Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

ΣΤ.ΚΑΠΑΚΟΣ:ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΛΟΓΙΣΤΕΣ

ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΛΟΓΙΣΤΕΣ
(Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ)
Λογιστές φημολογείται πως αποκάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρωθυπουργός επειδή κινδύνευσε να τιναχθεί στον αέρα η συνεδρίαση του Eurogroup για το "ελληνικό πρόβλημα". Την ίδια ώρα οι υπουργός Οικονομικών τούς προειδοποίησε, σύμφωνα με το “Βήμα της Κυριακής”, ότι αν, δεν υπάρξει συμφωνία, “σε μερικούς μήνες η Ελλάδα δεν θα είναι όπως την ξέρετε και ίσως δεν ανήκει πλέον στη Δύση".
Προς τι, όμως, ο εκνευρισμός και οι προειδοποιήσεις. Λογιστική δεν είναι η προσέγγιση της κυβέρνησης Σαμαρά με τη νέα καταιγίδα μέτρων, που συνθλίβουν τους εργαζόμενους και βουλιάζουν την οικονομία ακόμη πιο βαθιά στην ύφεση; Όχι, απαντά η κυβερνητική προπαγάνδα, αυτή τη φορά δεν θα βυθιστεί στην ύφεση η ελληνική οικονομία επειδή θα αντισταθμιστεί η απώλεια των εισοδημάτων με το νέο επώδυνο πακέτο μέτρων από αναπτυξιακά κονδύλια τα οποία υποτίθεται ότι θα βρεθούν από το ΕΣΠΑ (σ.σ.: αμάν και πότε) και από την καταβολή των οφειλών του κράτους ύψους 9 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις και φορολογούμενους. Αυτό, όμως, έχει μόνον εν μέρει κάποια βάση, αφού, ακόμη κι αν δοθούν τα εννέα δισ. ευρώ, δεν θα αντισταθμίσουν την αφαίμαξη των πολιτών.
Ο λόγος είναι απλός και είναι απορίας άξιον γιατί δεν τον κατανοούν οι κυβερνητικοί προπαγανδιστές. Οι περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, δηλαδή οι περικοπές εισοδήματος, θα έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στην οικονομία ακριβώς γιατί πρόκειται για δαπάνες με αυξημένο πολλαπλασιαστή, ενώ οι επιστροφές των οφειλών του Δημοσίου στις επιχειρήσεις, ακόμη κι αν γίνουν -πράγμα που μένει να αποδειχθεί- έχουν μικρότερο πολλαπλασιαστή. Δηλαδή, όταν ένας εργαζόμενος έχει μισθό 1.200 ευρώ, δίνει στην πραγματικότητα δουλειά σε πολλούς άλλους κλάδους της οικονομίας αγοράζοντας είδη πρώτης ανάγκης: τρόφιμα, ρούχα κ.λπ. Δεν είναι όμως μόνο ότι έτσι κινείται η οικονομία. Η παραγωγή εισοδημάτων δίνει έσοδα και στο κράτος τόσο από την άμεση φορολογία όσο και από την έμμεση φορολογία, που είναι και πιο ταξική. Ακόμη ένα μέρος του εισοδήματος των εργαζομένων καταλήγει στα ασφαλιστικά ταμεία. Αν κάποιος υπολογίσει το ποσοστό του εισοδήματος ενός εργαζομένου, με μισθό περίπου 1.500 ευρώ, όσες ήταν δηλαδή οι μέσες αποδοχές πριν από τις αιματηρές περικοπές, θα διαπιστώσει ότι περίπου το 50% επιστρέφει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στο κράτος και τα ταμεία.
Αν γνώριζαν οι "λογιστές" της κυβέρνησης την κίνηση της οικονομίας, θα έβλεπαν ότι, αν καταστρέψεις τη λειτουργία του πολλαπλασιαστή, βυθίζεις και την οικονομία στην ύφεση, ενώ μειώνεις και τα έσοδα του Δημοσίου. Γι' αυτό και ο ΟΟΣΑ προβλέπει ύφεση μέχρι τους τελευταίους μήνες του 2014, γιατί το αντιστάθμισμα από την πληρωμή των οφειλών του κράτους -ακόμη κι αν γίνει- θα είναι μικρότερο.
Όσο για το δεύτερο "επιχείρημα" Στουρνάρα, ότι, αν δεν πάρει απόφαση το Eurogroup, η Ελλάδα ίσως δεν θα ανήκει στη Δύση, επειδή πιθανότατα θα έρχονταν στην κυβέρνηση οι "Κόκκινοι", αυτό είναι μάλλον για κουτόφραγκους...
                              "ΑΥΓΗ"-(3/12/2012)
=======================================================
Κεραμιδόγατος 
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου