Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Α.ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ:ΝΑΙ, ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΟΛΙΑ-ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΕΡΤ

του Αριστείδη Καλάργαλη- Εφημερίδα "Αυγή"- 29/6/2013
Ο κάθε τόπος, η ιδιαίτερη πατρίδα μας, υπερηφανεύεται για τους πνευματικούς ανθρώπους που κατάγονται απ' αυτές. Τώρα το καλοκαίρι και στην πιο μικρή κοινότητα, στην οποία έμεινε μόνο το όνομα, σου δείχνουν σπίτια, προτομές, τάφους των σημαντικών γόνων που γεννήθηκαν σ' αυτές. Το όνομά τους δόθηκε σε δρόμους, πλατείες, σχολεία, καλοκαιρινές γιορτές και σε αθλοθετημένα βραβεία. Μόνο που πολλές φορές το ενδιαφέρον και η αγάπη εκδηλώθηκε πολλά χρόνια μετά την αποδημία των σημαντικών αυτών συμπολιτών μας.
Όσο ζούσαν, κάποιους από αυτούς, ειδικά τους ποιητές και τους ζωγράφου, τους θεωρούσαν λοξούς, φευγάτους. Πολλοί από μας θεωρούν σπατάλη την ενασχόληση με τα γράμματα και τις τέχνες, μ' ό,τι δημιουργεί πολιτισμό. Την άποψη αυτή τη συναντάμε τόσο στον καθημερινό άνθρωπο, όσο και σ' αυτούς που διοικούν. Πρόσφατα με το κλείσιμο της ΕΡΤ κάποιος δημοσιογράφος, απ' αυτούς της τρομάρας, σχολίασε επικριτικά την ύπαρξη και δραστηριότητα των μουσικών συνόλων. "Είναι δυνατόν για τα βιολιά να πέσει η κυβέρνηση;", σχολίασε. Αυτός και οι όμοιοί του θεωρούν, πεταμένα λεφτά ότι διατίθεται για πολιτιστικές δραστηριότητες και πνευματική δημιουργία.
Αυτά τα βιολιά, μαζί και όλα τα μουσικά όργανα, τη χορωδία και τους τραγουδιστές του Μουσικού σχολείου Βόλου χάρηκαν, απόλαυσαν και χειροκρότησαν οι θεατές στο κατάμεστο θερινό θέατρο "Μελίνα Μερκούρη", την Πέμπτη το βράδυ. Τα νιάτα με τη ζωντάνια τους, παρουσίασαν τη νέα τους μουσική δουλειά "Μουσικές της Μεσογείου". Τραγούδια και μουσική από τις χώρες της Μεσογείου συνάντησαν την αύρα του Παγασητικού και το αεράκι του Πηλίου. Μα πάνω απ' όλα ένιωθες τη δροσιά των εφήβων, να φεύγει μαζί με τις νότες, και τα τραγούδια στον ουρανό, στον καθένα από εμάς. Απ' αυτά τα παιδιά θα βγούνε αρκετοί δημιουργοί. "Είστε έτοιμοι τραγουδιστές και μουσικοί" είπε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο οποίος ήταν καλεσμένος του σχολείου. Όλοι, καθηγητές, μουσικοί, και γονείς αναφέρθηκαν στο πιθανό κλείσιμο των Μουσικών σχολείων, όπως έγινε με τα Αθλητικά. Γιατί στα υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών λογαριάζουν μόνο το χρήμα και αν παράγεται κάποιο υλικό προϊόν. Η μουσική παιδεία, η καλλιέργεια της ψυχής, το πνευματικό ανέβασμα των μαθητών, των αυριανών πολιτών και της κοινωνίας τους αφήνει αδιάφορους. Ίσως και να θέλουν το πνευματικό τέλμα και την προσωπική αποχαύνωσή μας. Πολλοί αναπληρωτές και ωρομίσθιοι καθηγητές μάλλον δεν θα διδάξουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Με τα βιολιά θα ασχολούνται τώρα, εδώ έχουμε να κάνουμε με οικονομικά πλάνα και νούμερα.
Η μουσική, ο χορός, το θέατρο, τα γράμματα, οι τέχνες ό,τι μιλά στη ψυχή του ανθρώπου χρειάζονται όσο ποτέ άλλοτε. Στις μαύρες μέρες χρειαζόμαστε τους στίχους, το χρώμα, τη μουσική να μας ενώσουν με το παρελθόν, στο οποίο κολακευτικά αναφερόμαστε. Μ' αυτά θα πορευτούμε, όπως τόσους αιώνες, για να αντιμετωπίσουμε τους Κύκλωπες και τους Λαιστρυγόνες.
========================================================
Κεραμιδόγατος 
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου