Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

ΕΥΓΕΝΙΑ ΛΟΥΠΑΚΗ:ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΓΟΝΕΩΝ


πηγή:
Ευγενία Λουπάκη

Το όνειρό τους ήταν να ζήσουμε καλύτερα απ' αυτούς. Να μην δούμε πόλεμο. Να μην περάσουμε κατοχή. Να μην γνωρίσουμε πείνα. Να μην νιώσουμε δικτατορία. Να σπουδάσουμε. Να γίνουμε άνθρωποι.

Και μεγάλωναν τα παιδιά αυτών των γονέων. Δυο - τρεις γενιές μετά τον πόλεμο και τα παιδιά γίνονταν γονείς με τη σειρά τους. Ανήκαμε πλέον για τα καλά στη Δύση και στον σκληρό της μάλιστα ευρωπαϊκό πυρήνα, σπουδαίοι και μεις επιτέλους. Προστατευμένοι από το κοινό μας νόμισμα που πέρναγε πια και στα πολύβουα Παρίσια. Ευρωπαίοι!

Αλλά ο γονιός πάντα έχει όνειρα για το παιδί του. Να μάθει και πιάνο. Να πάει και μπαλέτο. Να πάει κολυμβητήριο. Να πάει τάε κβον ντο. Να μάθει και γερμανικά. Να πάει φροντιστήριο από το δημοτικό. Να πάει στο καλύτερο ιδιωτικό. Να πάρει και Λέγκο, να πάρει και Play Station, να πάρει και κινητό, να πάρει και υπολογιστή, να πάρει και τάμπλετ. Να του τα πάρει όλα, για να ακριβολογούμε. Την ίδια ώρα που ο ίδιος έπαιρνε τζιπούρα, μεζονέτα, Αρμάνι και Λουί Βιτόν. Η -το χειρότερο- την ίδια ώρα που προσπαθούσε να μοιάσει και να φτάσει αυτούς που είχαν τζιπούρα, μεζονέτα, Αρμάνι και Λουί Βιτόν.

Αύγουστο του 1997 πέρασε στα μουλωχτά η "μεγάλη μεταρρύθμιση" του Γεράσιμου Αρσένη, δηλαδή του Κώστα Σημίτη. Και Φλεβάρη του 1999 ήταν ήδη παρελθόν, αφού οι μαθητές ξεσηκώθηκαν σ' όλη την Ελλάδα και είδαμε μέχρι καναπέδες οδοφράγματα στην Αλεξάνδρας. Δεν υπήρχε κρίση τότε, ούτε Μνημόνιο. Υπήρχε η σταθερή, ταξική γραμμή "να μην γίνουν όλοι γιατροί και δικηγόροι", όπως μου είχε δηλώσει ο Γ. Αρσένης σε συνέντευξη στο περιοδικό "Μετρό".

Τα σχέδια ήταν σαφή: Έπρεπε να μειωθεί κατά δεκάδες χιλιάδες ο αριθμός των μαθητών που θα έφταναν στις εισαγωγικές εξετάσεις. Και επινοήθηκαν οι πανελλαδικές εξετάσεις από τη Β' Λυκείου. Και "ούτε να ονειρευτείς, ούτε να ερωτευτείς", όπως μας δήλωναν τότε οι μαθητές. Ούτε να μορφωθείς, όπως επιλέξεις και αξίζεις. Να γίνεις υδραυλικός αν είσαι απ' το Αιγάλεω. Και αστροφυσικός αν είσαι απ' το Ψυχικό.

Ούτε και τότε ήταν δίπλα στα παιδιά τους οι γονείς. Ούτε και στην έκρηξη του Δεκέμβρη, που "δεν ήταν απάντηση, ήταν ερώτηση", όπως έγραφε το εκπληκτικό σύνθημα. Ούτε και τώρα. Αλλά, αν τότε υπήρχε η καθοδηγούμενη ψευδαίσθηση της ισχυρής Ελλάδας, τώρα τι έχουν να φοβηθούν και τι να υπολογίσουν; Δεν βλέπουν το ρημαγμένο δημόσιο σχολείο, όπου αναγκαστικά πλέον στέλνουν τα παιδιά τους; Δεν βλέπουν το τείχος της ανεργίας που υψώνεται μπροστά τους; Δεν βλέπουν το υποθηκευμένο μέλλον τους; Πρέπει να 'σαι βλαμμένος αριστερός για να το δεις αυτό;

Οι μαθητές κατέστρεψαν τότε τα σχέδια του Σημίτη, ο Γ. Αρσένης "θυσιάστηκε"και η "μεταρρύθμιση" ακυρώθηκε. Ας έχουν υπόψη του ο Α. Λοβέρδος και οι κατώτεροι των παιδιών τους γονείς πως τα συνθήματα και τα όνειρα είναι και σήμερα τα ίδια.
===================================================================================
Κεραμιδόγατος
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου