Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΑΕΚ: ΤΟΝ ΛΑΚΚΟ ΤΟΝ ΕΙΧΕ Η ΦΑΒΑ


πηγή:
Κώστας Καίσαρης

Την έχουν αυτή τη συνήθεια οι Έλληνες δημοσιογράφοι: να βουτάνε. Και δεν ομιλούμε για Καλύμνιους σφουγγαράδες. Που είναι οι καλύτεροι στα μακροβούτια. Λέμε για το χόμπι του αεροπτερισμού. Για πτώσεις από τα σύννεφα. Και αλλεπάλληλες μάλιστα. Τελευταία εντυπωσιακή πτώση σχετικά με την Αγιά Σοφιά:
"Στον αέρα η Νέα Φιλαδέλφεια"

Αν δεν κάνω λάθος, πλιζ, μέχρι τη Δευτέρα πάταγε στα πόδια της.
 Και άρχισε το γκρέμισμα ύστερα από τη συνάντηση του ΥΠΕΚΑ.

 Να μην είμαστε όμως ούτε άδικοι, ούτε υπερβολικοί. Αν βάλουμε σαν σημείο εκκίνησης την 6/11/2013 που δόθηκε η συνέντευξη Τύπου για την "Αγιά Σοφιά" η δημοσιογραφική αισιοδοξία είχε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά κάποιες ημερομηνίες σταθμούς:

-12 Νοεμβρίου 2013: Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι ο Δ. Μελισσανίδης έχει εξασφαλίσει το ΟΚ του Πρωθυπουργού (σ.σ του Αντώνη Σαμαρά δηλαδή).

-13 Νοεμβρίου 2013: Μπουλντόζες. Ο Μελισσανίδης ζήτησε από την Κυβέρνηση να πατήσει γκάζι. Αρχίζουν έργα τον Φεβρουάριο.

-16 Ιανουαρίου 2014: Γήπεδο ΑΕΚ. Πάμε για τον Μάρτιο.

-6 Μαρτίου 2014: Το γήπεδο θα είναι έτοιμο τον Δεκέμβριο του 2015.

Αυτές είναι κάποιες ελάχιστες αναφορές για τον ούριο άνεμο αισιοδοξίας σχετικά με το γήπεδο. Ότι το νερό έχει μπει στ' αυλάκι. Ότι επιφανείς ΑΕΚτζήδες είναι με το χέρι στην τσέπη έτοιμοι να τσοντάρουν από κάποια εκατομμύρια γιούρο έκαστος για τη μεγάλη ιδέα. Ότι είναι στα σκαριά συμφωνία με μεγάλη πολυεθνική εταιρία για την ονοματοδοσία του γηπέδου που θα αποφέρει στο ταμείο πολλά εκατομμύρια ευρώ. Ότι επειδή στην ΑΕΚ δεν θέλουνε να χάνεται ούτε μια μέρα, κατέθεσαν την αίτηση για την πολεοδομική άδεια στις 13 Αυγούστου. Ντάλα καλοκαίρι.

Με πληροφορίες ωστόσο να αναφέρουν ότι ο σχετικός φάκελος ήταν σαν κι αυτός της Κύπρου. Άδειος. Κανείς δημοσιογράφος άλλωστε δεν αναρωτήθηκε και δεν έψαξε να βρει για ποιο λόγο ύστερα από επτά και πλέον μήνες δεν έχει δοθεί η άδεια.

Το θέμα έχει δύο παραμέτρους: η μια με το τι κάνεις εσύ και η άλλη με το τι κάνουν οι άλλοι: στην ΑΕΚ ξεκίνησαν ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Κάτι που για όσους έχουν μια ελάχιστη σχετική γνώση ήταν ίσως ανέφικτο. Να χτίσουν σε δασική έκταση.

Έστω και αυτά τα έξι στρέμματα δεν μπορείς να τα πάρεις. Πόνταραν στον τότε Δήμο της Νέας Φιλαδέλφειας, στον τότε Νομάρχη Γ. Σγουρό (για τα είκοσι εκατομμύρια) στον τότε Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Και πάλι δεν ήταν εύκολο, αφού ήταν δεδομένος ο σκόπελος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά είχαν κάπου να πατήσουν.

Στην πορεία του χρόνου όμως και τα τρία στηρίγματα κατέρρευσαν: νέος Δήμαρχος, νέα Περιφερειάρχης, νέος Πρωθυπουργός. Στο μεταξύ είχε περάσει από τη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για να έχει το δικαίωμα να χτίσει η ΑΕΚ. Με τον Σύριζα ωστόσο να διαφωνεί, να καταψηφίζει και να δεσμεύεται ότι όταν έρθει στην Κυβέρνηση θα ακυρώσει το σχετικό Νόμο.

Από που κι ως που λοιπόν η έκπληξη ότι το ΥΠΕΚΑ συντάχθηκε με το Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας (σ.σ. αν συντάχθηκε τελικά) και μιλάμε μόνο για γήπεδο στον χώρο που είχε η ΑΕΚ; Χωρίς ούτε μια σπιθαμή άλσους! Το ρεπορτάζ δεν εξαντλείται στον Γεωργέα, τον Μάνταλο και τον Μπρέσεβιτς. Όπως είπαμε όμως πέρα από το τι κάνουν οι άλλοι, έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία τι κάνεις εσύ.

Με ποια λεφτά θα χτιστεί το γήπεδο όταν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Δικέφαλος 1924, δεν συγκεντρώθηκαν ούτε δύο εκατομμύρια ευρώ; Πως ακούγεται και ερμηνεύεται ότι μια εταιρία που θα κάνει ένα έργο 65 εκατομμυρίων ευρώ δεν έχει (ουσιαστικά) γραφεία. Σαν έδρα δηλώνεται το γραφείο του Νομικού Συμβούλου της ΑΕΚ, Χάρη Γρηγορίου. Και εν πάση περίπτωση το αν θα εκδοθεί ή όχι οικοδομική άδεια είναι αντικείμενο συζητήσεων και διαπραγματεύσεων με το ΥΠΕΚΑ. Κάνουμε δηλαδή παζάρια πέντε πάνω, πέντε κάτω; Και κάποια στιγμή θα τα βρούμε.

Κάτι που (όπως είναι αυτονόητο) δεν έχει καμία σχέση με τις προσφυγές που εκκρεμούν στο ΣτΕ. Η άδεια δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την προσφυγή στο ΣτΕ. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Από τη στιγμή που υπάρχει νόμος, αν τα χαρτιά σου είναι ΟΚ, παίρνεις την άδεια και χτίζεις.

Οι επτά μήνες για την έκδοση μιας άδειας έστω κι αν πρόκειται για γήπεδο είναι ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Όταν μάλιστα η σχετική αίτηση δεν κατατέθηκε στην Πολεοδομία, αλλά στο ΥΠΕΚΑ με βάση τον Νόμο για τα Ολυμπιακά έργα προκειμένου να τρέξει γρήγορα. Να πούμε ακόμα ότι σήμερα πλέον δεν υπάρχει η αποκαλούμενη χαρτούρα. Ότι έχει να πει ο μηχανικός το λέει με ένα CD που καταθέτει. Αρκεί βέβαια να είναι ΟΚ τα γύρω-γύρω: περιβαλλοντική μελέτη, θέματα συγκοινωνιών κλπ. Με το ΥΠΕΚΑ μάλιστα να αλληλογραφεί με την Δικέφαλος 1924 ζητώντας να προσκομισθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Για να γίνεται, λοιπόν, όλο αυτό το αλισβερίσι και η ΑΕΚ να μην βάζει τις φωνές για τη μη έκδοση άδειας είναι προφανές ότι ο φάκελος κάπου πάσχει.


Δεν προέκυψαν τώρα οι εχθροί. Προϋπήρχαν. Υπήρχαν και ο Χ. Βασιλόπουλος σαν υποψήφιος Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας. Και η Δούρου. Και ο Λαφαζάνης (που είναι πλέον ο αρμόδιος υπουργός). Και ο Τσίπρας. Σωστά ή λάθος τα ίδια έλεγαν χθες. Τα ίδια περίπου λένε και σήμερα. Με το "περίπου" να είναι υπέρ και όχι εις βάρος της ΑΕΚ. Η Δούρου πχ ενέγραψε το κονδύλι-Σγουρού των 20 εκατομμυρίων για τη Νέα Φιλαδέλφεια στον προϋπολογισμό του 2015. Και για να τελειώνουμε: όταν πας να κάνεις μια δουλειά, ένα τόσο μεγάλο έργο και εξαρτάσαι από άλλους (και τόσους πολλούς μάλιστα) έχεις σοβαρό κίνδυνο να σπάσεις τα μούτρα σου.

Αν μιλήσουμε, λοιπόν, για τον λάκκο στη φάβα αυτός δεν προέκυψε χθες. Τη Δευτέρα. Υπήρχε ευθύς εξ αρχής. Ο Δ. Μελισσανίδης από την πλευρά του εμφανίστηκε αισιόδοξος: "θα βρεθούν λύσεις για όλα". Προσωπικά δεν θα έβαζα στοίχημα υπέρ του γηπέδου, ούτε μια λεμονάδα. Και δεν είναι το θέμα τι γράφουνε, τι λένε και τι θέλουνε οι δημοσιογράφοι. Όπως πήγε να γίνει ευθύς εξ αρχής το γήπεδο είχε (κι εξακολουθεί να έχει) πρόβλημα. Τεράστιο πρόβλημα. Κι η ταπεινότητα μου δεν το λέει αυτό σήμερα. Το είχε γράψει ευθύς εξαρχής στις 21 Ιουνίου 2013 στο ΓΚΟΛ: Μόνο με αλχημείες μπορεί να χτιστεί το γήπεδο.
===================================================================================
Κεραμιδόγατος
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου