Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

ΝΕΡΙΤ-ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ

από το 


ΚΡΙΜΑ. Θα είναι κρίμα δηλαδή τώρα που τελείωσε το Μουντιάλ αυτός ο θίασος των καλεσμένων της ΝΕΡΙΤ να πάει χαμένος. Και να περιμένει δηλαδή το φιλοθεάμον κοινό τέσσερα ολόκληρα χρόνια, μέχρι το Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018.

Να είσθε βέβαιοι ότι οι ίδιοι ακριβώς θα είναι που θα σχολιάζουν: Ο Μανώλης Μαυρομμάτης, ο θεός να τον έχει καλά στην ηλικία των 92 ετών και ο Περικλής Βασιλάκης, χωρίς να υπάρχει στα μαλλιά του ούτε μία άσπρη τρίχα. Ούτε μία. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Περικλής Βασιλάκης έχει βρει τον τρόπο και προμηθεύεται την ίδια βαφή μαλλιών, που χρησιμοποιεί εδώ και 30 χρόνια ο δημοφιλής τραγουδιστής Πασχάλης.

Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι ο ανταγωνισμός στην πολυπληθή τάξη των βαψομαλλιάδων, είναι έντονος. Ο πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλά. Ο πρώην υπουργός πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός του ΛΑΟΣ, αποκαλούμενος και “πρόεδρος”, Γιώργος Καρατζαφέρης, έχουν αγγίξει την τελειότητα. Έχουν καταφέρει το τέλειο μαύρο, μέχρι και στις φαβορίτες, που είναι το επίμαχο, αλλά και αδύνατο σημείο. Είναι πολύ κοντά δηλαδή να φτάσουν τον Πασχάλη, που μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο Πρύτανης του κλάδου.

Ξεφύγαμε όμως. Λέγαμε ότι θα είναι κρίμα κι άδικο όλος αυτός ο θίασος των καλεσμένων της ΝΕΡΙΤ να πάει χαμένος. Θα μπορούσε λοιπόν να γίνει αυτό που γίνεται και στην καλλιτεχνία. Μια επιτυχημένη παράσταση, ένα επιτυχημένο σχήμα στα μπουζούκια, το καλοκαίρι πάνε περιοδεία. Όπως αποκαλούνται κομψά οι αρπαχτές. 

Οι Δήμοι να είναι καλά και οι Δήμαρχοι, που τσοντάρουν για να εξακολουθεί να υφίσταται αυτή η μάνικα και στους χαλεπούς καιρούς του μνημονίου. Και μη νομίζετε ότι τρέχουν το καλοκαίρι στην επαρχία τίποτα καλλιτέχνες β' διαλογής. Οι βετεράνοι του είδους, σαν τους αδερφούς Κατσάμπα. Κι ο φιλάνθρωπος, Γιώργος Νταλάρας, εξακολουθεί να επιδίδεται στο σπορ. Να οργώνει, τρόπος του λέγειν, την επαρχία. Όχι για τα λεφτά, αλλά για να προσφέρει στην τέχνη και τον πολιτισμό.

Και μην προτρέξει κανείς εξυπνάκιας να σχολιάσει: Τι είναι αυτά που μας λες ρε Καίσαρη; Να κάνουν περιοδεία Μανώλης Μαυρομμάτης - Ανδρέας Ναούμης, όπως γίνεται με Πλιάτσικα – Στόκα; Ή να κάνει σόλο καριέρα ο Λουτσιάνο, όπως ο ένας εκ των δύο αδερφών Κατσιμίχα; Η αναφορά στις περιοδείες ήταν σχήμα λόγου και μόνο. Και ο συσχετισμός είχε να κάνει με το γεγονός ότι, αν κάτι είναι επιτυχημένο, δεν σταματάει. Συνεχίζεται. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν. Δόξα τω Θεώ τόσα κανάλια υπάρχουν. Υπάρχει το “Αξιον 24”, το “Ε”, ο πρώην “902”. Υπάρχει το καθιερωμένο πλέον "Εξτρα Τσάνελ". Υπάρχει το “Αρτ”, όνομα και πράμα, του Καρατζαφέρη. Υπάρχει το “Κόντρα” του μεγάλου Έλληνα αγωνιστή της δημοκρατίας, Γιώργου Κουρή.

Ειδικά ο Κουρής στην τηλεόραση είναι πρωτοπόρος. Κι αυτό το λέμε μετά λόγου γνώσεως: Αυτός καθιέρωσε πρώτος τις πρωινές εκπομπές και την ανάγνωση των εφημερίδων, με τον τίμιο ΠΑΣΟΚτζή, Χάρη Πασβαντίδη. Αυτός καθιέρωσε τις εκπομπές πολιτικού λόγου με τον αείμνηστο Μιχάλη Γαργαλάκο. Αυτός καθιέρωσε το ρεπορτάζ στους δρόμους και στις λαϊκές αγορές με τον επίσης αείμνηστο... Βασίλη Βουγιουκλάκη. Που είχε φάει το καφάσι στο κεφάλι. Αγόγγυστος, χωρίς να παραπονεθεί ή να αντιδράσει, κι ενώ το αίμα έτρεχε, είπε με τη σεμνότητά που πρέπει να διακρίνει κάθε αγωνιστή: “Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου”.

Ξεφύγαμε για δεύτερη φορά όμως: Ο εκλεκτός θίασος λοιπόν των καλεσμένων της ΝΕΡΙΤ, στο Μουντιάλ, μπορεί να κάνει δικιά του εκπομπή. Με επικεφαλής, όχι τιμής ένεκεν, επειδή το αξίζει, επειδή είναι ο πλέον ικανός, τον Μανώλη Μαυρομμάτη. Και με πάνελ εναλλασσόμενο, όπως στις μουσικές σκηνές κάθε Τρίτη, που πέφτει η δουλειά. Τη μία φορά δηλαδή ο Ρότσα, κι αν παίζει και κιθάρα μάλιστα ακόμα καλύτερα και την άλλη ο Τάκης Λεμονής, που σε ένα ματς της Αργεντινής είπε το εξής πρωτότυπο και εκπληκτικό: “Ο Μέσι κάνει απίστευτα πράγματα με τη μπάλα”. Τον Στέλιο Μανωλά να κομπιάζει, να λέει ύστερα από κάθε λέξη “εεεεεε”, ξανά “εεεεεε” και να κάνει να τελειώσει μια πρόταση πέντε λεπτά. Σε ντουέτο με τον Τσιάρτα, ξεκινάνε σήμερα και τελειώνουν το Δεκαπενταύγουστο. Μεγάλη ποδοσφαιρική προσωπικότητα για τα ελληνικά δεδομένα ο Στέλιος Μανωλάς. Αν όμως δεν έχεις τη δυνατότητα να μιλήσεις, αν δεν έχεις την ικανότητα να εκφραστείς... Τότε για ποιο λόγο, όλη αυτή η ταλαιπωρία; Και πάνω απ' όλα του ίδιου, να μπει σε μια διαδικασία, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Τα έχουμε ξαναπεί. Το ποδόσφαιρο φαίνεται εύκολο, αλλά δεν είναι. Ακόμα και γι' αυτούς που έχουν παίξει μπάλα σε υψηλό επίπεδο. Για να κρίνεις ματς Μουντιάλ, πρέπει να έχεις γνώση και άποψη. Να έχεις παρακολουθήσει τις ομάδες και τους ποδοσφαιριστές. Τους προπονητές. Ότι αυτός ο Τάκης Σούκας της Αργεντινής, που έκανε πάντα τις ίδιες αλλαγές. Τον ίδιο ποδοσφαιριστή έβγαζε, τον ίδιο ποδοσφαιριστή έβαζε. Είτε κέρδιζε, είτε έχανε, όπως στον τελικό με τη Γερμανία. Πέρα όμως από τη γνώση του αντικειμένου για να μιλάς δημόσια, οφείλεις να διαθέτεις τη στοιχειώδη ικανότητα να εκφραστείς. Όποιος νομίζει ότι όλα αυτά είναι εύκολα, γίνεται εύκολα ρεζίλι. Με την ευθύνη να ανήκει κατ' αρχήν σ' αυτούς που τον καλούν. Από πού κι ως πού να μιλήσει δηλαδή για ποδόσφαιρο και Μουντιάλ η Αννα Καραμανλή; Επειδή έλεγε τις αθλητικές ειδήσεις στην ΕΡΤ; Σε άλλα πράγματα μπορεί να είναι καλή. Έτσι λέγεται άλλωστε. Όταν διάβαζε όμως τη βαθμολογία της Β' Εθνικής, κόμπιαζε και μπερδευόταν. Όταν τη φωνάζεις λοιπόν στο στούντιο, ευτελίζεις το προϊόν σου.

Για Μουντιάλ μιλάμε. Δεν είναι... όποιος βρει την πόρτα ανοιχτή, μπαίνει στο στούντιο, παίρνει μια καρέκλα και κάθεται. Παντού σε όλη την Ευρώπη, υπάρχουν ειδικευμένοι σχολιαστές. Κατά κανόνα βετεράνοι ποδοσφαιριστές - προσωπικότητες. Ή προπονητές με γνώση και άποψη. Όπως είχε π.χ. ο Σάκης Τσιώλης. Που όσες φορές πήγε στο στούντιο είπε πέντε πράγματα. Ποδοσφαιρικές κουβέντες, με ουσία και περιεχόμενο και όχι γενικόλογα και αοριστίες. “Η Γερμανία είναι παραδοσιακή δύναμη. Οι Αργεντίνοι είναι σκληροί και έχουν τον Μέσι και οι Βραζιλιάνοι καλούνται να πάρουν το τρόπαιο μέσα στο σπίτι τους”.

Με το στούντιο να έχει γίνει κέντρο διερχομένων, φτάσαμε στο σημείο να ακούσουμε τον Λουτσιάνο να λέει: “Δεν θέλω να κάνω κριτική στον συνάδελφό μου τον Σκολάρι”. Το να αποκαλέσει ένας από τους αδερφούς Κατσάμπα συνάδελφο τον Νταλάρα, γίνεται. Τα ίδια χρόνια έχουν στη δουλειά, το ίδιο ρεπερτόριο πάνω-κάτω. Με τους αδερφούς Κατσάμπα, μάλιστα, να έχουν προηγηθεί στα Λάτιν. Ο Λουτσιάνο συνάδελφος με τον Σκολάρι από πού κι ως πού. Κατ' αυτή την έννοια ο θίασος αυτός των καλεσμένων της ΝΕΡΙΤ, θα μας λείψει. Αν λοιπόν, το σχετικό κόνσεπτ μεταφερθεί σε κάποιο άλλο κανάλι, η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη 100%.
====================================================================================
Κεραμιδόγατος
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π) 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου