Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

ΚΕΡΑΜΙΔΟΓΑΤΟΣ:Απ’ της ζωής τα μέρη χάθηκαν οι ποιητές.-(13/01/2010)

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 13/1/2010


ΓΡΑΦΕΙ: Ο ΚΕΡΑΜΙΔΟΓΑΤΟΣ Ο ΜΑΝΤΟΥΜΑΝΤΑΔΟΡΟΣ



Πολιτισμός με κεφαλαία.

ΚΑΤΙΑ ΓΕΡΟΥ
Ανέβηκε στο Θέατρο Τέχνης(υπόγειο του Κουν) η παράσταση με τίτλο «Απ’ της ζωής τα μέρη χάθηκαν οι ποιητές». Πρωταγωνίστρια  ήταν η Κάτια Γέρου μόνη της, σε μια παράσταση που εμπνεύστηκαν ο Βασίλης Νικολαΐδης με την Αγαθή Δημητρούκα μέσα από τη μουσική και τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι. Ερμήνευσε αποσπάσματα από τα έργα «Λεωφορείο ο πόθος», «Τριαντάφυλλο στο στήθος», «Αντιγόνη», «Γυάλινος Κόσμος», «Ματωμένος Γάμος», «Το γλυκό πουλί της νιότης», «Ευρυδίκη», «Ο κύκλος με την κιμωλία» των Ουίλιαμς, Λόρκα, Ανούιγ και Μπρεχτ. Με αφορμή αυτή την παράσταση θυμήθηκα μια συνέντευξή της Κάτιας Γέρου για το τι είναι πολιτισμός μέσα από την δική της ματιά και εμπειρία. Λεει λοιπόν : «Μια μέρα ένας σπουδαίος αρχαιολόγος έκανε δώρο στον θίασο του Θεάτρου Τέχνης μια ξενάγηση στο θέατρο του Διονύσου. Και εκεί μας έκανε μια περιγραφή απίστευτη: Στην πρεμιέρα των Περσών κάποιοι από τους πολεμιστές της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, που βρίσκονταν ανάμεσα στο κοινό, άκουγαν το έργο και έβλεπαν την Σαλαμίνα στο βάθος. Είχαν χάσει αδέρφια, φίλους, συγγενείς και τι άκουγαν;. Τα πάθη και τον πόνο των εχθρών τους. Αυτό και αν είναι πολιτισμός με κεφαλαία. Φαντάζομαι ότι έναν σύγχρονο συγγραφέα θα τον κατηγορούσαμε ως διεθνιστή και κουλτουριάρη και θα τον ξεφτιλίζαμε. Θα του λέγαμε : «Βρε άνθρωπε τους εχθρούς μας βρήκες να συμπονέσεις;».  Αυτά λεει η Κάτια Γέρου στις 13/9/2009 . Συγκρίνετε αυτή την εποχή με την δική μας την Νεοελληνική της  ανικανότητας της  ανεπάρκειας της μετριότητας και της αγραμματοσύνης όπου

ΚΑΡΑΤΖΑΦΥΡΕΡ
επικρατεί το επιθετικό στυλ του Καρατζαφέρη, που με ύφος ξερόλα ταξιτζή λεει τα περιβόητα «ότι χαϊδεύεις σηκώνεται» και άλλες τέτοιες καρατζαρλούμπες, αλλά και η νομικίστικη ακροδεξιά ορολογία του Βορίδη. Κάθε εποχή έχει τους ανθρώπους που την χαρακτηρίζουν.                                            

Ας πρόσεχες 

Τα τέλη κυκλοφορίας πληρώθηκαν και έτσουξαν την τσέπη μας. Την αύξηση με πρόφαση την περιβαλλοντική επιβάρυνση(εισπρακτικό τρικ) την καθιέρωσε η ΝΔ, την βρήκε βολική το Πασόκ και φυσικά την έκανε πράξη. Το πρασίνισμα του καπιταλισμού θα φέρει έσοδα τόσο στον δημόσιο κορβανά όσο και στα ταμεία ιδιωτικών επιχειρήσεων, που στο όνομα της περιβαλλοντικής  ανάπτυξης και προστασίας θα επιδοτηθούν με «πράσινο» χρήμα. Η κυβέρνηση μας είπε ότι πράγματι είναι υπερβολικά, θα διορθωθούν του χρόνου αλλά τώρα θα πληρωθούν. Για επιστροφή τσιμουδιά. Όλα αυτά θυμίζουν συναλλακτικά ήθη μπακάλικου της δεκαετίας του 1960 με το γνωστό «μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται». Αν δεν τους ψήφισες, μάλλον το περίμενες. Αν τους ψήφισες, τότε κατά παραλλαγή του παραπάνω ρητού «τρεις μήνες μετά τις εκλογές ουδέν λάθος αναγνωρίζεται». Ας πρόσεχες.

Ότι λέμε θα κάνουμε;
Γ.Παπανδρέου πριν της εκλογές : «Δεν θα κατατίθεται τροπολογία σε άσχετα νομοσχέδια». Άλλη μια προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού που παραβιάστηκε στις 08/01/2010 πριν την συμπλήρωση των περιβόητων 100 ημερών με την νυχτερινή κατάθεση φορολογικών τροπολογιών ( φόροι κληρονομιών και γονικής παροχής) σε νομοσχέδιο για τα δάση της Αττικής. Κουτοπονηριές με τροπολογίες της νύχτας . Όση και αν είναι η πίεση από της Βρυξέλλες, ο νυν πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του πρέπει να κατανοήσουν, ότι, όσοι τους ψήφισαν δεν ψήφισαν Μπαρόζο. Αν αδυνατούν να λειτουργήσουν σαν Ελληνική κυβέρνηση, ας προκηρύξουν εκλογές με υποψήφιο πρωθυπουργό τον Μπαρόζο. Είναι πιο τίμιο από το να κρύβεις τις δεσμεύσεις σου μέσα σε νυχτερινές τροπολογίες περί δασών, που αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθούν. Και όλα αυτά εν μέσω του κοινωνικού διαλόγου για το φορολογικό, που δείχνει ότι οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί.
Ο χλιδάτος ψευτοπολιτισμός των Εμίρηδων.
Όταν η παγκόσμια κρίση οδηγούσε όλο τον κόσμο σε ανασύνταξη προσπαθώντας να μαζέψει τα κομμάτια του,  στο Ντουμπάι το πάρτι πάνω σε τεχνητά νησιά και
τεχνητές πίστες σκι συνεχιζόταν. Τελικά η κρατική εταιρία real estate και διασκέδασης Dubai World φαλίρισε. Δεν μπορείς να μεταφέρεις το κέντρο του κόσμου σε μια έρημο, να το υδρεύεις και να το κλιματίζεις εσαεί με πετροδολάρια. Κάποια στιγμή το όλο εγχείρημα, που είναι όχι μόνο οικολογική αλλά και οικονομική ανωμαλία, θα καταρρεύσει. Πράγμα που έγινε. Τελικά μυαλό δεν έβαλαν και εγκαινίασαν  το Μπούρτζ (Πύργος) του Ντουμπάι, το ψηλότερο κτήριο του κόσμου. Μόνο που το εγκαινίασαν μόνοι τους, αφού μετά την πτώχευσή τους οι επισκέπτες είναι πια λιγοστοί. Οι εμίρηδες έγιναν κακομοίρηδες.
Κεραμιδόγατος ο μαντουμανταδόρος (Β.Π)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου