Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Γ.ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ:ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ


"Δεν αντέχω άλλο. Θα είχα ήδη πηδήξει από το μπαλκόνι αν δεν ήταν τα κορίτσια μου..." λέει ο Νίκος Κ. με φωνή που τρέμει. Ο Νίκος είναι σήμερα 52 ετών και είχε μέχρι πρόσφατα ένα μαγαζί με ρούχα στο Παγκράτι. Είκοσι χρόνια το δούλευε και με τα λεφτά που έβγαζε από τη μικρή του επιχείρηση ζούσε την οικογένειά του: τη γυναίκα του, 48 ετών, νοικοκυρά και τα δυο τους κορίτσια, ηλικίας 17 και 15 χρόνων. Μέσα στο 2011 όμως αναγκάστηκε να βάλει "λουκέτο" στο μαγαζί, καθώς η δουλειά πήγαινε από το κακό στο χειρότερο, εξαιτίας της ύφεσης και των συνεχώς επιδεινούμενων οικονομικών συνθηκών.
Ο Νίκος ήταν ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ). Όταν έκλεισε το μαγαζί πήγε στον ΟΑΕΕ για να διαγραφεί αλλά αυτό δεν ήταν δυνατό διότι χρωστούσε εισφορές (προτού κλείσει το μαγαζί είχε φτάσει στα όριά του και δεν είχε πληρώσει τις εισφορές των τελευταίων μηνών). Εν τω μεταξύ, οι απλήρωτες εισφορές συνέχισαν να "τρέχουν" και ο Νίκος δεν μπορούσε να θεωρήσει το βιβλιάριο ασθενείας ούτε στον ΟΑΕΕ (αφού χρωστούσε) αλλά ούτε και στην Πρόνοια (αφού δεν είχε διαγραφεί από τον ΟΑΕΕ). Έτσι, δεν είχε καμία ασφάλιση υγείας ούτε ο ίδιος ούτε η οικογένειά του! Όταν πριν από μερικές εβδομάδες προέκυψε ένα σοβαρότατο πρόβλημα υγείας της μεγάλης του κόρης -χρειάστηκε επέμβαση σε νοσοκομείο- βρέθηκε σε πλήρη απόγνωση. Τελικά, αναγκάστηκε να "σκοτώσει" σε εξευτελιστική τιμή την μόνη του κατοικία για να χειρουργηθεί το παιδί του.
Αυτή είναι μία μόνο από τις χιλιάδες περιπτώσεις ανθρώπων, που ενώ ήταν ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, σήμερα -λόγω κλεισίματος της επιχείρησης και οφειλών- έχουν βρεθεί στην "κόλαση" των ανασφάλιστων.
Συγκεκριμένα, σε δραματική θέση έχουν περιέλθει εκατοντάδες χιλιάδες μικροί έμποροι, βιοτέχνες, ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες, έκλεισαν την επιχείρηση ή το μαγαζί τους και δεν μπορούν να βγάλουν ούτε καν βιβλιάριο απορίας (Πρόνοια), είτε γιατί έχουν κάποιο μικροεισόδημα άνω των 500 ευρώ τον μήνα είτε γιατί χρωστούν εισφορές στον ΟΑΕΕ (τέως ΤΕΒΕ).
Στα δημόσια νοσοκομεία οι υπάλληλοι παραπέμπουν τους ανασφάλιστους ασθενείς στην Πρόνοια αλλά οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ αντιμετωπίζουν ένα σοβαρότατο εμπόδιο. Πρέπει να προσκομίσουν στην Πρόνοια πιστοποιητικό διαγραφής τους από τα μητρώα του Οργανισμού. Ο ΟΑΕΕ, όμως, δεν τους διαγράφει εάν έχουν οφειλές από εισφορές. Υπάρχουν πάρα πολλοί ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας, που δεν μπορούν να εργαστούν για να αποπληρώσουν το χρέος τους, που είναι από λίγες εκατοντάδες έως και αρκετές χιλιάδες ευρώ... Κι ενώ ο ΟΑΕΕ δεν θεωρεί τα βιβλιάρια ασθενείας όσων χρωστούν συνεχίζει να τους χρεώνει ασφαλιστικές εισφορές! Η βαρβαρότητα στο μεγαλείο της!
Η κατάσταση συνεπώς είναι εκτός ελέγχου για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι στερούνται το στοιχειώδες: ασφάλιση υγείας. Διότι τρόφιμα μπορείς να βρεις έστω και σε κάδους απορριμμάτων. Φάρμακα όμως δεν βρίσκεις. Να κοιμηθείς στο πεζοδρόμιο γίνεται. Δεν μπορείς όμως να κάνεις χειρουργική επέμβαση στον δρόμο.
Το τοπίο λοιπόν, στον κλάδο ασφάλισης υγείας των μικροεπαγγελματιών, των μικρεμπόρων και των βιοτεχνών, είναι απόλυτα εφιαλτικό. Η Ελλάδα μοιάζει να απομακρύνεται από τα ευρωπαϊκά δεδομένα με ταχύτατους ρυθμούς και πλησιάζει ολοταχώς στην πραγματικότητα της αφρικανικής ηπείρου.
Η άμεση θεώρηση των βιβλιαρίων ασθένειας ανεξάρτητα από χρέη καθίσταται συνεπώς αίτημα στοιχειώδους αξιοπρέπειας για το σύνολο της κοινωνίας. Οι μνημονιακές πολιτικές, που έχουν οδηγήσει στο απόλυτο περιθώριο πάρα πολλούς συμπολίτες μας, πρέπει να ηττηθούν εδώ και τώρα. Περιθώρια δεν υπάρχουν. Διαφορετικά, θα πεθαίνουμε σαν τις μύγες (σήμερα οι μικροί έμποροι, αύριο οι δημόσιοι υπάλληλοι κ.ο.κ.) και θα βρισκόμαστε, όπως ήδη συμβαίνει σε περιορισμένη προς το παρόν κλίμακα, στο έλεος διαφόρων φιλανθρωπικών οργανώσεων -ελεγχόμενων από τους μνημονιακούς ολιγάρχες- οι οποίες θα χορηγούν φάρμακα σε λίγους "τυχερούς", εν είδει ελεημοσύνης.
             * Ο Γιώργος Κουτσούκος είναι οικονομολόγος

========================================================
Κεραμιδόγατος
 ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου