Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ



πηγή:
Τάσος Παππάς

«Είναι βαρύτατο ατόπημα να αμφισβητείτε τον πατριωτισμό βουλευτών» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη στον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση, ο οποίος κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι με τη στάση της δίνει όπλα και εξοπλισμό στους δανειστές. Ας αρχίσουμε με τον ορισμό της λέξης πατριωτισμός. Η εύκολη απάντηση είναι ότι σημαίνει αγάπη για την πατρίδα. Κλισέ; Οντως. Η ελαστικότητα του ορισμού είναι προφανής -χωράνε οι πάντες- όπως προφανές είναι και το πρόβλημα που ανακύπτει όταν παρεισφρέουν η ιδεολογία και η πολιτική. Γι’ αυτό άλλωστε ο πατριωτισμός έγινε το προσφιλές καταφύγιο ιμπεριαλιστών, δικτατόρων, εγκληματιών και απατεώνων. Ορισμένα παραδείγματα:
-        Το πατριωτικό καθήκον τους ισχυρίζονταν ότι έκαναν οι αποικιοκράτες λεηλατώντας τους πόρους των αποικιών, αφού τα κέρδη από την καταλήστευση των υποδουλωμένων χωρών μοιράζονταν (ανισομερώς βεβαίως) στους κατοίκους των μητροπόλεων.

-        Το πατριωτικό καθήκον τους έλεγαν ότι υλοποιούσαν οι ναζί στη Γερμανία, οι φασίστες στην Ιταλία και οι μιλιταριστές στην Ιαπωνία, αφού ο διακηρυγμένος στόχος τους ήταν να κυριαρχήσουν στον κόσμο για το καλό των Γερμανών, των Ιταλών και των Ιαπώνων.


-        Το πατριωτικό καθήκον τους υποστήριζαν ότι εκτελούσαν οι δωσίλογες κυβερνήσεις στην Κατοχή, συντασσόμενες με τους κατακτητές, με το σκεπτικό ότι οποιαδήποτε αντίδραση θα ήταν μάταιη και θα προκαλούσε φοβερά δεινά στους κατοίκους της Ελλάδας.

-        Το πατριωτικό καθήκον τους διατείνονταν πως έπρατταν τα Τάγματα Ασφαλείας, προβάλλοντας αντίσταση στους κομμουνιστές γιατί αυτοί οι «εθνοπροδότες» επεδίωκαν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε προτεκτοράτο της Σοβιετικής Ενωσης, να παραδώσουν τμήματα της επικράτειας στους βόρειους γείτονες, να καταργήσουν τη θρησκεία, να καταστρέψουν τον θεσμό της οικογένειας και να αρπάξουν τις περιουσίες των ευυπόληπτων ανθρώπων. Το ότι ενισχύονταν παντοιοτρόπως από τις δυνάμεις Κατοχής ήταν κάτι το αυτονόητο, αφού και γι΄ αυτές τις δυνάμεις η αντιμετώπιση του κομμουνιστικού κινδύνου αποτελούσε βασική προτεραιότητα. Και γι΄ αυτό τον λόγο δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό να φορούν γερμανικές στολές και να χαιρετούν ναζιστικά.


Ας έρθουμε στο σήμερα: «Την πατρίδα σώζουμε» διαλαλούσαν οι κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ.) που υπέγραφαν αδιαμαρτύρητα όλες τις απαιτήσεις των δανειστών για να μην καταστραφεί η χώρα. Το πατριωτικό καθήκον τους επιμένουν ότι υπηρετούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι μιντιακές ελίτ που αναπαράγουν, χωρίς δεύτερη σκέψη, τα επιχειρήματα των καγκελαριών της Ευρώπης και πιέζουν ασφυκτικά την κυβέρνηση να πάει σε συμφωνία, εγκαταλείποντας τις κόκκινες γραμμές της.


Σε τελική ανάλυση, ο πατριωτισμός είναι θέμα οπτικής. Δηλαδή, από ποια σκοπιά (ταξική, πολιτική, ιδεολογική) μιλάς όταν τον επικαλείσαι. Και επειδή ουδέτερες έννοιες δεν υπάρχουν, άλλη αντίληψη για τον πατριωτισμό έχει η Αριστερά, άλλη η Δεξιά και οι σύμμαχοί της. Διαφορετικά τον αντιλαμβάνεται ο άνεργος, διαφορετικά η κλεπτοκρατική φάρα. Ετσι, μια επιλογή που για κάποιους είναι πατριωτική, για κάποιους άλλους συνιστά προδοσία. Είναι θέμα συσχετισμού δυνάμεων, όπως είναι τα πάντα στην πολιτική.
===================================================================================
Κεραμιδόγατος
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου