την επέλαση των «αγορών». Ο υγειονομικός χάρτης της χώρας σήμερα, και σε σταθερή επιδείνωση, μετρά την κατάργηση 11 νοσοκομείων, 800 κλινικών (10.000 κλίνες και 30.000 θέσεις εργασίας χαμένες). Το σύστημα στελέχωσης θα στηρίζεται στις συμβάσεις επικουρικών γιατρών, με μείωση μισθών του υπάρχοντος προσωπικού κατά 37-40%. Το τελικό λάκτισμα προς την παράδοση της υγείας στα ιδιωτικά συμφέροντα αποτελεί η ψήφιση νόμου για σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας Αμοιβών Νοσοκομείων.

Απέναντι σ’ αυτά βρίσκεται ο ασθενής Έλληνας. Η κατάσταση καθορίζεται από το τεράστιο ποσοστό των ανασφάλιστων (3 εκατ.) και την αποδόμηση των ασφαλιστικών ταμείων (ληστεία των αποθεματικών τους, άνεργοι 1.300.000, ελάττωση εργοδοτικών εισφορών, κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων). Ο ασφαλισμένος έρχεται επιπλέον να πληρώσει τη νοσηλεία των ανασφάλιστων.

Σκεφτείτε τώρα τον Έλληνα, αυτόν που παίρνει ακόμα έναν κουτσουρεμένο μισθό, με ουσιαστική κατάργηση των συνδικάτων, χωρίς δικαίωμα απεργίας (πρόσφατος τροϊκανός νόμος), με τη ληστρική φοροεπιδρομή, με τις τιμές των βασικών αγαθών να καλπάζουν (με βασικό μισθό τα 586 ευρώ πληρώνει τα 20 βασικά αγαθά 63,4 ευρώ και ο Ολλανδός, με βασικό μισθό 1.478 ευρώ, δίνει 50,3 ευρώ), την υποχρέωση να χρηματοδοτεί τους ανασφάλιστους συνανθρώπους του και να συντηρεί τα άνεργα παιδιά του, να του τύχει η φυσική ατυχία της αρρώστιας! Γυρίζει το κεφάλι του προς τα επάνω και βλέπει την «ταξική αντιμετώπιση των εκλεκτών του συστήματος» απέναντι στο κοινωνικό αγαθό της υγείας. Βλέπει αυτούς που έφαγαν κυριολεκτικά τα πάντα και βρίσκονται στο απυρόβλητο να διαλέγουν τα τελευταία επιτεύγματα της Ιατρικής για αυτούς, τα παιδιά τους και τους μισθωτούς εντολοδόχους τους, τις σουίτες των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και ίσως το ιδιωτικό τους αεροπλάνο για τα νησιά Καϊμάν των offshore εταιρειών τους, όταν κάποιος Εμπολα επιτεθεί στην «πλέμπα» του ανασφάλιστου, από κάθε άποψη, κοσμάκη. Αυτή η διάλυση των μνημονιακών νοσοκομείων της Ισπανίας πρέπει να μας βάζει σε εγρήγορση, αφού γνωρίζουμε τα του οίκου μας. Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης ήλθε οδικώς από την Ολλανδία ασθενοφόρο ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας, για να μεταφέρει τον Ολλανδό ασθενή από το νοσοκομείο στο αεροδρόμιο (!) όπου τον περίμενε το ειδικό αεροπλάνο. Και αυτό για να «είναι στην ώρα του εκεί»! Περίπου 14.000 ευρώ επιχείρηση.

Σ’ αυτόν τον «πολιτισμό του θανάτου», όπου οι δικτάτορες του κεφαλαίου (και οι ψωμιζόμενοι εντολοδόχοι τους) σιτίζονται με ντροπιαστικά υψηλούς μισθούς και έχουν μεγαλύτερη εξουσία από τα εθνικά Κοινοβούλια, αυτόν που επιβάλλει στην Ευρώπη η Γερμανία (Ελένο Σάντα, «Εφ.Συν.» 4-5/10-14), στήνεται και η υγεία στο εκτελεστικό απόσπασμα.
===================================================================================
Κεραμιδόγατος
ο μαντουμανταδόρος-(Β.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου