Οι ομιλίες του Αντώνη
Σαμαρά για τη «Νέα Ελλάδα», όπως την αποκάλεσε, αλλά και οι δηλώσεις των
Βορίδη και Γεωργιάδη για την «αμαρτωλή» δεκαετία του ’80 και η «περίεργη», όπως
τη χαρακτήρισε η ΝΔ, δήλωση του Βύρωνα Πολύδωρα περί συνεργασίας με
τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Η ακροδεξιά πορεία της ΝΔ μέρα με τη μέρα
αποκαλύπτεται εξυπηρετώντας μια διπλή στόχευση. Η «Νέα Ελλάδα» που
ευαγγελίζεται ο πρωθυπουργός περνάει μέσα από «ένα εθνικό μέτωπο, ένα ακροδεξιό
μόρφωμα που θα περιλαμβάνει και τη Χρυσή Αυγή» και στην ουσία «όλες αυτές τις
δυνάμεις που θέλουν να εξασφαλίσουν την αναπαραγωγή των ίδιων συμφερόντων που
κυβερνούν τη χώρα εδώ και πάρα πολύ καιρό», δηλώνει στο tvxs.gr o
Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλης
Σπουρδαλάκης, που επισημαίνει μεταξύ άλλων τον μοναδικό τρόπο επιβίωσης του
«κρατικοποιημένου ΠΑΣΟΚ» αλλά και τον ανούσιο ρόλο της Κεντροαριστεράς βάσει
των σημερινών δεδομένων.
Όπως σημειώνει ο κ. Σπουρδαλάκης οι τελευταίες εξελίξεις αποκαλύπτουν τη διπλή στόχευση της ΝΔ. «Η πρώτη στόχευση στρατηγικού χαρακτήρα είναι να επιχειρήσει να καθαρίσει τον καμβά από τα βαρίδια, όπως λέει της μεταπολίτευσης. Αυτά τα βαρίδια δεν είναι παρά οι κατακτήσεις της μεταπολίτευσης». αναφέρει. «Η μεταπολίτευση, παρά τις παθογένειες τις οποίες ο καθένας θα μπορούσε δικαίως να εντοπίσει, δεν χωράει αμφιβολία πως είναι η πιο δημοκρατικής περίοδος της νεοελληνικής ιστορίας, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξαν πολλές φιλελεύθερες, δημοκρατικές και κοινωνικές κατακτήσεις», εξηγεί και προσθέτει:
«Η ΝΔ λοιπόν θέλει να απονομιμοποιήσει τη μεταπολίτευση. Οι τελευταίες διατυπώσεις του Μάκη Βορίδη εντάσσονται σε αυτήν την λογική, ενώ ακόμα καθαρότερες και τρομακτικές ήταν οι δηλώσεις και η ρητορεία του πρωθυπουργού» κατά το συνέδριο της ΝΔ, που αποτέλεσαν έναν «καθαρά εθνικιστικό ακροδεξιό λόγο περί Νέας Ελλάδας την οποία βέβαια την καταλαβαίνουν χωρίς την κοινωνία, χωρίς το υποκείμενο. Μια Νέα Ελλάδα made in China».
«Πέρα από τις όποιες εκλογικές συμμαχίες θα πρέπει να βλέπουμε και παραπέρα. Στην ουσία επιχειρεί να φτιάξει μια συμμαχία σε ιδεολογική βάση που δεν αφορά μόνο τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. Στην ουσία θέλει να φτιάξει ένα εθνικό μέτωπο με ακροδεξιά ρητορεία και προσανατολισμό. Ένα ακροδεξιό μόρφωμα το οποίο θα περιλαμβάνει τη Χρυσή Αυγή χωρίς να χρειάζεται να τη διεμβολίσει».
«Άρα δεν είναι μόνο οι συνεργασίες και οι συμμαχίες σε επίπεδο κορυφής με το ΠΑΣΟΚ ή η σύμπτυξη της ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή. Ουσιαστικά επιχειρεί να καλέσει όλους τους Έλληνες σε μια Νέα Ελλάδα, που θα έχει ως βασικά χαρακτηριστικά την αποδοχή χωρίς αντιδράσεις και σκεπτικισμό της κυρίαρχης πολιτικής. Δεν έχει σημασία αν αυτό θα το κάνει η Νέα Δημοκρατία ή κάποιος άλλος σχηματισμός που μπορεί να λέγεται και Νέα Ελλάδα και να περιλαμβάνει όλες αυτές τις δυνάμεις, οι οποίες μέσα από σκληρή ακροδεξιά πολιτική θέλουν να κρατήσουν τη διαχείριση του κράτους στα χέρια τους και να εξασφαλίσουν την αναπαραγωγή των ίδιων συμφερόντων που κυβερνούν τη χώρα εδώ και πάρα πολύ καιρό».
Την ίδια στιγμή η ΝΔ έχε και έναν τακτικό στόχο. Όπως σημειώνει ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, αυτός ο στόχος αφορά στην κριτική που έχει δεχτεί από στελέχη και ψηφοφόρους της για τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. «Πολλοί λένε πως ψήφισαν ΝΔ και κυβερνάει το ΠΑΣΟΚ. Αυτή η εντύπωση και η εικόνα θα πρέπει να υπονομευτεί. Οι εξελίξεις λοιπόν στο συνέδριο, είτε μέσω Βορίδη και Γεωργιάδη, είτε μέσω του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, εξυπηρετούν τόσο την στρατηγικής σημασίας κατεύθυνση της ΝΔ αλλά δυστυχώς και του πολιτεύματος, όσο και τα βραχυπρόθεσμα τακτικά βήματα απέναντι στο ΠΑΣΟΚ», επισημαίνει.
Το κρατικοποιημένο ΠΑΣΟΚ
Σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε το ΠΑΣΟΚ στις δηλώσεις του Μάκη Βορίδη, αλλά και στην απόφαση να παραμείνει στην κυβέρνηση, ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης υπογραμμίζει πως «το ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο ηγεσίας δεν έχει άλλη δυνατότητα επιβίωσης». «Από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ υπήρξε μια περισσότερο ρητορική αντίδραση, προφανώς γιατί δεν μπορεί να αντιληφθεί το κόμμα έξω από το κράτος. Είναι ένα πλήρως κρατικοποιημένο κόμμα. Ωστόσο η βάση του, όποιο ποσοστό και αν είναι αυτό, αποτελείται από πολίτες που δεν μπορούν να δεχτούν αυτή τη διολίσθηση και την ανοχή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στη ρητορεία της ΝΔ και του πολιτικού λόγου.
Στην πραγματικότητα όμως η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει κόψει τις επαφές της με την κοινωνική βάση. Η μόνη σχέση είναι μέσα από παραδοσιακούς μηχανισμούς διαχείρισης της υπάρχουσας εξουσίας, όπως συνδικάτα, δήμοι, περιφέρειες κ.α. Έτσι λοιπόν το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί παρά να είναι μέλος μιας διαχείρισης του κράτους».
Ανούσια Κεντροαριστερά
Την ίδια στιγμή ο καθηγητής πολιτικής Επιστήμης εκτιμά πως η Κεντροαριστέρα στο σήμερα δεν έχει ιδιαίτερο νόημα. Όπως αναφέρει μιλώντας στο tvxs.gr «πάντα σε κάθε σύστημα υπάρχει μια τάση για ισορροπία κάπου στο κέντρο. Ωστόσο η ποιότητα και το περιεχόμενο αυτού έχουν να κάνουν με αντικειμενικούς παράγοντες που στην προκειμένη περίπτωση είναι δύο και κυρίως κοινωνικοί».
Έχουμε τη βαθιά κρίση του οικονομικού συστήματος και από τη μία τις απαντήσεις που έχουν επιλεγεί με μία πολύ επιθετική πολιτική λιτότητας, και από την άλλη τις απαντήσεις σε πολιτικό επίπεδο με ένα κράτος αυταρχισμού. Σε αυτό το πλαίσιο η Κεντροαριστερά δεν έχει πολλές ελπίδες. Μπορεί να μαζέψει ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων που θεωρούν πως το σύστημα μπορεί να ισιώσει με κάποιο τρόπο. Όμως στην πραγματικότητα ούτε μπορείς να το μεταρρυθμίσεις, ούτε να το στρογγυλέψεις, ούτε να το εξανθρωπίσεις. Αυτή η δυνατότητα και η ρητορεία υπήρχε όταν υπήρχε και η μεσαία τάξη, όταν το πρόσημο της οικονομικής μεγέθυνσης ήταν θετικό. Δεν έχει πια νόημα η Κεντροαριστερά καθώς υπάρχει η βαθιά οικονομική κρίση και η απουσία των απαραίτητων κοινωνικών προϋποθέσεων. Είναι δεδομένο πως οι αντιδράσεις θα είναι ριζοσπαστικές και όχι κατά ανάγκη από τα Αριστερά.
Σε αυτό θα πρέπει να απαντήσει και η
Αριστερά με έναν αντίστοιχο και τεκμηριωμένο λόγο πέρα από τις
προγραμματικές απαντήσεις που μπορεί να δώσει και τις εκκλήσεις περί
Δημοκρατίας. Θα πρέπει δηλαδή να απαντήσει και ιδεολογικά και πολιτικά απέναντι
σε αυτήν την επίθεση στα βασικά φιλελεύθερα και δημοκρατικά δικαιώματα».
Ο βίος της κυβέρνησης και η κοινωνική
αντίδραση
Ερωτηθείς για το πόσο μέλλον εκτιμά πως μπορεί να έχει η κυβέρνηση με δεδομένη την επιθετική τακτική που ακολουθεί και την πολιτική που εφαρμόζει, ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης θέτει το ζήτημα της κοινωνικής αντίστασης. «Το μέλλον της κυβέρνησης εξαρτάται από την ένταση και την αντίσταση που θα υπάρξει σε κοινωνικό επίπεδο. Όσο αυτή παραμένει χαμηλή ή σε ύφεση, και κυρίως κατακερματισμένη, η κυβέρνηση θα έχει ζωή», δηλώνει.
«Ο λαϊκός παράγοντας έχει κερματιστεί καθώς πρέπει να προασπίσει το σχολείο του παιδιού του, τον ελεύθερο χώρο της περιοχής του, το νοσοκομείο που κλείνει κ.α. και όλοι τη δουλειά τους που βρίσκεται στον αέρα. Τώρα πλέον βιώνουμε τις πολιτικές του μνημονίου και όποια θετική ενέργεια πηγαίνει σε δίκτυα αλληλεγγύης κλπ. Ο βίος της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από την ένταση και την ποιότητα των αντιδράσεων της κοινωνίας», καταλήγει.
ΠΗΓΗ: TVXS
========================================================
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου