Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Ο ΣΟΥΛΤΑΝ ΑΝΤΩΝ (ΣΑΜΑΡΑΣ) ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΓΡΟΣΙΑ


Επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η αγαπημένη κίνηση των σουλτάνων ήταν να μοιράζουν γρόσια στον κόσμο, καθώς πέρναγαν με την ακολουθία τους από τα σοκάκια της πόλης. Δεν έκαναν βέβαια πολλά (σχεδόν τίποτα πολλές φορές) για την ευημερία των υπηκόων τους, αλλά μπορούσαν να εμφανίζονται φιλεύσπλαχνοι , αφού μοίραζαν τα γρόσια τους στους φτωχούς. 

Σαν τους Οθωμανούς σουλτάνους και ο πρωθυπουργός μοίρασε χτες ευρώ, εν όψει εκλογών. Από 500 ευρώ σε ένα εκατομμύριο πολίτες –τους πιο φτωχούς. Τι κι αν είναι ο ίδιο ο κ. Σαμαράς που έχει βυθίσει αυτήν την κοινωνία στην απελπισία, τι κι αν επί των ημερών του η ανεργία έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, τι κι αν ο κεντρικός άξονας της κυβερνητικής πολιτικής είναι η κατάλυση της προστασίας των κοινωνικά αδύναμων· ο πρωθυπουργός είναι καλός και αγαπάει το λαό αφού του μοιράζει γρόσια δυο μήνες πριν τις εκλογές.

Το χτεσινό προεκλογικό τηλεοπτικό σόου του κ. Σαμαρά (με την ευγενική  χορηγία της τρόικας βέβαια) απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας  ότι οι διακηρύξεις περί εκσυγχρονισμού και ρήξης με τις πελατειακές λογικές του «μεταπολιτευτικού» (sic) πολιτικού συστήματος δεν ήταν παρά φληναφήματα που αποσκοπούσαν στην παραπλάνηση της χειμαζόμενης κοινωνίας. Μετά από τέσσερα χρόνια  Μνημονίου κι ευρωπαϊκής επιτήρησης, να ‘μαστε πάλι στις γνώριμες από παλιά προεκλογικές παροχές, να ‘μαστε πάλι σε μια ακόμα προεκλογική επιχείρηση εξαγοράς των ψήφων των πιο φτωχών. Οι χτεσινές παροχές δεν αποτελούν μια μόνιμη αύξηση  μισθών και συντάξεων, αλλά βοήθημα που δίνεται άπαξ, δίκην φιλοδωρήματος. Η χειρότερη εκδοχή του παλαιοκομματισμού από μια κυβέρνηση που κατά τα’ άλλα ομνύει στον ευρωπαϊσμό και καταγγέλλει την αξιωματική αντιπολίτευση για… λαϊκισμό.

Ο πολιτικαντισμός δεν σταματάει όμως στο φιλοδώρημα του πεντακοσάρικου. Τεχνηέντως ο κ. Σαμαράς  και τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ που τον στηρίζουν, αποφεύγουν την λεπτομερή παρουσίαση των μέτρων που συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα. Μέτρα που στην πραγματικότητα συνιστούν ένα καινούργιο Μνημόνιο, ενώ το χρέος δεν διαγράφεται, αφήνοντας την χώρα στη σημερινή κατάσταση χρεοκοπίας. Αυτό που δεν λένε ο κ. Σαμαράς και η Διαπλοκή, είναι ότι με το νέο Μνημόνιο επιβάλλεται ένα καθεστώς που θυμίζει τον πλήρως ανεξέλεγκτο και ανθρωποβόρο καπιταλισμό του 19ου αιώνα: το κεφάλαιο με τελείως ελεύθερα τα χέρια, η εργασία χωρίς προστασία, η αγορά χωρίς ρύθμιση, η φτώχεια  πιο μαζική από ποτές.

Ο σουλτάνος μάς μοιράζει λοιπόν γρόσια, την ίδια στιγμή που μάς καταδικάζει στην ανέχεια. Το αν θα συμπεριφερθούμε σα ραγιάδες ή σαν ελεύθεροι άνθρωποι, το αν θα πούμε αφερίμ ή θα ξεσηκωθούμε,  είναι δικιά μας επιλογή. Έχουμε τη δύναμη της ψήφου στις επερχόμενες εκλογές, που πρέπει να μετατραπούν σε δημοψηφίσματα για την καταδίκη του Μνημονίου και της κυβέρνησης. Αλλά πάνω απ’ όλα, έχουμε την ακατανίκητη δύναμη της συμμετοχής στα κινήματα αντίστασης. Στους δρόμους νικιούνται οι σουλτάνοι, στους δρόμους γεννιέται η ελπίδα.


Πηγή


====================================================================================
Κεραμιδόγατος
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου