Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

ΒΟΗΘΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ, ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΑΝΙΚΟ


ΓΡΑΦΕΙ:Ο ΚΕΡΑΜΙΔΟΓΑΤΟΣ


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ " ΕΜΠΡΟΣ" -16/7/2014

Την προηγούμενη Πέμπτη η δεύτερη απόπειρα της Ελληνικής κυβέρνησης να ξαναβγεί στις αγορές στέφθηκε από πλήρη αποτυχία. Η Ελλάδα ζήτησε τρία δις Ευρώ, (αυτά γράφηκαν στα βιβλία προσφορών) , πήρε 1,5 (τα μισά) και αυτά με το ζόρι,  παρόλο που  το επιτόκιο δανεισμού έφτασε στο 3,5%, πολύ υψηλό για τα σημερινά δεδομένα το οποίο φυσικά θα το πληρώσουμε εμείς οι Έλληνες φορολογούμενοι. 

Το υπουργείο Οικονομικών μας διαβεβαίωνε όλο το
προηγούμενο διάστημα ότι έχει εξασφαλίσει τόσο την υπερκάλυψη της έκδοσης, όσο και τον δανεισμό του Δημοσίου με το καλύτερο δυνατό επιτόκιο, αλλά παρόλα αυτά είχαμε «Βατερλό». Η κυβέρνηση ισχυρίσθηκε ότι ευθύνεται το κλίμα που επικράτησε στις αγορές της Ευρώπης  την συγκεκριμένη μέρα με μια τράπεζα της Βουλγαρίας που βάρεσε κανόνι και μια άλλη της Ευρωζώνης, την Πορτογαλική «Banco Espirito Santo» ή Ελληνιστί «Το Άγιο Πνεύμα», που δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις.

Λίγους μήνες πριν ξεσπάσει η κρίση στη Πορτογαλία, στα τέλη του 2010, η παραπάνω τράπεζα είχε χαρακτηρισθεί, κατόπιν συνεχών αναβαθμίσεων από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, ως «η καλύτερη εμπορική τράπεζα  της Πορτογαλίας», έχοντας διεισδύσει μέσω τραπεζικών εργασιών σε 23 χώρες ανοίγοντας
αντίστοιχα υποκαταστήματα. Σήμερα μετά από συνεχείς ελέγχους διαφαίνεται ότι έκρυβε τα χρέη της, 7 δις Ευρώ,  μέσω «δημιουργικής λογιστικής» σε διάφορες θυγατρικές της εταιρίες.

Η αναστάτωση της προηγούμενης Πέμπτης κράτησε ένα εικοσιτετράωρο, επανήλθε μια απότομη ηρεμία και το πρόβλημα φάνηκε ότι ξεπεράστηκε. Για κάποιον που γνωρίζει οικονομικά είναι γνωστό ότι ούτε η αιφνίδια καταιγίδα αλλά ούτε η απότομη ηρεμία είναι καλοί οιωνοί. Όπως του είναι επίσης γνωστό ότι μια δυσάρεστη κατάσταση στο χαρτοφυλάκιο μιας τράπεζας έχει επιπτώσεις και στις υπόλοιπες, όσες καθησυχαστικές δηλώσεις και αν κάνουν οι διάφοροι «εμπειρογνώμονες», ότι οι Ευρωπαϊκές τράπεζες είναι θωρακισμένες για τα χειρότερα σενάρια. 

Όλα αυτά δείχνουν ότι η οικονομική κρίση στην Ευρώπη συνολικά είναι παρούσα και ότι η νοοτροπία της αγέλης χαρακτηρίζει και τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κάτι που εντέχνως προσπαθούν να το αποκρύψουν.
Οι δε κυβερνητικές αναφορές ότι οι διεθνείς επενδυτές έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στην Ελληνική οικονομία, είναι τουλάχιστον για γέλια. Όλες αυτές οι απόπειρες «εξόδου στις αγορές» που κάνει η χώρα μας είναι απόλυτα προστατευμένες για αυτό και πανάκριβες. Αυτό το διασφαλίζουν οι ανάδοχοι της έκδοσης, που στην προκειμένη περίπτωση ήταν η Bank of America Merrill Lynch, η Deutsche Bank, η Goldman Sachs, η Citi, η JP Morgan, η Morgan Stanley, η Nomura, η HSBC και η BNP Paribas.
 
Το ερώτημα είναι ευρύτερο και πέρα από την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας και τις καθοδηγούμενες ούτως ή άλλως κινήσεις της από την Τρόικα.

Βρισκόμαστε στις αρχές μιας τραπεζικής δίνης στην Ευρώπη;

Γιατί αν ισχύει αυτό, τότε οι επιπτώσεις στην δική μας οικονομία που είναι στην εντατική και διασωληνωμένη, θα είναι τραγικές. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Είναι φανερό πια σε όλους ότι η οικονομική αλλά και η πολιτική κατάσταση στη χώρα μας, παρά τους
εξωραϊσμούς και την πλύση εγκεφάλου από τα συστημικά ΜΜΕ, είναι στα επίπεδα του «Βοήθα Παναγία μου».

Τα μηνύματα που έρχονται γενικά από την Ευρωζώνη και την ΕΕ είναι πολύ άσχημα και οι επόμενοι μήνες κρίσιμοι. Τα οικονομικά στοιχεία όλων των χωρών της Ευρωζώνης, πλην της Γερμανίας, είναι από μέτρια στο Βορρά μέχρι τραγικά στον Νότο, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας.

Εδώ πια δεν μιλάμε για Ελληνικά εσωτερικά προβλήματα τύπου έλλειμμα, χρέος, μνημόνια κλπ αλλά για κάτι μεγαλύτερο, που μπορεί να σαρώσει την Ευρωζώνη.
Κάτι μεγαλύτερο από την κρίση του 2008.

ΥΓ.1 - Γεράσιμος Γιακουμάτος (Υφυπουργός Ανάπτυξης): «Η κοροϊδία και το παπατζιλίκι έχουν όρια»
- Τι είναι αυτό; Αυτοκριτική;

ΥΓ.2 - Κ.Τριαντάφυλλος (Βουλευτής Πασόκ): «Το Πασόκ δεν τρομοκρατείται»
- Σωστά, μόνο τρομοκρατεί.

ΥΓ.3 – Γιώργος Βουλγαράκης (Πρώην βουλευτής της Ν.Δ): «Η Ν.Δ, ως πρώην μεγάλο κόμμα, δεν έχει μάθει να συμπεριφέρεται ως μικρό».
- Σιγά - σιγά συνηθίζει. 
ΥΓ.4 – Οικονομικά από το Χάρβαρντ: «Άκου θράσος οι ναυτεργάτες να ζητάνε δεδουλευμένα τέτοιες εποχές. Με κάτι τέτοια βουλιάξαμε τον τόπο.»
====================================================================================
Κεραμιδόγατος
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου