Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

ΑΕΚ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΛΥ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΥΠΕΛΛΟ



πηγή:
Κώστας Καίσαρης


Το  μεγαλύτερο ματς της σεζόν είναι την Τετάρτη στο ΟΑΚΑ. Κι όχι μόνο επειδή θα μαζευτούνε 60.000 και πλέον ΑΕΚτζήδες. Όταν όλη η Σούπερλιγκ δεν κόβει σε κάποιες αγωνιστικές ούτε τα μισά εισιτήρια. Λέμε για την αγωνιστική σημασία.

Ανάλογο ματς στο πρωτάθλημα, δεν υπήρξε. Έκανε διπλό ο ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκης; Και τι έγινε; Κέρδισε τις προάλλες ο Παναθηναϊκός τον Ολυμπιακό; Και τι έγινε; Όπως τους πήρε τους τρεις βαθμούς, έτσι τους έχασε. Το ματς στο ΟΑΚΑ είναι χάνει-βγαίνει. Ειδικά για τον Ολυμπιακό. Που έτσι και αποκλειστεί, πέρα από όλα τα άλλα, θα έχει τελειώσει τη σεζόν χωρίς ούτε μια μεγάλη, μια σημαντική νίκη στην Ελλάδα.

Μετά από αυτό μεγάλο παιχνίδι, όλα τα άλλα είναι μικρά. Θα γεμίσει δηλαδή το ΟΑΚΑ στον τελικό; Δύσκολο
 Ή μήπως θα έχουν ουσιαστικό ενδιαφέρον τα πλέι-οφς; Έτσι όπως είναι Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ, το σεντόνι του Τσάμπιονς Λιγκ είναι για αυτούς βαρύ και ασήκωτο. Καμία τύχη να περάσει, είτε ο ένας, είτε ο άλλος στα πλέι-οφς.

Παράξενο παιχνίδι. Και πρωτότυπο. Η ΑΕΚ της Β' Εθνικής απέναντι στον πεντάκις πρωταθλητή, τα τελευταία  ισάριθμα χρόνια Ολυμπιακό. Μια ΑΕΚ που δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε ότι υστερεί σε (αγωνιστικό) ειδικό βάρος. Μια ομάδα που παίζει με την Ερμιονίδα και τον Άλιμο, ενώ ο Ολυμπιακός αυτή τη σεζόν κέρδισε Γιουβέντους και Ατλέτικο. Φρέσκα κουλούρια, όμως φωνάζει ο κουλουράς.

 Αυτά που είδαμε, δηλαδή, στο πρώτο μεταξύ τους ματς στο Καραϊσκάκης: την ΑΕΚ και με κόντρα μάλιστα διαιτησία, να στέκεται όρθια, να είναι σχετικά καλύτερη και να φεύγει με το ένα-ένα. Μπορεί να ξαναγίνει αυτό στη ρεβάνς; Κάνε με προφήτη, να σε κάνω πλούσιο. Οι αποδόσεις των μπουκ έχουν φαβορί τον Ολυμπιακό, με το διπλό στο 1.90 και αουτσάιντερ την ΑΕΚ, με τον άσο στο 4. Με τον Ολυμπιακό να αγκομαχάει, δεν θα έβαζα στοίχημα απάνω του, ούτε μια λεμονάδα. Ποιο είναι το τελευταίο καλό παιχνίδι του Ολυμπιακού, μακριά από το Καραϊσκάκης: ο ευρών κερδίζει χρυσούν ωρολόγιον. Τα είχαμε πει σε προηγούμενο ποστ.

Στα σοβαρά δεν βλέπεται
Ο Ολυμπιακός στα (σοβαρά) εκτός έδρας παιχνίδια δεν βλέπεται. Όσο κι αν αυτό μπορεί να ακούγεται παράξενα (αφού τους δύο αντιπάλους χωρίζει μια κατηγορία) το ματς περισσότερο είναι στα χέρια της ΑΕΚ και λιγότερο στα χέρια του Ολυμπιακού. Για να το πούμε σωστά, το ματς θα κριθεί από τα κουράγια της ΑΕΚ να βάλει δύσκολα στον Ολυμπιακό. Να αντέξει στην πίεση. Άλλο είναι να πηγαίνεις στο Καραϊσκάκης σαν αουτσάιντερ κι άλλο να σε πιέζει 60.000 κόσμος να προκριθείς. Δεν είναι εύκολο. Το αντίθετο. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Όχι τόσο στο αγωνιστικό κομμάτι, όσο στο ψυχολογικό. Και για τους ποδοσφαιριστές και για τον προπονητή Η εμπειρία είναι ίσως ο μοναδικός τομέας που ο Ολυμπιακός έχει τόσο σαφή υπεροχή.

Αγωνιστικά, ωστόσο, ο Ολυμπιακός έχει τεράστιο πρόβλημα. Όποια ομάδα δεν τον φοβήθηκε, όποια ομάδα πίστεψε ότι μπορεί να τον κοντράρει, είτε πήρε αποτέλεσμα, είτε έχασε στο τσακ όπως ο Λεβαδειακός και ο Εργοτέλης. Κι από τον Λεβαδειακό και τον Εργοτέλη η ΑΕΚ είναι σαφώς καλύτερη ομάδα.

Συνηθίζουν οι προπονητές πριν από κρίσιμα παιχνίδια, να δείχνουν "ειδικά" βίντεο στους ποδοσφαιριστές τους. Για να τους εμψυχώνουν και να τους ανεβάζουν το ηθικό. Ο Φαίδωνας Ματθαίου πριν από τον τελικό κυπέλλου το 1984 (κόντρα στον Άρη) είχε δείξει στους παίκτες του την ταινία "Αποστολή στη Νικαράγουα". Και τους είχε κουρέψει όλους σαν πεζοναύτες. Ο ΠΑΟΚ νίκησε.

Από τη "Νικαράγουα" στο "Μονομάχο"
Όπως νίκησε στον Τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στη Ρώμη το 2009 η Μπαρτσελόνα τη Γιουνάιτεντ (2-0). Με τον Γκουαρντιόλα να δείχνει στους ποδοσφαιριστές του, σκηνές από τον "Μονομάχο". Αν ήμουν Δέλλας, δεν θα έσπαγα το κεφάλι μου, να έβρισκα κάτι το πρωτότυπο. Θα έδειχνα στους ποδοσφαιριστές μου φάσεις από τα εφετινά ματς του αντιπάλου μου: από το Ατρόμητος-Ολυμπιακός: 1-0 (με την ΑΕΚ να έχει κερδίσει στον Ατρόμητο για το κύπελλο 3-0). Σκηνές από το Αστέρας-Ολυμπιακός: 0-0. Από το Παναιτωλικός-Ολυμπιακός: 1-1. Από το πρόσφατο Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: 2-1. Όπου αποδεικνύεται αυτό που είπαμε νωρίτερα: ότι δηλαδή "δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα". Ότι όποιος πίστεψε ότι θα τους κάνει ζημιά, τα κατάφερε. Όπως τα καταφέρατε κι εσείς στο Καραϊσκάκης.

Από το να το λες, βέβαια, μέχρι να το κάνεις η απόσταση είναι τεράστια. Η ΑΕΚ έχει τις προϋποθέσεις. Είναι φρέσκια, τρέχει, έχει θετική ψυχολογία,  βρίσκει τον Ολυμπιακό σε κακή κατάσταση, αλλά δεν είναι εύκολο. Γι αυτό όπως είπαμε και στην αρχή το ματς είναι απρόβλεπτο, και το ενδιαφέρον τεράστιο.

Ένα παιχνίδι χωρίς ανάλογο προηγούμενο. Που δεν έχει ξαναγίνει κι είναι δύσκολο να ξαναγίνει. Πέρυσι ο Ολυμπιακός έχασε στην Τούμπα κι έμεινε έξω από το Κύπελλο. Δεν είναι το ίδιο. Όσο μεγάλη ομάδα κι αν είναι η ΑΕΚ είναι ομάδα Β' Εθνικής. Το κόστος σε περίπτωση αποκλεισμού για τον Ολυμπιακό θα είναι τεράστιο. Σε μια συγκυρία, μάλιστα, που οι αντίπαλοι του αμφισβητούν την ανωτερότητα του κι αναφέρονται συνεχώς σε σκάνδαλα.

Σε περίπτωση αποκλεισμού ο βασιλιάς θα μείνει πράγματι γυμνός. Ο πρωταθλητής θα τελειώσει τη σεζόν από τις 11 Μαρτίου με τον πλέον οδυνηρό τρόπο. Και πολύ περισσότερο μάλιστα αν συνυπολογιστεί και η προσωπική κόντρα Μαρινάκη-Μελισσανίδη. Μιλάμε για πολλά παραπάνω από ένα κύπελλο.
===================================================================================
Κεραμιδόγατος
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου