Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2017

ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΤΡΟ. ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ


Παραπάει το δούλεμα...Με την πρώτη "λιακάδα" βγήκε από το κάστρο της η Έφη Αχτσιόγλου και έπαιξε με τις σαπονόφουσκές της. Μόνο που (κάνει πως) ξεχνάει ότι βρίσκεται μέσα σ' ένα βαρύ, ατελείωτο χειμώνα. Ο λόγος για τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος… του συστήματος "Εργάνη", που καταγράφει μεν αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα κατά τον Μάιο, "ξεχνάει" όμως να μας πει με ποιους όρους γίνεται αυτή. Στοιχεία που είναι καταγεγραμμένα μέχρι κεραίας στο indexanthi.gr.

Ας κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στους τρεις προηγούμενους μήνες:

Σχεδόν το 50% των προσλήψεων τον Απρίλη αφορούσαν «ευέλικτες» μορφές εργασίας, σύμφωνα με το συστημικό εργαλείο «Εργάνη». Συγκεκριμένα το διάστημα 1-30 Απριλίου, περίπου οι μισές προσλήψεις έγιναν με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης ή της εκ περιτροπής εργασίας -σύμφωνα πάντα με την «Εργάνη»- επιβεβαιώνοντας τη μονιμοποίηση της τάσης των προσωρινών και ευέλικτων μορφών απασχόλησης στην αγορά εργασίας, που για τους εργαζόμενους σημαίνει πετσοκομμένους μισθούς και ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα.

Υψηλά ποσοστά εργασιακής «ευελιξίας» καταγράφονται τον Μάρτιο, καθώς στις προσλήψεις που έγιναν τον συγκεκριμένο μήνα, λιγότερες από τις μισές (49,14%) είναι συμβάσεις με πλήρη απασχόληση, ενώ στο 37,41% φτάνουν οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης και στο 13,45% οι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας.

Τον Φεβρουάριο, το 56,76% ήταν συμβάσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία και μόνο το 43,24% ήταν συμβάσεις με πλήρη απασχόληση, δηλαδή πλήρες ωράριο.

Από τις νέες προσλήψεις που έγιναν συνολικά στο πρώτο τρίμηνο του 2017, μόνο το 46,5% ήταν συμβάσεις με πλήρη απασχόληση, ενώ οι «ευέλικτες» συμβάσεις ανέρχονται στο 53,5%. Το 38,68% αφορούν σε συμβάσεις με μερική απασχόληση και το 14,82% με εκ περιτροπής εργασία. Στους αριθμούς αυτούς πρέπει να προστεθεί και ένας αριθμός μερικών χιλιάδων συμβάσεων (τον Μάρτη ανήλθαν σε 3.816) οι οποίες από πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας, βαθαίνοντας ακόμα περισσότερο τον βαθμό «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας.

Παρ' όλα αυτά, η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης πανηγυρίζει… σεμνά επειδή –σύμφωνα με την "Εργάνη" της- τον Μάιο βρήκαν "απασχόληση" 89.534 άτομα. Και δηλώνει σφυρίζοντας κλέφτικα: «H θετική δυναμική στην αγορά εργασίας διατηρήθηκε και τον Μάιο. Η αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα είναι κομβικής σημασίας για την καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία αποτελεί το βασικό κοινωνικό πρόβλημα για τη χώρα μας. Χωρίς θριαμβολογίες, συνεχίζουμε την προσπάθεια με σχέδιο και επιμονή».

Έχει χαθεί κάθε μέτρο. Ακόμη και στον εμπαιγμό…

===================================================================================
Κεραμιδόγατος 
ο μαντουμανταροδός-(Β.Π)

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου