Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΓΙΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ (29/1/2016): ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΟ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕ ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟ ΧΑΣΕΙ- (VIDEO)



"H υπογραφή του 3ου μνημονίου είχε δρομολογηθεί, πιθανότατα και πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου" 

- Το δημοψήφισμα ο κ. Τσίπρας το προκήρυξε πιστεύοντας ότι θα το χάσει "








- Γιάννα Παπαδάκου: Είναι τόσα τα θεσμικά θέματα που τρέχουν κα Κωνσταντοπούλου, να σας ευχαριστήσω κατ' αρχήν που ήρθατε, και μπαίνω αμέσως στα θέματά μας γιατί έχουμε πολλά να πούμε, θα μπορούσαμε να μιλάμε και για ένα δίωρο, όχι μόνο για ένα ημίωρο. Και θέλω να σας ρωτήσω αν εκτιμάτε ότι αυτός ο εκβιασμός που γίνεται από την ΕΕ σε σχέση με τη Σέγκεν και σε σχέση με το ότι επιχειρούν πραγματικά να μας μετατρέψουν σε αποθήκες ψυχών εδώ πέρα, να έρθουν όλοι να μείνουν, να κλείσουν τα σύνορα. Αν υπάρχει, όμως, και κίνδυνος νομικός. Επιτρέπεται να μας βγάλουν από τη Σέγκεν, σύμφωνα με τη συνθήκη που υπάρχει;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κυρία Παπαδάκου, αυτός ο εκβιασμός που εκτυλίσσεται αυτές τις μέρες, έχει προετοιμαστεί από το καλοκαίρι. Και στη φιλοτέχνηση αυτού του εκβιασμού συνέπραξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός όταν αποδέχθηκε από το καλοκαίρι να επαναλαμβάνει το νέο σενάριο που εκφωνείται από πλευράς ευρωκρατίας και είναι το σενάριο «ότι ολοκληρώθηκε το ελληνικό ζήτημα και τώρα το ζήτημα για την Ευρώπη είναι το προσφυγικό». Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά αυτός ο εκβιασμός με τον εκβιασμό που είδαμε να ξεδιπλώνεται και ακόμη διακινείται με θύμα την Ελλάδα από το καλοκαίρι σε σχέση με τα δημοσιονομικά και τη νομισματική πολιτική. Η Ευρώπη…

- Γιάννα Παπαδάκου
: γιατί να θέλει ο πρωθυπουργός να συσσωρεύονται εδώ τόσοι πρόσφυγες; Να έχουμε εδώ αυτά τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα; Και στην καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. Ξέρετε πόσο θετική είμαι στο να υπάρξει αλληλεγγύη σε αυτούς τους ανθρώπους αλλά υπάρχουν προβλήματα και στις γειτονιές για να είμαστε ειλικρινείς τώρα, έχουν αρχίσει και εκτυλίσσονται. Γιατί να θέλει, λοιπόν, να έχει τόσο οξύ πρόβλημα;

- Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ο πρωθυπουργός, δυστυχώς, χρησιμοποιεί ως άλλοθι τους διαφόρους εκβιασμούς και δεν ασκεί την εξωτερική πολιτική και την εθνική πολιτική με τον τρόπο που οφείλει, με τον τρόπο που επιβάλλεται. Δεν είναι ποτέ δυνατόν να έχει αναληφθεί ως υποχρέωση η φροντίδα και η μετακίνηση 170.000 προσώπων, οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες να έχουν καταφέρει να αναλάβουν περίπου 270 πρόσωπα και αυτό να μην αποτελεί πεδίο οξύτατης κριτικής και διεκδίκησης από πλευράς της Ελλάδας.

- Γιάννα Παπαδάκου: Λέτε δηλαδή ότι πρέπει να πάει στα ευρωπαϊκά όργανα και να το απαιτήσει;

- Ζωή Κωνσταντοπούλου: Είμαστε μάρτυρες ενός πλήρους εκφυλισμού και των ευρωπαϊκών θεσμών και των διεθνών και ευρωπαϊκών διαδικασιών. Είμαστε μάρτυρες μιας εκτράχυνσης του διεθνούς διαλόγου σε επίπεδο γκανγκστερισμού και είμαστε μάρτυρες μιας κυβέρνησης παντελώς ανίκανης και άβουλης να αντιμετωπίσει στο πεδίο του θεσμικού πλαισίου αυτά τα ζητήματα. Το προσφυγικό ζήτημα είναι το υπ' αριθμόν ένα ζήτημα στην ατζέντα του ΟΗΕ εδώ και 15 χρόνια. Δεν μπορεί, λοιπόν, κανείς στα σοβαρά να ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα είναι το πρόβλημα και να επισείει τον κίνδυνο της αποβολής από τη Σέγκεν.

- Γιάννα Παπαδάκου Όποιος σας ακούει θα πει ότι αυτά λέει και η Νέα Δημοκρατία.

- Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δε νομίζω ότι θα πει ότι αυτά λέει και η ΝΔ, κα Παπαδάκου. Δεν κινδυνεύω να ταυτιστώ με τη ΝΔ, ποτέ μου δεν κινδύνεψα. Άλλοι ψήφισαν μαζί με τη ΝΔ όλα τα μνημόνια και τα χειρότερα και πιο αντικοινωνικά και κοινωνιοκτώνα μέσα και μέτρα και αυτό νομίζω ότι είναι πολύ φθηνή δικαιολογία, αν θέλετε, από την πλευρά εκείνων που αυτοπροσδιορίστηκαν ως αριστεροί και στη συνέχεια έκαναν τα πάντα και για να τελειώσουν με την Αριστερά και για να τελειώσουν με την ελπίδα στη χώρα μας και στην Ευρώπη.

- Γιάννα Παπαδάκου: Συνδέετε, και σωστά κατά τη γνώμη μου, το θέμα αυτό το προσφυγικό με τη στάση που ακολουθήθηκε από ευρωπαϊκά όργανα και την Ευρώπη για το άλλο μεγάλο θέμα, το θέμα της οικονομίας μας. Όχι, μόνο το θέμα του χρέους για το οποίο έχετε ασχοληθεί και σωστά, και το βάλατε και στη Βουλή. Προσπαθήσατε να το κάνετε και θεσμικό θέμα, το θέμα του χρέους.

- Ζωή Κωνσταντοπούλου: Έγινε θεσμικό

- Γιάννα Παπαδάκου: Το συνδέετε και με το θέμα της οικονομίας, λέτε ότι τους ίδιους εκβιασμούς κάναν. Εγώ ξέρω ότι εκείνο το βράδυ είσαστε στου Μαξίμου κι εσείς..

- Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ναι, δεν είναι κρυφό.

- Γιάννα Παπαδάκου: Έχετε ποτέ μέσα σας εξηγήσει, και από την πληροφόρηση που έχετε πια στη συνέχεια, τι άλλαξε εκείνο το ξημέρωμα; Υπήρχε μία θριαμβολογία 60-40, γιατί άλλαξε;

- Ζωή Κωνσταντοπούλου: 62-38... Είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι το δημοψήφισμα ο κ. Τσίπρας το προκήρυξε πιστεύοντας ότι θα το χάσει και θέλοντας να κρυφτεί πίσω από ένα "ναι". Είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι όλη η διαδρομή που ακολούθησε μετά το «όχι" ήταν η προδιαγεγραμμένη διαδρομή που είχε χαράξει με βάση ένα "ναι". Υπήρξα μάρτυρας της μεγάλης κατήφειας που υπήρχε στο Μαξίμου. Κοιτάξτε, εγώ πήγα στο Μαξίμου μετά το αποτέλεσμα ή λίγο πιο αργά. Πήγα έχοντας στα χέρια μου και την ελληνική έκδοση του πορίσματος της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, που έθεσε και θεσμικό και κεντρικό επίπεδο το ζήτημα του χρέους και έφερε σε πολύ δύσκολη θέση τους δανειστές. Το μοίρασα σε όλους τους παριστάμενους. Υπήρχαν γύρω από το τραπέζι πρόσωπα που δεν κατάλαβα καν για ποιο λόγο παρίσταντο εκεί και ποιος ήταν ο ρόλος τους. Όπως ο κ. Παπαδημούλης, που δεν αντελήφθην με ποια ιδιότητα συμμετείχε σε αυτήν τη χάραξη.

- Γιάννα Παπαδάκου. Ευρωβουλευτής είναι.

- Ζωή Κωνσταντοπούλου: Βεβαίως, ευρωβουλευτής είναι και αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου. Δεν είχε ποτέ ανακοινωθεί κάποια θεσμική συμμετοχή του σε οποιαδήποτε διαδικασία χάραξης πολιτικής.

- Γιάννα Παπαδάκου: Άλλο πρόσωπο που σας έκανε εντύπωση εκείνο το ξημέρωμα;

- Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κοιτάξτε, και ο κ. Φλαμπουράρης επίσης. Δεν είχε ανακοινωθεί να έχει κάποιο θεσμικό ρόλο για να συζητά τα ζητήματα αυτά. Η κατήφεια ήταν μεγάλη, Με το πόρισμα που έδωσα σε όλους, λέγοντάς τους ότι τώρα είναι ο χρόνος για να χρησιμοποιηθεί και να αξιοποιηθεί αφού δεν το κάνατε μέχρι τώρα. Δεν ασχολήθηκε, παρά μόνον ο κ. Βαρουφάκης που με ευχαρίστησε και ο κ. Τσακαλώτος που μου το ζήτησε στα αγγλικά ενώ το είχε στα αγγλικά από 15νθημέρου. Και από εκεί και πέρα ήμουν κι εγώ μάρτυρας ενός κλίματος που ήταν αναντίστοιχο με την τεράστια, με τη θριαμβευτική έκβαση του δημοψηφίσματος.

- Γιάννα Παπαδάκου: Γιατί είχε αποφασιστεί λέτε, εκτιμάτε η υπογραφή του επόμενου μνημονίου και η συνθηκολόγηση, αυτό λέτε;

- Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κα Παπαδάκου, θα σας πω ότι αυτά είναι συμπεράσματα στα οποία έχω οδηγηθεί από την εξέλιξη των πραγμάτων. Η εκτίμησή μου είναι ότι η υπογραφή του 3ου μνημονίου είχε δρομολογηθεί, πιθανότατα και πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου. Θεωρώ ότι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και η ψηφοφορία που κάναμε στην ΚΟ ήταν μία πρόβα generale. Η επιθετικότητα με την οποία είχε έρθει ο κ. Τσίπρας σε εκείνη την ΚΟ ζητώντας ονομαστική ψηφοφορία, η υπαναχώρησή του εντεύθεν, η προσποίηση διαπραγμαύτευσης και μάχης, και απεύθυνσης στη λαϊκή κυριαρχία και η τελική πλήρης παράδοση και συναποδοχή πολύ χειρότερων μέτρων και από αυτά που επέσειαν οι δανειστές ως εκβιασμό, με οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι εδώ είχε προαποφασιστεί μία πορεία - θεωρώ ότι και η επιλογή ΠτΔ από τη ΝΔ ήταν κομμάτι αυτού του σχεδιασμού.

- Γιάννα Παπαδάκου: Εσείς, υποδεχθήκατε αυτήν την επιλογή κατ' αρχήν θετικά..

- Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κα Παπαδάκου, θα σας μιλήσω με απόλυτη ειλικρίνεια. Ήταν τέτοια η ανακούφιση τότε που δεν επικράτησε η επιλογή Αβραμόπουλου η οποία ήταν η πρώτη επιλογή του κ. Τσίπρα και ήταν τέτοια η διάθεση να μην τορπιλιστεί αυτή η προσπάθεια και να στηριχθεί με όλους του τρόπους που εκείνο που έκρινα τότε ότι πρέπει να κάνω ήταν στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στον ΠτΔ αφενός να περιγράψω το πλαίσιο στο οποίο ένας ΠτΔ που είχε εκλεγεί από εκείνη τη Βουλή θα έπρεπε να κινηθεί. Και γι' αυτό αν ανατρέξετε σε αυτά που πράγματι είπα θα δείτε ότι του είπα, ότι καλείται να μην αποδέχεται αντισυνταγματικά νομοσχέδια, καλείται να μην υπογράφει μνημόνια, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και, βεβαίως, αναφέρθηκα σε αυτό που κατά την άποψή μου και τότε και σήμερα ήταν μία πράξη του θετική, η στάση του δηλαδή κατά τα γεγονότα μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και κυρίως η παραίτησή του όταν ενεργοποιήθηκαν παρακρατικοί μηχανισμοί μέσα στην αστυνομία προκειμένου να συγκαλύψουν τη δολοφονία.

- Γιάννα Παπαδάκου: και το θεωρούσατε, λέτε, θετικό. Και όλοι μας.

- Ζωή Κωνσταντοπούλου: Και το θεωρούσα και το θεωρώ αλλά η συμπεριφορά του συγκεκριμένου προσώπου του κ. Παυλόπουλου, ως ΠτΔ, η ευθεία σύμπραξή του με τους δανειστές, ο τρόπος με τον οποίο συνέπραξε και στην παράκαμψη της Βουλής, ο τρόπος με τον οποίο συνέπραξε ακόμα και σε συμφωνίας με τους δανειστές πέραν των ανακοινωθεισών, όλη του αυτή η συμπεριφορά, ο τρόπος με τον οποίο συνέπραξε στην αντισυνταγματική προκήρυξη εκλογών σε συμφωνία με τους δανειστές και κατά παράκαμψη της Βουλής... όλα αυτά με πείθουν σε συνδυασμό και με τις αποκαλύψεις του κ. Στουρνάρα ότι συνωμοτούσαν στην πραγματικότητα τον Ιούλιο μαζί, με πείθουν κα Παπαδάκου, ότι ο κ. Παυλόπουλος θα έπρεπε να είναι, και στο βαθμό που περνάει από το δικό μου χέρι και επειδή η ιστορία δεν τελειώνει ούτε σήμερα ούτε αύριο θα εργαστώ προς αυτήν την κατεύθυνση, θα έπρεπε να είναι ο πρώτος ΠτΔ κατά του οποίου κατατίθεται πρόταση μομφής.

- Γιάννα Παπαδάκου: Ναι; τόσο πολύ; Είναι σκληρό αυτό που λέτε. Είναι πολύ σοβαρό

- Ζωή Κωνσταντοπούλου Το έχω ξαναπεί και το λέω μετά λόγου γνώσεως του τι σημαίνει και για ποιους λόγους υποβάλλεται πρόταση μομφής κατά ενός ΠτΔ.

- Γιάννα Παπαδάκου: Εκλογές γίνανε και ο κ. Τσίπρας πήρε πάλι την πλειοψηφία..

- Ζωή Κωνσταντοπούλου: Στο 50% των εκλογέων.

- Γιάννα Παπαδάκου: Παρά το σκληρό μνημόνιο που υπεγράφη, παρότι υπήρξαν φωνές εναντίον του και μέσα η ΛΑΕ, το κόμμα που ξεπήδησε από τη διαφοροποίηση, από την υπογραφή του 3ου μνημονίου - και σεις δε συνεργαστήκατε εντελώς αλλά είχατε συμπαραταχθεί.. Παρ' όλα αυτά η ΛΑΕ δεν μπήκε στη Βουλή και ο κ. Τσίπρας πήρε πάλι την πλειοψηφία και έγινε κυβέρνηση στη συνέχεια. Αυτό πως το εξηγείτε; Ο κόσμος τον αγκάλιασε ξανά.. Του έδωσε άλλη μία ευκαιρία.

- Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δε νομίζω ότι ο κόσμος τον αγκάλιασε. Ο κόσμος αιφνιδιάστηκε από τις πρώτες εκλογές που έχουν μεταπολιτευτικά με αυτόν τον τρόπο προκηρυχθεί και υλοποιηθεί. Δεν υπάρχει προηγούμενο ιστορικό και κοινοβουλευτικό και πολιτικό και εκλογικό τέτοιων εκλογών. 50% των συμπολιτών μας δεν πήγε καν στην κάλπη. Ήταν ένα ρεκόρ αποχής, το πέτυχε όλο ο κ. Τσίπρας και, φυσικά, όσον αφορά την προσπάθεια να υπάρξει μία άμυνα απέναντι σε αυτήν την κοινοβουλευτική και πολιτική εκκαθάριση, εγώ τουλάχιστον γνώριζα καλά ότι ήταν πολύ δύσκολο να ευοδωθεί μία τέτοια προσπάθεια σε τόσο σύντομο χρόνο.

- Γιάννα Παπαδάκου: Μιλάτε για τη ΛΑΕ τώρα;

- Ζωή Κωνσταντόπουλου: Βεβαίως, δε θεωρώ λοιπόν, ότι μπορούμε να αντλήσουμε γενικότερα συμπεράσματα ή ότι ενέχουν οποιαδήποτε ακρίβεια τέτοιου είδους συμπεράσματα περί του Τσίπρα που δήθεν τον αγκάλιασε ο λαός. Άλλωστε τον βλέπουμε τον λαό σε ποια αναστάτωση είναι, ποια κινητοποίηση, εγρήγορση και διεκδίκηση. Και το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας έπαιξε παιχνίδια με τις δημοκρατικές διαδικασίες και με τις εκλογές επουδενί τον νομιμοποιεί να προσπαθεί να φορτώσει στο λαό το μνημόνιο που ο ίδιος υπέγραψε.

- Γιάννα Παπαδάκου Τώρα θα κάνατε ακριβώς τα ίδια αν προεδρεύατε της Βουλής; Μήπως κάποιες φορές μείνατε κι εσείς στον τύπο περισσότερο και δεν είδατε την ουσία...

- Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κα Παπαδάκου, βλέπετε αυτή τη στιγμή ποια δυστυχία και ποια αναστάτωση και ποια αδιέξοδα προκαλούν αυτά τα μέτρα και πόσοι είναι αυτοί που αντιδρούν. Και τότε και σήμερα, αν μπορούσα θα έκανα και παραπάνω για να τα αποτρέψω. Σας θυμίζω ότι είχα πετύχει στη διάσκεψη των Προέδρων να αποκρουστεί η τροπολογία για τις περικοπές των συντάξεων. Και η διάσκεψη με ψήφους 10-10 και με επικράτηση της δικής μου ψήφου, πρότεινε τότε - επικρατεί η ψήφος του/της προέδρου, πρότεινε τότε στην Ολομέλεια την απόκρουση της τροπολογίας για τις συντάξεις. Σήμερα, αυτά συζητάμε. Δε νομίζω ότι ήταν τύπος... Οι άνθρωποι που σήμερα δικαίως εγείρονται και εξεγείρονται γιατί βλέπουν ότι καλούνται να ζήσουν με το τίποτα, έχοντας όλη τους τη ζωή εργαστεί και καταβάλει εισφορές, γνωρίζουν πολύ καλά ότι όλα αυτά δεν είναι τύπος. Δεν είναι τυπολατρία. Είναι η ουσία της ουσίας. Επομένως, αν η ερώτηση είναι αν μετανιώνω, δε μετανιώνω. Αν μπορούσα και παραπάνω πράγματα να κάνω και πάντοτε αυτή είναι η αγωνία μου, αν υπάρχει κάτι παραπάνω που μπορεί κανείς να κάνει, να το κάνει, γιατί μιλάμε για μια μάχη που πρέπει να δοθεί. Και θα σας πω επίσης ότι σε επίπεδο ευρωπαϊκό είχαμε το προηγούμενο σαββατοκύριακο και μία διεθνή...

- Γιάννα Παπαδάκου: Θα σας ρωτήσω, έχετε και ένα πακέτο χαρτιών.. τι είναι αυτό το Plan B, Plan X το ακούσαμε, αυτό ήταν παλιά υποθέτω το Plan X... Θέλω να σας ρωτήσω και αν συνεργάζεστε με τον κ. Βαρουφάκη, έχετε κοινές εμφανίσεις στην Ευρώπη;

- Ζωή Κωνσταντοπούλου: Με τον κ. Βαρουφάκη έχουμε μία καλή σχέση και συνεργασία, συνυπογράψαμε το κάλεσμα για τη Συνδιάσκεψη που έγινε το προηγούμενο σαββατοκύριακο, θα είμαστε μαζί στη Μαδρίτη και τον επόμενο μήνα στο πλαίσιο αυτής της συγκρότησης μιας εναλλακτικής για την Ευρώπη. Υπάρχει μία καλή σχέση και επικοινωνία.

- Γιάννα Παπαδάκου: Πρέπει να πάω σε μια υπόθεση που την είχατε πάρει πάνω σας και δικαιωθήκατε πρέπει να πω, τη λίστα Λαγκάρντ, και τις άλλες λίστες όμως. Είχατε κάνει μία ερώτηση και για τις λίστες Μπόγιαρνς. Περίεργο, από το '12. Είχατε πληροφόρηση ότι υπήρχαν τέτοιες λίστες στη Γερμανία;

- Ζωή Κωνσταντοπούλου: Είχε ανακοινωθεί, κα Παπαδάκου, ότι η Γερμανική Κυβέρνηση είχε αγοράσει και για την ακρίβεια το κρατίδιο της Ρηνανίας και της Βεστφαλίας είχε αγοράσει τέτοιες λίστες, είχαμε υποβάλει τότε, ήταν Αύγουστος του '12, μία ερώτηση με τον Παν. Λαφαζάνη και τον κ,. Κουρουπλή. Η απάντηση που είχε δώσει τότε το υπουργείο Οικονομικών επί του κ. Στουρνάρα να θυμίσω.

- Γιάννα Παπαδάκου: Έχετε μία συγκυρία με τον κ. Στουρνάρα, δε λέω θέμα… συναντιέστε…

- Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δε θεωρώ ότι πρέπει αυτός ο ρόλος που έχει διαδραματίσει ο κ. Στουρνάρας, την πλήρη υπονόμευση της θέσης της χώρας μας, δε θεωρώ ότι είναι ένας ρόλος που πρέπει ούτε να ξεχαστεί, ούτε να αφεθεί χωρίς λογοδοσία. Ο κ. Στουρνάρας τότε είχε απαντήσει ότι οι λίστες αυτές δεν μπορούν να ζητηθούν από τη χώρα μας γιατί είναι «προϊόν βιομηχανικής κατασκοπείας» και επ’ αφορμή αυτής της απάντησης που θεώρησα προκλητική και νομικά και θεσμικά και πολιτικά, είχαμε καταθέσει με τον κ. Κουρουμπλή και επ’ αφορμή δημοσιευμάτων είχαμε καταθέσει στους οικονομικούς εισαγγελείς ένα υπόμνημα και έτσι άνοιξε η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

- Γιάννα Παπαδάκου: Τον κ. Πεπόνη λέτε;

- Ζωή Κωνσταντοπούλου: Στον κ. Πεπόνη και στον κ. Μουζακίτη. Δυστυχώς, ξέρετε στη διαδρομή της Ιστορίας κάποιοι χάνουν τον εαυτό τους ή κάποιοι βρίσκουν τον πραγματικό τους εαυτό. Αυτήν τη στιγμή αυτό που συμβαίνει στο επίπεδο αυτών των αρχείων είναι προκλητικό. Γιατί, κα Παπαδάκου, η εκτίμησή μου είναι ότι αφενός υπάρχει μία προεργασία για να θαφτεί η λίστα Λαγκάρντ και γι' αυτό μετατοπίζεται το ενδιαφέρον σε άλλα αρχεία.

- Γιάννα Παπαδάκου: Δεν πιστεύετε στην ειλικρίνεια της συνεργασίας με τον κ. Μπόγιαρνς που ήρθε εδώ στην Ελλάδα, με αυτήν την ομάδα των εισαγγελέων οι οποίοι βρίσκουν και ταυτοποιούν με τα εμβάσματα..

- Ζωή Κωνσταντοπούλου: Για την δικαιοσύνη δεν έχω καμία αμφιβολία χωρίς να σημαίνει ότι τη θεωρώ υπεράνω κριτικής ή υπεράνω, αν θέλετε, κρίσης. Δεν έχω όμως αμφιβολία ότι γίνεται μία προσπάθεια. Από την άλλη μεριά, κα Παπαδάκου, όταν βλέπω μία διάταξη - τη φέρνει η κυβέρνηση, η διάταξη μιλάει για παρανόμως κτηθέντα αποδεικτικά μέσα..

- Γιάννα Παπαδάκου: Κι αυτή βάλλεται η διάταξη, δεν τη δέχονται ευχαρίστως.

- Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κοιτάξτε, εγώ ξέρω ότι υπάρχει δεδικασμένο και το ξέρω καλά...

- Γιάννα Παπαδάκου: Του Αρείου Πάγου, της Ολομέλειας του ΑΠ.

- Ζωή Κωνσταντοπούλου: ...γιατί ήμουν μέλος της Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ ότι αυτά τα αποδεικτικά μέσα έχουν κτηθεί νομίμως. Για ποιο λόγο, λοιπόν, η κυβέρνηση ανοίγει ένα ζήτημα παράνομης κτήσης αποδεικτικών μέσων άρα αντισυνταγματικής χρήσης; Αυτό, κατά την άποψή μου είναι μία δόλια επιλογή, είναι άλλο από αυτό που φαίνεται. Δεν εξετάζω τα κίνητρα εκείνων που αντιδρούν και γιατί αντιδρούν γιατί εμπλέκονται πλείστα όσα συμφέροντα και πλείστες διαδικασίες. Όμως, θα έλεγα ότι είναι άκρως προβληματικό την ώρα που δεν αμφισβητείται η νομιμότητα και η εγκυρότητα της διαδικασίας, να ανοίγει ξαφνικά η Κυβέρνηση ζήτημα παράνομης κτήσης αποδεικτικών μέσων. Νομίζω ότι υπάρχει πάρα πολλή δουλειά να γίνει και σε επίπεδο πανευρωπαϊκό, ήταν και αυτό ένα από τα θέματα που θίξαμε στο Παρίσι με πάρα πολλούς ευρωβουλευτές, πολιτικούς και νέους επιστήμονες. Υπάρχει πολύ δουλειά να γίνει στο επίπεδο της απόδοσης δικαιοσύνης για ζητήματα διαφθοράς και οικονομικής εγκληματικότητας, πάρα πολλή δουλειά να γίνει στο επίπεδο της διαφάνειας και πολλές φορές τα πράγματα δεν είναι αυτά που φαίνονται.

- Γιάννα Παπαδάκου: Έχουμε πάρα πολλά να πούμε, θα σας καλέσουμε, να μιλήσουμε και για το χρέος, τι μπορεί να γίνει αυτό μας νοιάζει...

- Ζωή Κωνσταντοπούλου: Να πούμε, όμως, τι γίνεται τώρα σε μία φράση. Η κυβέρνηση παριστάνει ότι θα διαπραγματευτεί το χρέος και την ίδια ώρα έχει βάλει τον Πρόεδρο της Βουλής να εξαφανίσει το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας, την ίδια την Επιτροπή έχει κλειδώσει τα πράγματα της Επιτροπής και τα γραφεία της και δεν μας αφήνει ούτε να πάρουμε τα προσωπικά αρχεία των μελών της Επιτροπής που δούλεψε και απέδειξε ότι το χρέος είναι παράνομο, απεχθές και μη βιώσιμο. Αυτά δεν τα κάνει μία κυβέρνηση που υπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού
===================================================================================
Κεραμιδόγατος 
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)


      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου