Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΚΕΡΑΜΙΔΟΓΑΤΟΣ:Λόρδοι και γουρούνια-(21/1/2010)

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 21/1/2010

 

ΓΡΑΦΕΙ: Ο ΚΕΡΑΜΙΔΟΓΑΤΟΣ Ο ΜΑΝΤΟΥΜΑΝΤΑΔΟΡΟΣ

 

Όλοι οι υπουργοί οικονομικών, σαν καλοί μαθητές του London school of economics, εφαρμόζουν το γνωστό

«μεγαλοφυές σχέδιο» της φορολόγησης των ποτών και των τσιγάρων. Λές και όραμα κάθε υπουργού οικονομικών είναι,  φορολογώντας αυτά τα δύο είδη, να επιλύσει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Πρέπει να έχεις πτυχίο Χάρβαρντ για να το κάνεις;. Φυσικά όχι, μια και τα δύσκολα βρίσκονται αλλού. Ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους όλοι οι υπεύθυνοι των προηγούμενων κυβερνήσεων και των δύο κομμάτων (Ν.Δ και Πασόκ). που έριξαν την χώρα στα τάρταρα της ανυποληψίας, όταν οι κοινοτικοί γέλαγαν από τις αιτήσεις μας για τις επιδοτήσεις π.χ του λαδιού, όταν μετρώντας τις δηλωθείσες εκτάσεις, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που διαθέτει διώροφους ελαιώνες. Τώρα στα μέσα της οικονομικής κρίσης ποιος από αυτούς θα μας πιστέψει;. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και σοβαρότητας και αξιοπιστίας.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που έχουμε υπ’ όψιν, στις εκατό μονάδες που είναι η ζήτηση, οι 90 είναι κατανάλωση (δημόσια και ιδιωτική), 20 είναι οι εξαγωγές ,20 είναι οι επενδύσεις και 30 οι εισαγωγές. Η οικονομία της Ελλάδας μπορεί να είναι μικρή, αλλά έχει την δομή της μεγάλης ανοιχτής οικονομίας. Δεν αρκεί μόνο να μειώσεις το έλλειμμα , πρέπει να αναπτυχθείς οικονομικά(επενδύσεις), να αυξήσεις τις εξαγωγές μειώνοντας ταυτόχρονα την κατανάλωση.Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι οικονομικές συνθήκες στην σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση, οικονομική πολιτική σε περιόδους κρίσης μέσω νομισματικής διόρθωσης (την πάλαι ποτέ υποτίμηση της δραχμής για όσους θυμούνται) δεν μπορείς να κάνεις. Το σημερινό νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο που έχει επιλεγεί από το ηγετικό λόμπι τα Ε.Ε στη θέση της υποτίμησης του κοινού νομίσματος (Euro), προωθεί την ιδέα της λεγόμενης «εσωτερικής υποτίμησης», δηλαδή της υποτίμησης των εθνικών μισθών και της περικοπής των κοινωνικών δαπανών, πράγμα που θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τις αποκλίσεις και τις αποσυνθετικές τάσεις στο εσωτερικό της ΕΕ. Δεν νοείται δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς ανάπτυξη, όπως δεν νοείται ταυτόχρονα και ανάπτυξη χωρίς αναδιανομή του πλούτου. Η σημερινή Ευρώπη παραμένει δέσμια του νεοφιλελευθερισμού η δε ηγεσία της, συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες που την κυβερνούν, δείχνουν να μην κατανοούν τα αδιέξοδα και επιλέγουν λύσεις που χειροτερεύουν την κατάσταση. Δημοσιονομικά προβλήματα δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα. Άλλωστε είναι γνωστό ότι οι χώρες του Ευρωπαϊκού νότου, αυτές που αποκαλούνται PIGS (αγγλιστί γουρούνια. Τυχαία άραγε; ) από τα αρχικά γράμματα των χωρών της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας αντιμετωπίζουν κοινά περιφερειακά προβλήματα. Ο βασικός λόγος που η Ευρωπαϊκή Ένωση φοβάται την πτώχευση ή την αποτυχία της Ελλάδας να βγει από το αδιέξοδο, είναι ότι οι αγορές θα στρέψουν αμέσως το ενδιαφέρον τους στις άλλες οικονομίες του μπλοκ, που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα και δεν διαθέτουν ικανοποιητικές προοπτικές ανάπτυξης. Οι υπόλοιποι από τους PIGS, δηλαδή η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία, θα βρεθούν αντιμέτωπες με την δραματική αύξηση του κόστους δανεισμού, η δε ηγεσία της ΕΕ με την δυσοίωνη προοπτική νέων κρίσεων στο εσωτερικό της.

Μια ιστορική υπενθύμιση

Η Αϊτή και η Δομικανική Δημοκρατία είναι τα δύο κράτη της Εσπανιόλας, του νησιού που ανακάλυψε ο Χριστόφορος Κολόμβος το 1492. Η Αϊτή ήταν το πρώτο
κράτος που αναγνώρισε την Ελληνική κυβέρνηση λίγους μήνες μετά την Επανάσταση του 1821. Όταν «η Επιτροπή του Παρισιού» υπό τον Κοραή ζήτησε αναγνώριση και υποστήριξη, ο πρόεδρος της τότε μικρής νησιωτικής Δημοκρατίας της Αϊτής την αναγνώρισε πρώτος σε όλο τον κόσμο και ευχήθηκε για τη νίκη της. Έστειλε και μερικούς τόνους καφέ, ένα από τα πιο πολύτιμα προϊόντα της τότε εποχής στην Ευρώπη, για να πουληθούν και να αγοραστούν όπλα. Αυτά τότε, γιατί η σημερινή Αϊτή έχει όλα τα θλιβερά ρεκόρ που μπορεί να βρει κανείς σε ένα κράτος: Της μεγαλύτερης παιδικής θνησιμότητας, του χαμηλότερου προσδόκιμου ζωής, του υψηλότερου ποσοστού ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, του μεγαλύτερου ποσοστού αναλφαβητισμού και ανεργίας, των πιο βάρβαρων δικτατοριών και της πιο διαδεδομένης παιδικής σκλαβιάς. Οι κυκλώνες με τα διάφορα περίεργα ονόματα τη θυμούνται τακτικά, καταστρέφοντας ο ένας ότι έχει αφήσει ο άλλος και ότι έχει ανοικοδομηθεί στο ενδιάμεσο. Ο τελευταίος σεισμός (12/01/2010) την αποτελείωσε. Το μόνο που την έχει λυπηθεί μέχρι τώρα είναι το ηφαίστειο της, που, αν και ενεργό, δεν έχει εκραγεί τους τελευταίους αιώνες. Όπου φτωχός και η μοίρα του.
Κεραμιδόγατος ο μαντουμανταδόρος (Β.Π)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου