Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

ΚΕΡΑΜΙΔΟΓΑΤΟΣ:ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ FAIR TRADE


ΓΡΑΦΕΙ:Ο ΚΕΡΑΜΙΔΟΓΑΤΟΣ 

Αλήθεια, γιατί τόση φασαρία για την Μανωλάδα; Τι το παράξενο συνέβη; Και τι ακριβώς είναι αυτό που καταδικάζουν όλοι; Το μοντέλο Μανωλάδα εφαρμόζεται εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια στη χώρα μας. Πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι, έχουν να «δουν» μισθό επί πολλούς μήνες και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν με μεροκάματα πείνας. Αυτό μας είναι κάτι άγνωστο ή παράδοξο και ξαφνιαστήκαμε; Η διαφορά με την Μανωλάδα είναι ότι αντί να φωνάξουν τα ΜΑΤ για να επιβάλουν τον νόμο (τον νόμο της αγοράς) τον επέβαλλαν με πληρωμένους ιδιωτικούς μισθοφόρους. Την αποτρόπαιη βία την καταδίκασε μέχρι και η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή μας, που έχει μάθει να καταδικάζει κάθε μορφή βίας απ’ όπου και αν προέρχεται, αρκεί βεβαίως να μην έχει αιτία την “Ελληνικός Χρυσός” και την “Ελντοράντο”.

Τελικά τι είμαστε; Ανόητοι ή υποκριτές; Στην Ευρώπη η ελαστική εργασία, η μερική εργασία (απασχόληση), η παράνομη εργασία, η κακοπληρωμένη εργασία και η ανεργία δεν είναι ο κανόνας; Οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ με τα πάμφθηνα μεροκάματα και το πολύ χαμηλό επίπεδο διαβίωσης δεν έχουν μετατραπεί σε στρατόπεδα εργασίας; Τα ρούχα μας και τα παπούτσια που φοράμε ποιοί τα έχουν φτιάξει; Τα έφτιαξε ο Ζάρας με τα ικανότατα χεράκια του ή οι Σουηδοί ιδιοκτήτες της Hennes & Mauritz ΑΒ (H&M); Στις χώρες της Ασίας έχουν παραχθεί (Καμπότζη κλπ), σε εργοστάσια κάτεργα, με εργασιακές συνθήκες και αμοιβές  Μανωλάδας και με μπόλικη παιδική εργασία. Τα παιχνίδια των παιδιών μας, που μας τα διαφημίζουν με σκυλάδικα τραγούδια, τα έφτιαξαν χαρούμενοι εργαζόμενοι που μένουν σε μεζονέτες στο Hong Kong; Εργαζόμενοι με δεκατέσσαρες ώρες κακοπληρωμένης ανασφάλιστης εργασίας τα έφτιαξαν, που έχουν να δουν μήνες τα δικά τους παιδιά. Τα “έξυπνα” κινητά μας και τους υπολογιστές μας πού τα έχουν συναρμολογήσει; Στην Ελβετία ή στο Λουξεμβούργο; Τον καφέ που πίνουμε ποιος τον καλλιεργεί; Τον βακαλάο του Ειρηνικού που τρώμε, ποιος τον ψαρεύει;

Όλα αυτά τα προϊόντα είναι προϊόντα του λεγόμενου fair trade (ευ εμπορεύεσθαι);  Έ, μην τρελαθούμε. Ο σημερινός πολιτισμός μας δυστυχώς κτίζεται πάνω σε σώματα σκλάβων. Μόνο που εμείς κάνουμε ότι δεν τους βλέπουμε, γιατί μας πέφτουν λίγο μακριά, άσε που μπορεί να μας χαλάσουν και την αγοραστική μας διάθεση. 
Το καλοκαίρι του 2012 στη χώρα μας η τουριστική χρονιά πήγε αρκετά καλά. Όσες φορές πάει καλά η τουριστική περίοδος έχουμε εποχική τόνωση της απασχόλησης. Εντούτοις, αυτό δεν καταγράφηκε στα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Παραδόξως οι επίσημες στατιστικές έδειξαν ότι η ανεργία αυξήθηκε κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτό δείχνει ότι η παραοικονομία θριαμβεύει και στον τουριστικό τομέα. Με άλλα λόγια, ενώ δημιουργούνται πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας, αυτές δεν μπορούν να καταγραφούν επίσημα, εφόσον ισχύει ο κανόνας της κακοπληρωμένης και ανασφάλιστης εργασίας με τεράστια επίπτωση  για την επιβίωση των ασφαλιστικών ταμείων.
Η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάρρευση της αγοράς εργασίας όχι με αλλαγή οικονομικής πολιτικής, πράγμα αδύνατον αφού είναι δέσμια των δανειστών αλλά με την δημιουργία κάποιων χιλιάδων θέσεων προσωρινής απασχόλησης. Με άλλα λόγια διαχειρίζεται την κρίση στην αγορά εργασίας με παλαιοκομματικούς όρους, που θα σπαταλήσει χρηματικούς πόρους (ΕΣΠΑ) και θα οδηγήσει στην ανάπτυξη της «βιομηχανίας» του ρουσφετιού. Η δε πολυδιαφημιζόμενη ανάπτυξη θα παραμένει ζητούμενο, για να μην πούμε ανέκδοτο.
ΥΓ.1- Πασόκ και Ν.Δ μιλάνε για συντάξεις μαϊμούδες. Δεν ήταν συντάξεις μαϊμούδες. Συντάξεις σε ημετέρους ήταν.
-Τι δεν καταλαβαίνεις;
ΥΓ.2- Πιέρ Μοσκοβισί (αυτός που κοιμήθηκε στο Eurogroup, υπουργός οικονομικών του νερόβραστου Ολάντ): «Έ και τι έγινε, με πήρε ο ύπνος στο Eurogroup.»
-Εσείς μετράγατε προβατάκια και οι άλλοι κούρευαν την Κύπρο σαν πρόβατο.
ΥΓ.3- Ήσουν Κύπριος νοικοκύρης; Έκανες αποταμίευση για την κακιά στιγμή;
Η τρόικα σε ευχαριστεί και σου δεσμεύει το 20%.
Η κακιά στιγμή που λέγαμε;
ΥΓ.4- Οικονομικά από το Χάρβαρντ. «Έχουν λυσσάξει με την καλή τράπεζα και την κακή τράπεζα, με την καλή ΔΕΗ και την κακή ΔΕΗ, με το καλό Ταχυδρομείο και το κακό Ταχυδρομείο. Πολύ σύντομα θα χωρίσουν τους μισθούς σε καλούς και κακούς και τους καλούς θα τους δώσουν στην τρόικα.»
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΟΠΑΛΗ
========================================================
Κεραμιδόγατος 
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου