Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

ΑΛΚΗΣ ΑΛΚΑΙΟΣ:Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΟΥΡΓΟΣ


Σε ηλικία 63 ετών, χάνοντας τη μάχη με τον Καρκίνο, έφυγε από τη ζωή (Κυριακή 9 Δεκεμβρίου) ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες ποιητές και στιχουργούς, ο Άλκης Αλκαίος.
Γεννημένος κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα και πολιτογραφημένος κάτοικος Πάργας ο Α. Αλκαίος . εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα Ελληνικά Γράμματα το 1967, με την έκδοση μικρού δοκιμίου για τον Κώστα Καρυωτάκη. Το 1983 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις της Εταιρίας Νέας Μουσικής – ιδρυτής της οποίας ήταν ο Θάνος Μικρούτσικος – το βιβλίο του, «Εμπάργκο – Ποιήματα». Από αυτή τη συλλογή προέρχεται και το ποίημα «Πρωινό τσιγάρο», αφιερωμένο στη μνήμη του τότε πρόωρα χαμένου Μάνου Λοΐζου.
Η γνωριμία του ποιητή με το συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας 1970. Δίσκοι όπως το «Εμπάργκο» (1982) και «Στου Αιώνα την Παράγκα» (1996) αποτελούν δείγματα σπουδαίων συνεργασιών του Α. Αλκαίου με επίσης καταξιωμένους καλλιτέχνες από το χώρο της μουσικής. Η Χάρις Αλεξίου, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Θάνος Μικρούτσικός, ο Γιώργος Νταλάρας, η ΕλευθερίαΑρβανιτάκη, ο Δημήτρης Μητροπάνος είναι μόνο μερικοί από τους ερμηνευτές που συνεργάστηκαν με τον στιχουργό.
***************************
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ-"ΑΥΓΗ"-(11/12/2012)
Ο ΑΛΚΗΣ ΑΛΚΑΙΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟ
ΠΟΙΗΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΣ
ΠΕΘΑΝΕ Ο ΑΛΚΗΣ ΑΛΚΑΙΟΣ

Η ποίηση δεν μπόρεσε να κρυφτεί πίσω από τον στίχο του. Χώρεσε στον στίχο του κι έδωσε στο ελληνικό τραγούδι πολύ σημαντικές αποτυπώσεις. Ο ποιητής Άλκης Αλκαίος, διά χειρός του οποίου το ελληνικό τραγούδι ευτύχησε σε λόγο ποιοτικό και ποιητικά διασυνδεδεμένο με την κοινωνικοπολιτική συγχρονία, άφησε την τελευταία του πνοή προχθες στη 1.30 το βράδυ. Αιτία, μεταστατικός καρκίνος στο συκώτι. Η αφορμή εντοπίζεται στα χρόνια της χούντας και όσα του κληροδότησαν τα βασανιστήρια στο ΕΑΤ-ΕΣΑ. Από τότε ξεκινούν τα προβλήματα της υγείας του, με μια σακατεμένη σπονδυλική στήλη, που, παρά την χειρουργική αντιμετώπιση στο Ανατολικό Βερολίνο τη δεκαετία του '80, ουδέποτε έγινε καλά. Έφυγε από τη ζωή στα 63 του χρόνια. Κηδεύεται σήμερα το μεσημέρι στην Πάργα.
Αναζητώντας μια φωτογραφία του στο Ίντερνετ τα αποτελέσματα δείχνουν μόνο μία, από τον καιρό του "Εμπάργκο" με τον Θάνο Μικρούτσικο. Έκτοτε το πρόσωπό του δεν εμφανίζεται πουθενά. Οι φίλοι του μόνο τον γνωρίζουν. Δεν δίνει ποτέ συνεντεύξεις. Αποτραβηγμένος από τα φώτα, αποστρέφεται την κοινωνία του θεάματος, όχι την ίδια την κοινωνία. Αφουγκράζεται όσα συμβαίνουν γύρω του και αποτυπώνει στους στίχους του την εικόνα της σήμερον με ευθυβολία. Ήταν η δική του θέση απέναντι στη ζωή. Ολιγογράφος, αλλά με υψηλό επίπεδο γραφής, αναδείχτηκε σε έναν από τους σημαντικότερους ποιητές του ελληνικού τραγουδιού αφήνοντας εμβληματικούς στίχους όπως αυτοί στο "Ερωτικό" (Πιρόγα), τη "Ρόζα" ή το "Πρωινό τσιγάρο".
Ο Βαγγέλης Λιάρος, αυτό ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα και από μικρή ηλικία πολιτογραφήθηκε κάτοικος Πάργας. Στα ελληνικά γράμματα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1967, με την έκδοση ενός μικρού δοκιμίου πάνω στον ποιητή Κ. Γ. Καρυωτάκη. Το 1983 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΕΤ.ΝΕ.Μ. -ιδρυτής της οποίας ήταν ο Θάνος Μικρούτσικος- το βιβλίο του Εμπάργκο - Ποιήματα, απ' όπου και το εμβληματικό ποίημα "Πρωινό τσιγάρο", αφιερωμένο στη μνήμη του τότε πρόωρα χαμένου Μάνου Λοΐζου. Από τα τέλη της δεκαετίας του '70 χρονολογείται η γνωριμία του με τον συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο, από την οποία προέκυψαν δίσκοι - ορόσημα για το ελληνικό τραγούδι, όπως το "Εμπάργκο" (1982) και "Στου αιώνα την παράγκα" (1996).
"Ο Αλκαίος ήταν το άλλο μου μισό στο τραγούδι πέραν πάσης αμφιβολίας. Συνεπώς η ζωή μου κόπηκε στα δυο. Νομίζω όμως πως, παρά τον αφόρητο πόνο, τα τελευταία 35 χρόνια ο Αλκαίος άλλαξε την πορεία του στίχου στο ελληνικό τραγούδι. Ήταν ένας ποιητής που υποδυόταν τον στιχουργό τραγουδιών και βεβαίως όπως όλοι οι μεγάλοι προφητικός. 'Πάντα γελαστοί και γελασμένοι' έλεγε. 'Πώς η ιστορία γίνεται σιωπή' έλεγε και εγώ ένα 'Πεδίο βολής που ασκούνται ξένοι φαντάροι" μας λέει ο Θάνος Μικρούτσικος χωρίς να μπορεί να σταματήσει τον κόμπο που "σπάει" τη φωνή του. Η συνεργασία των δυο τους άλλωστε ξεπερνάει τα όρια μιας καλλιτεχνικής συνάντησης και γίνεται μια γόνιμη ζύμωση δυο δημιουργών. Γόνιμη για τους δυο, για το ελληνικό τραγούδι, οδήγησε σε μια από τις μακροβιότερες και σπουδαιότερες συνεργασίες δημιουργών στο ελληνικό τραγούδι.
Στον χώρο της δισκογραφίας, συνεργάστηκε επίσης με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Νότη Μαυρουδή, τον Σωκράτη Μάλαμα, τον Μίλτο Πασχαλίδη, τον Μάριου Τόκα, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τον Χρήστο Θηβαίο κ.ά.
Σε ανακοίνωσή του για τον θάνατο του Άλκη Αλκαίου το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ αναφέρει: "Τιμάμε τον ποιητή και στιχουργό  Άλκη Αλκαίο από την Πάργα, όπου η πρώτη του εμφάνιση στα Γράμματα χρονολογείται το 1967 με την έκδοση ενός δοκιμίου πάνω στον ποιητή Κ.Γ. Καρυωτάκη. Είχε μακρά συνεργασία με τον Θάνο Μικρούτσικο, αρχής γενομένης από το 1977. Τα έργα που υπέγραψε με τον Θ. Μικρούτσικο είναι: 'Τα τραγούδια της Λευτεριάς', 'Δελτίο Καιρού', 'Εμπάργκο', 'Αραπιά για λίγο πάψε να χτυπάς με το σπαθί', 'Αυτά τα βράδια', 'Η αγάπη είναι ζάλη', 'Όσο κρατάει ένας καφές', 'Στου αιώνα την παράγκα'. Επίσης, συνεργάστηκε με τους συνθέτες: Νότη Μαυρουδή, Σωκράτη Μάλαμα, Μίλτο Πασχαλίδη, Μάριο Τόκα, Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα, Διονύση Τσακνή, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Δημήτρη Ζερβουδάκη, Μιχάλη Κουμπιό. Ο τίτλος της ποιητικής του συλλογής (1983) ήταν Εμπάργκο - Ποιήματα. Οι δημόσιες εμφανίσεις του ήταν σπάνιες. Το έργο του άνοιξε δρόμους συμπόρευσης με τα οράματα της Αριστεράς, μα πάνω απ’ όλα ήταν ο Αγωνιστής της ζωής και σταθερά προσηλωμένος στο ποιοτικό καλλιτεχνικό έργο".
                                          Π.Κρ.

**************************
Αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα είναι ότι από το 1981 και ύστερα ο Άλκης Αλκαίος δεν είχε δώσει καμία συνέντευξη και δεν είχε δημοσιεύσει καμία φωτογραφία του. Ούτε είχε εμφανιστεί δημόσια για κάποια τοποθέτηση. Αυτό άλλωστε δήλωνε και το στενό καλλιτεχνικό του περιβάλλον.

Παρακάτω θα δείτε ένα μοναδικό ντοκουμέντο όπου ο Άλκης Αλκαίος συνομιλεί με τον Θάνο Μικρούτσικο μπροστά στον τηλεοπτικό φακό, το 1990 για λογαριασμό της εκπομπής «Η περιπέτεια ενός ποιήματος» με παρουσιαστή τον Αντώνη Κόκκινο που προβαλλόταν στην ΕΡΤ.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια συνομιλία του ποιητή-στιχουργού με τον για χρόνια συνεργάτη του, συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο, που τον αποκαλεί με το πραγματικό του μικρό όνομα, Βαγγέλη.

**************************
Η ΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ

ΣΤΙΧΟΙ -ΑΛΚΗΣ ΑΛΚΑΙΟΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ-ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ

Παράξενη και η άνοιξη αυτή,
συνέχεια κοντά σου με γυρίζει
κι ένα παλιό δισκάκι μου θυμίζει
τη Rosa Bianca και τη Natalie

Έτσι γι' αστείο έλα μια στιγμή,
μη με ρωτήσεις αν θα σπάσει ο πάγος.
Εσύ είσαι είκοσι χρόνια λωτοφάγος
κι εμένα δεν ιδρώνει πια τ'αυτί
************************
VIDEO 
ΕΡΜΗΝΕΙΑ-ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ
                                                        **************************

ΕΡΩΤΙΚΟ
Στίχοι: ΑΛΚΗΣ ΑΛΚΑΙΟΣ
Μουσική: ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ
Με μια πιρόγα φεύγεις και γυρίζεις
τις ώρες που αγριεύει η βροχή
στη γη των Βησιγότθων αρμενίζεις
και σε κερδίζουν κήποι κρεμαστοί
μα τα φτερά σου σιγοπριονίζεις

Σκέπασε αρμύρα το γυμνό κορμί σου
σου `φερα απ΄ τους Δελφούς γλυκό νερό
στα δύο είπες πως θα κοπεί η ζωή σου
και πριν προλάβω τρις να σ΄ αρνηθώ
σκούριασε το κλειδί του παραδείσου

Το καραβάνι τρέχει μες στη σκόνη
και την τρελή σου κυνηγάει σκιά
πώς να ημερέψει ο νους μ΄ ένα σεντόνι
πώς να δεθεί η Μεσόγειος με σχοινιά
αγάπη που σε λέγαμ΄ Αντιγόνη

Ποια νυχτωδία το φως σου έχει πάρει
και σε ποιο γαλαξία να σε βρω
εδώ είναι Αττική φαιό νταμάρι
κι εγώ ένα πεδίο βολής φτηνό
που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι

========================================================
Κεραμιδόγατος 
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου