Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

ΚΕΡΑΜΙΔΟΓΑΤΟΣ:ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Dealer



ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΕΡΑΜΙΔΟΓΑΤΟΣ Ο ΜΑΝΤΟΥΜΑΝΤΑΔΟΡΟΣ 


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΜΠΡΟΣ"-12/7/2012








Με την κυβέρνηση της συγκυβέρνησης να καθυστερεί να παρουσιάσει τις προγραμματικές της δηλώσεις στη Βουλή, να έχει δύο παραιτήσεις υπουργών- Ράπανος και Βερνίκος- πριν ακόμη ορκιστούν,  το συνέδριο του Economist (το είδαμε και αυτό) είχε μετατραπεί σε χώρο εκφώνησής τους. Το γεγονός αυτό, δηλαδή η υποκατάσταση της Βουλής από ένα ξενόγλωσσο συνέδριο, μας δείχνει σε ένα βαθμό, έστω και συμβολικά, την μετάθεση των κέντρων λήψης των αποφάσεων από τους υπουργούς στους τροϊκανούς. Η ομιλία Ράιχενμπαχ και οι ακολουθούμενες ομιλίες προσαρτήματα σε αυτή των Μηταράκη και Χατζηδάκη αλλά και του   Βενιζέλου, μας προϊδεάζουν για τους ρόλους που θα έχει ο καθένας από αυτούς μέσα στο σύστημα της μνημονιακής συγκυβέρνησης. Κατά τα άλλα, ευτυχώς που δεν κέρδισε τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί θα είχαμε ακυβερνησία και χάος. Θα είχαν απορρίψει οι δανειστές μας το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, μπορεί να μην είχαμε υπουργό οικονομικών, και το χειρότερο θα στέλναμε στην Σύνοδο κορυφής τον Παπούλια, επειδή οι συνιστώσες δεν θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν σωστά την Συνθήκη της Λισσαβόνας, ενώ τώρα όλα αυτά τα αποφύγαμε. Ας είναι καλά η συγκυβέρνηση.
Η κυβέρνηση των τριών έχει παραδοθεί στις αξιώσεις της τρόικας και έχει θέσει σε προτεραιότητα την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Προς το παρόν οι πιστωτές μας δεν ενδιαφέρονται για επενδύσεις. Βιάζονται να κάνουν αρπαχτές. Να αγοράσουν με το ελάχιστο τίμημα δημόσια ακίνητα και δημόσιες επιχειρήσεις. Αυτό φυσικά δεν έχει σχέση με επενδύσεις, ούτε έχει στόχο την περιβόητη ανάπτυξη. Το αν θα κάνουν επενδύσεις και με ποιους όρους, είναι κάτι που θα το εκτιμήσουν στη δεύτερη φάση. Το παράδειγμα της Αργεντινής μας διδάσκει ότι οι επενδύσεις τους συνοδεύονται από αποικιοκρατικές συμβάσεις, που λειτουργούν σε πλήρως ελεγχόμενες γεωγραφικές ζώνες μέσα στη χώρα, όπου ισχύουν ιδιαίτερες εργασιακές σχέσεις και ειδικές φορολογικές απαλλαγές.  Όταν πουλήθηκε η Δημόσια εταιρεία ύδρευσης του Μπουένος Άιρες στην Γαλλική εταιρεία Suez, η τιμή του νερού πήρε την ανηφόρα, η ποιότητά του την κατηφόρα και 800.000 πολίτες έμειναν χωρίς νερό, καθώς οι υποδομές ύδρευσης δεν επεκτείνονταν, γιατί δεν θεωρούνταν κερδοφόρες για την εταιρεία αλλά και οι υπάρχουσες εν λειτουργία προβληματικές υποδομές δεν συντηρούνταν όταν δεν κρίνονταν συμφέρουσες με ολέθρια αποτελέσματα για την δημόσια υγεία. Όσο για τα Δημόσια ακίνητα που θα εκποιηθούν σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια, το 80% είναι παραθαλάσσιες γαίες που μπορούν να αξιοποιηθούν για τουριστική ανάπτυξη από ιδιώτες επενδυτές. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα οικοδομηθούν  παραλιακά μεγαθήρια, όπως έγινε στην Ισπανία, που αργότερα με την συνεχιζόμενη κρίση παρέμειναν κενά και αναγκάστηκαν να τα ανατινάξουν.
 Όλο αυτό το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας υποστηρίζεται με το ιδεολόγημα που καλλιεργήθηκε εδώ και χρόνια: «κάθε δημόσιο είναι περιττό, αν όχι βλαβερό»,  άρα το συμφέρον της χώρας επιτάσσει να πουληθούν τα δημόσια ασημικά. Από την άλλη μεριά οι μισθοί και οι συντάξεις θα παραμείνουν στα επίπεδα της φτώχιας, παραγωγή δημοσίων αγαθών (υγεία, εκπαίδευση κλπ ) δεν θα υπάρχει λόγω της κατακόρυφης μείωσης των δημοσίων δαπανών και όλα αυτά με μοναδικό στόχο να μπορούν οι κάτοχοι των Ελληνικών ομολόγων να εισπράττουν τις αποπληρωμές του χρέους. Και μια εύλογη ερώτηση. Γιατί δεν δίνουν μέρος της Δημόσιας Περιουσίας στα Ασφαλιστικά Ταμεία που οι ίδιοι κατέστρεψαν μέσω του PSI, για να ανακάμψουν και να καλύψουν συνταξιοδοτικά τους ασφαλισμένους τους;
Πολύ σύντομα η κυβέρνηση της συγκυβέρνησης των τριών (ΝΔ, Πασόκ, ΔΗΜΑΡ) θα αντιληφθεί ότι με αυτή την πολιτική του ξεπουλήματος δεν θα υπάρχει διέξοδος. Το χρέος είναι τόσο μεγάλο, που, όσο και να είναι το τίμημα από την πώληση της Δημόσιας περιουσίας, είναι αδύνατον να καλυφθεί. Από την μία πλευρά θα είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί τις εντολές της τρόικας για να αποφύγει την χρεωκοπία και από την άλλη η συνταγή της τρόικας όχι μόνο δεν θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα αλλά θα απειλεί να προκαλέσει κοινωνική ανάφλεξη. Με άλλα λόγια η κρίση θα απειλεί να «καταπιεί» και αυτή την κυβέρνηση, η δε περιβόητη ανάπτυξη θα εξακολουθεί να είναι ζητούμενο.
ΥΓ.1- Η εκκλησία ζητάει άδεια για εκμετάλλευση (επένδυση) στα φωτοβολταϊκά. Φωτοβολταϊκά ράσα.
ΥΓ.2-  Όνειρο του χρεοκοπημένου πολιτικού μας συστήματος είναι να βγούμε στις αγορές, αντί να γίνουμε κοινωνία από αγορά.
ΥΓ. 3- Συγκυβέρνηση ΝΔ, Πασόκ, ΔΗΜΑΡ. Σα να λέμε: στα δύο κόμματα, το ένα δωρεάν και ο Κουβέλης δώρο.

========================================================
Κεραμιδόγατος
 ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου