Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

ΑΜΦΙΠΟΛΗ:Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΕ ΡΟΛΟ ΙΝΤΙΑΝΑ ΤΖΟΟΥΝΣ


Μιχόπουλος Θεόδωρος|19.08.2014
------------------------
Τώρα και στην πόλη μας η παράσταση:
 "Ο πρωθυπουργός και το καταραμένο φίδι"
------------------------
Αν η κατάσταση δεν ήταν τόσο κρίσιμη οικονομικά και κοινωνικά, θα μπορούσε κάποιος να διασκεδάσει με τα όσα συμβαίνουν γύρω από τον τύμβο της Αμφίπολης. Όμως τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να επενδύει μια κυβέρνηση στο παρελθόν προκειμένου η κοινωνία να ξεχάσει το παρόν. Το Μαξίμου επενδύει στο ποιος είναι θαμμένος στον τάφο (Μέγας Αλέξανδρος κ.λπ.) μήπως και «ανακουφιστεί» από την πίεση και τις αντιδράσεις της κοινωνίας. Και, ακόμα χειρότερα, να προβληθεί ο Αντ. Σαμαράς ως ο εμπνευστής των ανασκαφών της Αμφίπολης -«παρακολουθώ την Αμφίπολη από το 2009», δηλώνει ο ίδιος στο Βήμα (17.08.14).


Ο πρωθυπουργός έσπευσε, μάλιστα, να προεξοφλήσει, σε εθνικό δίκτυο, ότι «είναι βέβαιο πως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα» σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού της κοινωνίας από τον ΕΝΦΙΑ, τα κόκκινα δάνεια και το καθημερινό άγχος της επιβίωσης - «Η πληγωμένη μας εθνική υπερηφάνεια θα τονωνόταν ασφαλώς από μια σημαντική ανακάλυψη που θα θύμιζε, ίσως, εκείνη του Μανόλη Ανδρόνικου το 1976», γράφει πρωτοσέλιδα η Καθημερινή της Κυριακής κινούμενη στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρωθυπουργό.

Και αν επρόκειτο για κάποιον «ερασιτέχνη» αρχαιολόγο που έχει ως χόμπι τις ανασκαφές, κανένα πρόβλημα. Όταν, όμως, σημειώνεται, πάντα στο Βήμα, ότι «ο τύμβος της Αμφίπολης(...) εκφράζει τη δικαίωση μιας ολόκληρης ζωής, καθώς ενισχύει ακόμη περισσότερο την ιστορική αλήθεια της ελληνικότητας της Μακεδονίας, επάνω στην οποία ο κ. Σαμαράς, ακολουθώντας μιαν αμφιλεγόμενη όσο και ριψοκίνδυνη στρατηγική, έχει οικοδομήσει αλλά και έχει ρισκάρει ολόκληρη την πολιτική του διαδρομή», τα πράγματα σοβαρεύουν και αρχίζεις να αναρωτιέσαι πότε θα αναβιώσουν στο Καλλιμάρμαρο εικόνες με τον Μεγαλέξανδρο, το καταραμένο φίδι και τη γοργόνα που ρώταγε τους ναυτικούς αν «ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος»! Και, δυστυχώς, δεν είναι μυθοπλασίες των δημοσιογράφων. Ο ίδιος ο Μακεδονομάχος Αντ. Σαμαράς -που έχει αναπτύξει από την άνοιξη του 2009, όπως ο ίδιος τόνισε, «ιδιαίτερη σχέση με τους αρχαιολόγους»- μιλούσε συνεχώς στο αεροπλάνο της επιστροφής από την Αμφίπολη για τον Μέγα Αλέξανδρο «αφήνοντας τους πάντες άφωνους...», όπως γράφει ο Βηματοδότης!

Τι υποστήριζε ο Αντ. Σαμαράς; Ότι ο Αλέξανδρος πριν περάσει τον Ελλήσποντο άφησε στους ευγενείς και άρχοντες το καθήκον -στον καθέναν και από ένα- να εισπράττουν τους φόρους, να προσέχουν τα κτήματα και τις εκτάσεις κ.λπ. Κάποια στιγμή (αφηγείται ο πρωθυπουργός) ο πιστός στρατηγός του Περδίκκας του λέει: «Τα έδωσες όλα, τι άφησες για τον εαυτό σου;». Και ο Μεγαλέξανδρος του απάντησε, πάντα κατά τον Αντ. Σαμαρά, «άφησα για μένα το καλύτερο, τη δόξα». Ο Βηματοδότης δεν μας πληροφορεί αν μετά από αυτή την «ατάκα» έμειναν άφωνοι οι συνομιλητές του, που προκαλεί σκέψεις και συνειρμούς... Η πληροφορία, πάντως, ότι επιβάτης του αεροσκάφους αναφώνησε «ωχ, και άλλος Μεγαλέξανδρος μας βρήκε», ελέγχεται ως ανακριβής.

Ο Αντ. Σαμαράς θέλει να ταυτιστεί με ένα εύρημα περί «ελληνικότητας της Μακεδονίας» όχι μόνο γιατί κάτι ανάλογο συνέβη με τον Κων/νο Καραμανλή και τη Βεργίνα (το 1976 ανακαλύφθηκε από τον καθηγητή Μ. Ανδρόνικο ο τάφος του Φιλίππου, πατέρα του Αλεξάνδρου), αλλά κυρίως για να δικαιολογήσει εκ των υστέρων την αποστασία και την πτώση της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη. Η διαφωνία του Αντ. Σαμαρά με τον Κ. Μητσοτάκη ήταν το «μακεδονικό» και ο τρόπος προσέγγισής του. Ο σημερινός πρωθυπουργός είχε συνταχθεί πλήρως με τον σκληρό πυρήνα της Εκκλησίας, που διοργάνωσε στη συνέχεια και τα γνωστά συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη και διαφωνούσε κάθετα σε κάθε σχέδιο σύνθετης ονομασίας της FYROM, με γεωγραφικό ή άλλο προσδιορισμό. Η Μακεδονία ήταν και είναι μία για τον Αντ. Σαμαρά και είναι ελληνική.

Ακόμη, όμως, και να έχει ταφεί στην Αμφίπολη ο όποιος επιφανής Μακεδών, πιστεύει κανείς ότι δικαιώνεται το σύνθημα «η Μακεδονία είναι ελληνική»; Ας σοβαρευτούμε, λοιπόν, και ας συγχαρούμε τους πραγματικούς αρχαιολόγους για τα όσα αποκαλύπτουν στην περιοχή - εργάζονται στο σημείο από τη δεκαετία του '60 και όχι από το 2009 που «ανακάλυψε» την Αμφίπολη ο Αντ. Σαμαράς. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να τύχουν πολιτικής εκμετάλλευσης για εσωτερική κατανάλωση τα ευρήματα της Αμφίπολης - η αρχαιολογική σκαπάνη δεν μπορεί να σκεπάσει τον ΕΝΦΙΑ και την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Ούτε, βέβαια, ο πρωθυπουργός πρέπει, ως άλλος Ιντιάνα Τζόουνς, να προσπαθεί να πείσει την κοινωνία, με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα, ότι με «εντολή Σαμαρά» ανακαλύφθηκε ο τύμβος. Η κοινωνία υποφέρει. Η ανεργία, η φτώχεια και οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες δεν αντιμετωπίζονται επικοινωνιακά.

Ο Αντ. Σαμαράς πρέπει να γνωρίζει, μια και ασχολείται με την... αρχαιολογία, ότι οι γόρδιοι δεσμοί δεν λύνονται, κόβονται! Κόβονται από την ίδια την κοινωνία μια και ο Μέγας Αλέξανδρος μας έχει αφήσει χρόνους!...

ΥΓ: Ο Αντ. Σαμαράς «ασχολούνταν» πάντα με τα αρχαία μας μνημεία, ιδιαίτερα όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού. Μία, λοιπόν, από τις τότε δράσεις του ήταν η προσπάθειά του να αλλάξει γεωγραφικό νομό ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα. Και από τον Νόμο Ηλείας να μεταναστεύσει στον Νομό Μεσσηνίας! Προκειμένου οι δυο - τρεις φύλακες που διορίζονται να είναι από την Καλαμάτα... Θεωρώ δύσκολο να εντάξει και την Αμφίπολη στη Μεσσηνία, αλλά ποτέ κανείς δεν ξέρει. Ας έχουμε τον νου μας. Άλλωστε, σε μια τροπολογία για τις γούνες η Καλαμάτα εντάχθηκε στις παραμεθόριες περιοχές!...

πηγή:Εφημερίδα "Αυγή"



====================================================================================

Κεραμιδόγατος
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου