Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΔΑΚΡΥΣΜΕΝΟΥ ΤΣΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΤΗΝ ΤΡΑΒΗΞΕ


πηγή:


Η ιστορία της φωτογραφίας του δακρυσμένου τσολιά από τον άνθρωπο που την τράβηξε


Μπροστά από το άντρο της επιπολαιότητας και της παθητικής αδιαφορίας, βρέθηκα ένα απόγευμα να φωτογραφίζω έναν φύλακα της ανυπαρξίας.
Οι υπάλληλοι του τέρατος φρόντιζαν να ελέγχουν και να είναι σίγουροι πως αυτός δεν θα ανοιγοκλείσει τα μάτια του.
Βλέπεις, δεν επιτρέπεται να το κάνει, όταν κοντά του βρίσκεται ο θεατής-κόσμος.
Έπειτα, η πορεία της εικόνας αυτής υπήρξε όμοια με τα παραμύθια που ο σημερινός κόσμος μαθαίνει να λέει μέσα από, βαφτισμένες ως τέχνη, φόρμες.
Η παρερμηνεία σε οργασμό να ασελγεί στην παθητική κοινωνία μας.
Ας αποσυντονίσουμε την καθημερινή προσπάθεια παραπλάνησης με τα ίδια όπλα: χρησιμοποιώντας τις εικόνες μας, ας προβάλουμε την κάθε είδηση με τέτοιο τρόπο που το σύστημα να αναγκάζεται να τις αναπαράγει πιστά.
Γιώργος Δανόπουλος
georgedanopoulos.com
(Η ιστορία της φωτογραφίας με τον δακρυσμένο τσολιά:
Ο κ. Δανόπουλος τράβηξε την φωτογραφία με τον δακρυσμένο τσολιά στις διαμαρτυρίες για τις φωτιές στην Πάρνηθα το 2007.
Την ανέβασε στο μπλογκ στο οποίο συμμετείχε τότε.
Έκτοτε, η φωτογραφία εκλάπη και χρησιμοποιήθηκε με διάφορες ερμηνείες, ανάλογα με την εκάστοτε περίσταση και ανάλογα τις ιδεολογικές θέσεις αυτού που την χρησιμοποιούσε.
Ο κ. Δανόπουλος παρατηρούσε, όλα αυτά τα χρόνια, αυτή την διαρκή κίνηση της φωτογραφίας, με περιέργεια και με μια διάθεση κοινωνικού ενδιαφέροντος και δεν πραγματοποίησε ποτέ κάποια νομικής φύσεως προσπάθεια διεκδίκησης αποζημίωσης για καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων.
Ο λόγος που δεν το έκανε ήταν γιατί δεν άξιζε σύμφωνα με τα νομικά δεδομένα. Η κάθε απόδοση εξωδικαστικής επιστολής είχε κόστος που καθιστούσε την διαδικασία ασύμφορη.
Όμως, πριν από 2 χρόνια περίπου, έγινε το απίστευτο.
Ο κ. Δανόπουλος είδε το άρθρο με τον υπουργό εθνικής άμυνας, Παναγιώτη Καμμένο, να δωρίζει την φωτογραφία του, καδραρισμένη -και ελαφρώς φωτοσοπιασμένη στο φόντο-, στον υπουργό εθνικής άμυνας της Αιγύπτου, στο πλαίσιο μιας συνάντησης που είχε στην Αθήνα.


Σε αυτή την περίπτωση -και βάσει παλαιότερων δικαστικών αποφάσεων- ο δικηγόρος του κ. Δανόπουλου έκρινε πως μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση για αμοιβή παραχώρησης και για ηθική βλάβη.
Έτσι και έπραξαν.
Έστειλαν εξωδικαστικό συμβιβασμό στο γραφείο του υπουργού εθνικής άμυνας Παναγιώτη Καμμένου.
Έχει περάσει περίπου ένας μήνας και κανένας υπεύθυνος από το γραφείο του κ. Καμμένου δεν απάντησε είτε θετικά είτε αρνητικά για την υπόθεση αυτή.
Προφανώς, θεώρησαν πως ένας απλός φωτογράφος δεν μπορεί να ενοχλήσει έναν ΥΕΘΑ για πνευματικά δικαιώματα που καταπατήθηκαν.)

(Σχόλιο του πιτσιρίκου: θεωρώ εξαιρετικά ενδιαφέρον -και ενδεικτικό της εποχής μας- το «ταξίδι» αυτής της φωτογραφίας. Επίσης, είναι αξιοπρόσεκτο πως ο καθένας βλέπει σε αυτή την φωτογραφία ό,τι θέλει να δει και την τοποθετεί σε όποια χρονιά και σε όποια κατάσταση τον βολεύει. Βέβαια, το δάκρυ πουλάει πάντα στην Ελλάδα, αφού οι Έλληνες πάσχουν από κλαψομουνίαση και φτιάχνονται με εικόνες της Παναγιάς που δακρύζουν και τον Θεό που κλαίει τη Μεγάλη Παρασκευή. Είμαι βέβαιος πως ο κ. Καμμένος δεν θα συνεχίσει να αγνοεί τον κ. Δανόπουλο και τον δικηγόρο του. Ελπίζω ο τσολιάς της φωτογραφίας να χαμογελάει κι ας μην τον φωτογραφίσει κανείς.)
===================================================================================
Κεραμιδόγατος 
ο μαντουμανταροδός-(Β.Π)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου