Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


πηγή:
Θοδωρής Μιχόπουλος

Η τρόικα ήταν σαφέστατη από το Παρίσι –και όχι μόνο: Δεν θα υπάρξει  συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αν δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας!
Και  την περασμένη Πέμπτη, «άδειασαν» δημόσια και πλήρως τον Αντ. Σαμαρά: Δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει ποτέ συνάντηση το Νοέμβρη! Ότι, δηλαδή, η τετραμερής συνάντηση [ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και Ελλάδα] που θα γινόταν το Νοέμβριο στην Ουάσιγκτον και θα ρύθμιζε το χρέος, δεν είχε προγραμματιστεί ποτέ!
Δεν υπάρχει Νοέμβρης
Ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς, βέβαια, από τη Θεσσαλονίκη, διαβεβαίωνε τους πολίτες ότι «σύντομα θα λάβουμε επίσημη πιστοποίηση ότι το χρέος μας είναι βιώσιμο»! Για να τον διαψεύσει, λίγες μέρες μετά [11.09.14], ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, William Murray, που τόνισε ότι «δεν είναι αλήθεια. Δεν υπάρχει συνάντηση το Νοέμβριο για το ελληνικό χρέος»! Και, μάλιστα, όταν ρωτήθηκε αν το ΔΝΤ ζήτησε την πραγματοποίηση συνόδου για το ελληνικό χρέος, απάντησε «δεν το γνωρίζω». Γνώριζε, ωστόσο, ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει μόνο του, έως τις αρχές του 2016, τα προγράμματα λιτότητας, καθώς στο τέλος του τρέχοντος έτους ολοκληρώνεται η δανειακή σύμβαση των Ευρωπαίων με την Ελλάδα -θυμίζουμε ότι ο μεν Σαμαράς σκίζει κάθε μέρα και μια σελίδα από τα μνημόνια [αναρωτιέμαι αν θα βρει σελίδα να σκίσει και ο ΣυΡιζΑ!], ο δε Ευ. Βενιζέλος, που δήλωνε στη Θεσσαλονίκη ότι το χρέος είναι βιώσιμο, οφείλει να ενημερώσει και τον Σαμαρά…
Η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι εγκαταλείπουν τον Αντ. Σαμαρά -προετοιμάζουν, όμως, το μέλλον. Και αυτό που όλοι υποθέταμε και παρακολουθούσαμε [πρόσκληση Αλ. Τσίπρα σε Κόμο, ευρωπαϊκό ντιμπέιτ, κ.ά.] είναι ότι οι Ευρωπαίοι όχι μόνο δεν αποκλείουν, αλλά, πλέον, δίνουν περισσότερες πιθανότητες στην εκδοχή τη διακυβέρνηση της χώρας να την αναλάβει ο ΣυΡιζΑ. Η ουσία με το χρέος είναι ότι η τρόικα θα αποφασίσει μόνη τη λύση [γνωστή η αντίθεση τους: το ΔΝΤ θέλει και «κούρεμα», ΕΚΤ και ΕΕ μόνο μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής] και στη συνέχεια θα καλέσει τον Σαμαρά να του ανακοινώσει τις αποφάσεις της -τόση αντίσταση από τον πρωθυπουργό.


«Δημοσκοπικό ξέφωτο»
Ο Αντ. Σαμαρά, πλέον, θα προχωρά έχοντας ως πυξίδα το «όσο ζω ελπίζω». Και θα προσπαθήσει να βρει ένα «δημοσκοπικό ξέφωτο», όπως συνηθίζουν να λένε στο Μαξίμου, προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Ως τότε, που μπορεί να είναι και ο Νοέμβρης, ο Αντ. Σαμαράς θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια νέα εικονική πραγματικότητα, ένα νέο success story, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει «δημοσκοπικό ξέφωτο», για να κάνει τις εκλογές, καθώς οι πολίτες, όπως υποστηρίζουν οι δημοσκόποι που τον ενημερώνουν, ψηφίζουν με βάση τα τελευταία γεγονότα. Σύντομα, μάλιστα, θα δούμε δημοσιεύματα από τις ημέρες… αντίστασης του Αντ. Σαμαρά απέναντι στην τρόικα, κυρίως όσον αφορά τη μη υπογραφή νέου μνημονίου –«δεν το χρειάζομαι», «αν έχω δανεικά με λιτότητα, δεν θα έχω ανάπτυξη», και άλλα τέτοια…
Ο Αντ. Σαμαράς, όμως, έχει να αντιμετωπίσει και τις οξύτατες εσωκομματικές αντιδράσεις, που δεν πηγάζουν από τις βλέψεις κάποιου στελέχους για την ηγεσία της ΝΔ, αλλά από την ακολουθούμενη πολιτική. Η πληθώρα, μάλιστα, των αντιδράσεων, από το «να πάει να γαμηθεί ο Χαρδούβελης» της Αν. Καραμανλή μέχρι την άποψη του Πρ. Παυλόπουλου ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι δήμευση της ακίνητης περιουσίας, δείχνει την πραγματική έκταση του προβλήματος. Πρόβλημα που ξεπερνά την τετριμμένη γκρίνια και γίνεται η αφορμή –και, βέβαια, λόγω της πραγματικότητας- να τεθούν θέματα που αφορούν τη «γραμμή» της ΝΔ σε σχέση με το «πού απευθύνεται». Έτσι, η Ντ. Μπακογιάννη φροντίζει να υπενθυμίσει την παρουσία της δείχνοντας προς την κεντροδεξιά και το [νέο]φιλελευθερισμό [«ο ΕΝΦΙΑ έβγαλε τη μισή Ελλάδα από τα ρούχα της»], ενώ ο Αδ. Γεωργιάδης την ακροδεξιά στροφή που πρέπει να ολοκληρώσει η ΝΔ [«Ούτε εμένα με αρέσει, ούτε θέλω τον ΕΝΦΙΑ, αλλά είναι ψηφισμένος νόμος από τη Βουλή. Στην περίπτωση που στον κ. Χαρδούβελη δεν  αρέσει ο ΕΝΦΙΑ, ας παραιτηθεί»].


Αναταράξεις στη Συγγρού
Στη συζήτηση που διεξάγεται στο εσωτερικό της ΝΔ –σε καμία περίπτωση δεν είναι οργανωμένη- υπάρχουν χοντρικά δύο τάσεις. Η μία να στραφεί η ΝΔ προς το κέντρο και να προσπαθήσει να ενσωματώσει ένα κομμάτι του [πρώην] ΠαΣοΚ και διάφορων άλλων ανεξάρτητων –άποψη που υποδεικνύουν δημοσκόποι και ο Χρ. Λαζαρίδης. Και η άλλη, να απεγκλωβιστεί από το ΠαΣοΚ και να  προσπαθήσει να επανασυσπειρώσει τη δεξιά παράταξη εντάσσοντας στους κόλπους στελέχη και κινήσεις από τις παρυφές της Χρυσής Αυγής μέχρι τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τον Χρ. Ζώη και τον Β. Πολύδωρα. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι αν προστεθούν τα ποσοστά όλων αυτών των κομμάτων και «σχηματισμών», ξεπερνούν το ποσοστό που έχει σήμερα η ΝΔ μαζί με το ΠαΣοΚ.
Το κύριο πρόβλημα, λοιπόν, του Αντ. Σαμαρά σήμερα δεν είναι οι 180 –μπορεί να μη χρειαστεί ποτέ να τους αναζητήσει από την παρούσα Βουλή. Είναι η επιβίωσή του, καθώς έχει αντιληφθεί ότι ακόμα και τα απλά νομοσχέδια θα δυσκολεύεται, πλέον, να τα περνάει από τη Βουλή –για τον ΕΝΦΙΑ χρειάστηκε να αντικατασταθούν έξι βουλευτές της ΝΔ και τρεις του ΠαΣοΚ ,προκειμένου να ψηφιστεί!



Απειλή κατάρρευσης
Η απειλή της κατάρρευσης της κυβέρνησης μπορεί να γίνει από ένα απρόοπτο γεγονός πραγματικότητα. Οι παραιτήσεις, για παράδειγμα, στη ΝΕΡΙΤ του προέδρου Αντ. Μακροδημήτρη και του αναπληρωτή Ρ. Μορώνη, της διορισμένης από το Μαξίμου διοίκησης, έγιναν μετά από πιέσεις που ασκήθηκαν προσωπικά από τον πρωθυπουργό, για να μη μεταδοθεί τηλεοπτικά η ομιλία τού Τσίπρα χθες στο Βελίδειο και να δοθεί τηλεοπτικός χρόνο μόνο στη σημερινή συνέντευξη τύπου. Η τηλεφωνική επικοινωνία, μάλιστα, του ίδιου του πρωθυπουργού, για να αποτρέψει τουλάχιστον τη μία παραίτηση, δεν απέδωσε. Ο σώζων εαυτόν σωθήτω, έστω και την τελευταία στιγμή. Ούτε, βέβαια, η κοινωνία πείθεται ότι για τον ΕΝΦΙΑ φταίει ο συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών Ν. Καραβίτης. Οι εντολές του Μαξίμου ήταν σαφείς: ο ΕΝΦΙΑ να φέρει στα ταμεία 3,2 δισ. ευρώ. Αυτό δεν το αποφάσισε ο όποιος Καραβίτης…
Το Μαξίμου έχει να αντιμετωπίσει ένα σύστημα διακυβέρνησης, που κινδυνεύει καθημερινά με κατάρρευση για «ασήμαντη αφορμή». Οι αοριστολογίες, τα ψεύδη, οι εσωτερικές αντιδράσεις, οι πιέσεις επιχειρηματιών και ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης και κυρίως τα αδιέξοδα της ακολουθούμενης πολιτικής δεν οδηγούν μακριά. Η προσπάθεια του Αντ. Σαμαρά να ελέγξει… την πραγματικότητα δεν αποδίδει και ας συνομιλεί με τους εκδότες καθημερινά περισσότερο και απ’ ό,τι με πρωτοκλασάτους υπουργούς και συμβούλους του!
Η κατάσταση στην κοινοβουλευτική ομάδα είναι ανεξέλεγκτη, καθώς «οι αντοχές των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αρχίζουν να δοκιμάζονται, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Χαριλάου Τρικούπη», σύμφωνα και με την Καθημερινή [12.09.14]. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, οι βουλευτές που εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός θα «αιφνιδιάσει» με πρόωρες εκλογές –είναι προτιμότερες από την πλήρη κατάρρευση. Άλλωστε, το «μότο» του Αντ. Σαμαρά είναι «κάθε μέρα που περνάει, είναι μια κερδισμένη μέρα». Πιθανόν για τον ίδιο και τον Ευ. Βενιζέλο, καθώς για τη χώρα ισχύει ακριβώς το αντίθετο!
===================================================================================
Κεραμιδόγατος
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου