Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΙΡΗΝΗ ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ-(ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ)-: ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΚΑΤΙ ΑΛΕΞΗ, ΠΟΥ ΑΝΑΘΕΜΑ ΑΝ ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΠΟΤΕ ΜΙΑ ΩΡΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΩΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ


Να σου πω κάτι Αλέξη. Το μήνυμα της Ειρήνης Αγαπηδάκη στον Τσίπρα που δεν τόλμησε να γράψει ούτε πολιτικός



Να  σου πω κάτι Αλέξη, για «τα παιδιά που είχαν την ευγενική φιλοδοξία να μείνουν και να σπουδάσουν εδώ», όπως είπες σήμερα.

Το να μείνεις και να σπουδάσεις εδώ, δεν είναι «ευγενική φιλοδοξία», αλλά η μόνη διαθέσιμη επιλογή για πολλούς από μας.

Φοιτήσαμε σε ένα πανεπιστήμιο που απέχει πολύ από το να εκπληρώνει τους σκοπούς του δουλεύοντας παράλληλα -αυτό είναι κάτι, που δε θα καταλάβεις ποτέ και δεν έχω τέτοια απαίτηση.

Συνεχίσαμε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα (πάλι επειδή δεν είχαμε επιλογή) που σε κάποια αντικείμενα είναι ανταγωνιστικές των ξένων πανεπιστημίων και κάποιοι αποφασίσαμε να κάνουμε και διδακτορικές σπουδές.

Αν είχες την παραμικρή επαφή με αυτό που λέγεται «μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές», για να μην πω για όλα τα υπόλοιπα, δε θα μπορούσες να εκστομίσεις την παρακάτω ουρανομήκη ανοησία (το “ευγενική φιλοδοξία” δεν ήταν ανοησία, ήταν σταλινικού τύπου χλευασμός):
«Τα παιδιά αυτά, που κάνουν διδακτορικά, έκαναν μέχρι τώρα δωρεάν μαθήματα για να αποκτήσουν διδακτική πείρα. Εμείς λοιπόν, από φέτος αποφασίσουμε να τους δίνουμε και ένα αντιμίσθιο».
Κάτι σαν χαρτζιλίκι δηλαδή.

Πρώτον, αυτή η διδασκαλία, δεν αναγνωρίζεται ως διδακτική πείρα, διότι δεν αποτελεί αυτό που λέμε “αυτοδύναμη διδασκαλία”. Η διδακτική πείρα, έρχεται, μετά το διδακτορικό και αμείβεται με διαφορετικό τρόπο.

Δεύτερον, το «χαρτζιλίκι» να το δώσεις στον Φλαμπουράρη να πιεί κανένα φραπέ. Δε θέλουν χαρτζιλίκι οι υποψήφιοι διδάκτορες, άλλα χρειάζονται, τα οποία δε μπορείς καν να αντιληφθείς: πρώτο και καλύτερο το να έχουν πρόσβαση σε διεθνή περιοδικά και βιβλιογραφικές βάσεις.

Ξέρεις Αλέξη μου, που ανάθεμα αν διάβασες ποτέ μια ώρα στη ζωή σου ως φοιτητής, χωρίς πρόσβαση στη διεθνή βιβλιογραφία, είναι αδύνατο να κάνεις διδακτορικό. Αλλά τι σου λέω τώρα, ε; Που να τα ξέρεις εσύ αυτά;

Επίσης μιας και σε καίει το ζήτημα «Διδακτορικές σπουδές», τα πέρασε και η σύζυγός σου πρόσφατα και ίσως να έχεις ευαισθησία στο θέμα, τα περισσότερα διδακτορικά στον ανεπτυγμένο κόσμο, γίνονται με χρηματοδότηση, ειδικά όσα, αφορούν εμπορεύσιμες ιδέες ή μπορούν να βελτιώσουν το παρεχόμενο επίπεδο υπηρεσιών όπως πχ στην υγεία.

Και με τον όρο «χρηματοδότηση», δεν εννοώ «χαρτζιλίκι», αλλά σταθερή χρηματοδότηση, για να μπορεί ο διδακτορικός φοιτητής να κάνει σοβαρή δουλειά. Αυτά τα λεφτά, επειδή δεν τα δίνεις από την τσέπη σου, πρέπει να δίδονται ύστερα από αξιολόγηση με σαφή και αυστηρά κριτήρια – όχι όπως δίδονται τα δάνεια από την Αττικής, αλλά κανονικά, με α-ξι-ο-λό-γη-ση και κρι-τή-ρια. Τι να σου λέω τώρα… Μήπως για να μην πονοκεφαλιάζεις, να μας άφηνες να τραβήξουμε ιδιωτική χρηματοδότηση;

Τρίτον, ίσως θα έπρεπε να γνωρίζεις ότι, αυτή τη στιγμή, είναι τέτοιο το πλαίσιο των Διδακτορικών Σπουδών στη χώρα που διοικείς, που, υπάρχουν μεταπτυχιακά τα οποία δεν κάνουν ούτε για σεμινάριο, όπως υπάρχουν και διδακτορικά τα οποία επιχειρούν να ξανα-ανακαλύψουν τον τροχό. Το ίδιο δίπλωμα MSc και PhD παίρνει και αυτός που δουλεύει σκληρά και προσφέρει νέα γνώση και αυτός που δε μπορεί ούτε μασημένη τροφή να χωνέψει. Με άλλα λόγια Αλέξη μου, το πόσο σοβαρή δουλειά είναι ένα διδακτορικό, εξαρτάται κυρίως, από την καλή θέληση του υποψήφιου διδάκτορα και την τύχη να έχεις σοβαρό Επιβλέποντα Καθηγητή.

Και επειδή σε νοιάζει το περίφημο «άνοιγμα» του Πανεπιστημίου στην κοινωνία και η σύνδεσή του με την επιχειρηματικότητα, να σου πω ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μεγάλη λαχτάρα να δουν να αλλάζουν τα πράγματα γύρω τους και όχι στην αίθουσα ενός εργαστηρίου.

Αυτοί που λες οι άνθρωποι Αλέξη μου, παίζει και να την έχουν βγάλει με οριακές για την υγεία τους ώρες ύπνου και μάλιστα, επί σειρά ετών, μόνο και μόνο για να δουν την ερευνητική τους δουλειά να λειτουργεί σε συνθήκες πραγματικής ζωής  και να βελτιώνει τη ζωή των άλλων. Αυτούς τους ανθρώπους θα έπρεπε να σκεφτείς πως θα κινητοποιήσεις, θα ενισχύσεις, θα χρησιμοποιήσεις, για να δώσεις πρόσθετη αξία σε αυτό που παράγεται στο πανεπιστήμιο και να κάνεις την περίφημη σύνδεση με την κοινωνία.

Κι επειδή τα έφερε έτσι η τύχη να δικαιούμαι να συμπεριλάβω κι εγώ τον εαυτό μου ανάμεσα σε αυτούς, σου λέω πως, αυτά που είπες πάλι σήμερα, δεν αποτελούν προσβολή απλά για τα αυτιά μου, αλλά για κάθε λεπτό, κάθε ώρα, κάθε μέρα όλα αυτά τα χρόνια, που κάνω κάτι το οποίο δεν πρόκειται να καταλάβεις ποτέ: δουλεύω και λύνω προβλήματα.

Η διαφορά μας ξέρεις ποια είναι;
Εσύ βγάζεις έρπη όταν αναγκάζεσαι να δουλέψεις
.
Εγώ βγάζω έρπη, κάθε φορά που μου χαλάς τη δουλειά.

PS. Η αλήθεια είναι, ότι αν μας αφήσουν να κάνουμε στοιχειωδώς τη δουλειά μας, αν μπορούμε να ζήσουμε σαν άνθρωποι, πολλοί από μας, θα επιλέξουμε να μείνουμε εδώ.
Γιατί, μας καίει Αλέξη να δούμε την πατρίδα μας καλύτερη.


Με σχολείο (κι όχι σχολειό- το σχολειό σου και μια λίρα και του μπογιατζή ο κόπανος Αλέξη) και πανεπιστήμιο, καλύτερα από αυτά που μας ανάγκασες εσύ και οι όμοιοί σου (είστε πολλοί, είστε παντού και κάνατε ζημιά πριν γίνετε κυβέρνηση) να φάμε στη μάπα τόσα χρόνια.
===================================================================================
Κεραμιδόγατος 
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Ο ΦΙΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΑΝ ΞΕΡΟΛΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ


πηγή:
Μάνος Στεφανίδης

Εκκλησία και "Φίλια" Πυρά

 ή Μικροπολιτική και... Θρησκειολογία


Σύμφωνοι. Να μιλήσουμε για την Εκκλησία και τη χούντα, την Εκκλησία και την 4η Αυγούστου, την Εκκλησία και την Κατοχή. Το ιερατείο και τον σκοταδισμό που ενίοτε εκπροσωπεί - π.χ. ιεράρχης είναι ο Αμβρόσιος Καλαβρύτων αλλά και ο Αλβανίας Αναστάσιος ή ο Δημητριάδος Ιγνάτιος - και τον ρόλο των παραεκκλησιαστικών οργανώσεων ΖΩΗ και ΣΩΤΗΡ. Ένα να είδος θρησκευτικού μιλιταρισμού, το Opus Dei της ελλαδικής εκκλησίας.

Να μιλήσουμε όμως ως ιστορικοί, όχι ευκαιριακά σαν πολιτικάντηδες, όχι ως εύκολο, δήθεν αριστερό, ξεκάρφωμα. Όχι για την πρόκληση και μόνο κάποιων ψευδοαριστερών ανακλαστικών. Όχι για μικροπολιτική. Όχι για να προσβάλουμε τη πίστη και τα ιερά κάποιων άλλων που, διάβολε, δεν είναι μειονότητα σε αυτή την χώρα. Δεν παίζουμε, ιδιαίτερα αυτή τη κρίσιμη στιγμή της πτώσης ιδεολογιών και ειδώλων, με τα πιστεύω και τα ιερά ανθρώπων που αγωνίζονται να πιαστούν από κάπου.

Άλλοι βγάζουν μια γραβάτα και το θεωρούν επανάσταση. Κι όμως πρόκειται για ένα κομμάτι πανί. Ένα κομμάτι πανί είναι και η σημαία, έμφορτο όμως σημασιών και συμβολισμών.
Είμαστε έτοιμοι να καταρρίψουμε τα σύμβολα; Ιδιαίτερα όταν δεν έχουμε τίποτε για να τα αντικαταστήσουμε;
Αντιλαμβάνεται κανείς πιο είναι το βαθύ, υπαρξιακό πρόβλημα αυτής της πατρίδας; 

Ο κ. Φίλης είναι πολιτικός επειδή έτσι αποφάσισε το κόμμα του και η υπουργάρα που έχει υφιστάμενο έναν πρώην πρύτανη, επειδή αυτό ήταν η επιλογή του πρωθυπουργού. Δουλειά του είναι να εφαρμόζει την πολιτική της κυβέρνησης και όχι βέβαια να υποκαθιστά την ακαδημαϊκή κοινότητα ή τις επιστημονικές επιτροπές του Υπουργείου του σε θέματα που σαφώς αγνοεί. Θέματα που προσεγγίζει ο ίδιος ιδεοληπτικά λειτουργώντας σαν ξερόλας δημοσιογράφος. 

Για να δώσω ένα παράδειγμα, φανταστείτε τον Φίλη υπουργό Υγείας, Οικονομίας κλπ. (Για να αντιληφθείτε πόσο πολύ εκτιμά τον ρόλο του Υπουργείου Παιδείας ο Τσίπρας). Θα έκανε άραγε δηλώσεις για τον καρκίνο ή τον πληθωρισμό; Αμφότεροι πάντως, Τσίπρας και Φίλης, δύσκολα κρύβουν το βαθύ σύμπλεγμα τους για το έλλειμμα παιδείας που τους κατατρύχει.

Δεν είναι αυτό όμως το θέμα μου. Το θέμα μου είναι οι συστηματικές όσο και άσχετες επί της ουσίας παρεμβάσεις του υπουργού Παιδείας μόνο και μόνο για να συσπειρώσει ένα φαντασιακό αριστερό κοινό.

Λες και σήμερα το κρίσιμο ζήτημα που ταλανίζει την χώρα και την παιδεία, είναι τι έκαναν οι ρασοφόροι στην Κατοχή. Σκεφτείτε να μάθει ο Φίλης τι έκανε ο Πάπας Ρώμης κατά την επιβολή του ναζισμού στην Ευρώπη. Τα κουλουβάχατα της Ιστορίας.

Εν τω μεταξύ με αυτά και με αυτά 40.000 παιδάκια έμειναν εκτός δημοσίων νηπιακών σταθμών γιατί οι ...πλούσιοι γονείς του υπερβαίνουν ετησίως το πλαφόν των 10.000 ευρώ! Και η θεατρική αγωγή εξαιρέθηκε από την Ε και την ΣΤ δημοτικού. Αλλά τον κ. Φίλη απασχολεί όχι αν τον φτύνει ο Άνθιμος ή τον απαξιώνει ο Αρχιεπίσκοπος αλλά τι έκανε το '44 ο Αντιβασιλεύς Δαμασκηνός! Δουλειά δεν είχε ο διάολος...

Εν ολίγοις επείγει ο χωρισμός Εκκλησίας και Κράτους με παράλληλο ξεκαθάρισμα της περιβόητης εκκλησιαστικής περιουσίας. Αν ζούμε στον 21ο αιώνα. Αλλά βέβαια η εκκλησία βοηθάει πολιτικά, άρα δεν συγκρουόμαστε μαζί της παρά μόνο για το θεαθήναι. Σαδδουκαίοι και Φαρισαίοι!
Επίσης το πρόγραμμα και την ύλη των μαθημάτων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καταρτίζουν οι ειδικές επιτροπές κι όχι ο Φίλης στα κανάλια. Τέλος το θέμα του μαθήματος των θρησκευτικών επειδή άπτεται λεπτών συνειδησιακών ζητημάτων και πολιτιστικών συμπαραδηλώσεων δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζεται με τέτοια ελαφρότητα. Και το δηλώνει αυτό ένας άθεος που έχει κατά καιρούς στηλιτεύσει την αυθαιρεσία και τον σκοταδισμό της επίσημης Εκκλησίας. Άθεος μεν, ορθόδοξος δε, αν με αντιλαμβάνεστε. Επειδή αυτή είναι η κουλτούρα μου παιδιόθεν. Και δεν το κρύβω, είναι η κουλτούρα που θα ήθελα να έχουν και τα παιδιά μου. Όχι μόνο ως τυπολατρική διαδικασία αλλά και ως συμβολισμό ταυτότητας. 

Από την άλλη, η θρησκεία γενικά και η Ορθοδοξία ειδικότερα είναι πολιτισμικά φαινόμενα υψίστης ιστορικής σημασίας και κομμάτι της μακραίωνης εθνικής παράδοσης που αξίζει και να διδαχτεί και, κυρίως, να κοινωνηθεί. Τα κείμενα, η προφορική και η γραπτή παράδοση, το εικονογραφικό, θεολογικό σύστημα που εκβάλλει ως τα κόμικς, το ευχαριστηριακό γεγονός και η σημασία του μέσα στο χρόνο, συνιστούν όχι μόνο σύμβολα αλλά και ουσία. Όχι μόνο τυπολατρική γνώση αλλά και υπαρξιακό προβληματισμό.


 Άρα σε μιαν εποχή απορφανισμού και απώλειας του νοήματος, ας είμαστε πολύ προσεχτικοί με εκείνα τα σύμβολα που διασώζουν ένα ελάχιστο ταυτότητας. Ακόμα.
===================================================================================
Κεραμιδόγατος 
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΙΑ ΚΛΙΚΑ, ΜΙΑ ΟΡΔΗ, ΜΙΑ ΣΥΜΜΟΡΙΑ. ΓΕΛΟΙΟΙ



Αυστηρώς Ακατάλληλο...


πηγή:
Στάθης

Κλονίζεται η Ντόυτσε Μπανκ! είναι ημέρες (καιρό τώρα) που οι μετοχές της καταρρέουν! Γιατί; Δεν μας έχει πιει αρκετό αίμα; Να προσφέρουμε κι άλλο! Διότι, αν καταρρεύσει η Ντόυτσε Μπανκ, πώς θα αντέξει η Τράπεζα Αττικής; Γελοίοι!

Ο δαιμόνιος κύριος Παππάς. Έστειλε το παρδαλό κατσίκι για μαλλί και βγήκε κουρεμένο. Ο κ. Καλογρίτσας τζούνιορ. Επάγγελμα: υιός εργολάβου! Δεν είναι «εργολάβος ο ίδιος», καθώς εδήλωνε ο ταλαντούχος κύριος Παππάς. Γατάκι ήταν κι έκανε νιάου-νιάου στα κεραμίδια. Εκεί που πέφτει ο ΕΝΦΙΑ και μας πλακώνει. Γελοίοι!

Ποιος Καλογρίτσας; δεν τον γνωρίζω τον κύριο! απλώς μιλούσα σε ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της διαπλοκής κι αυτός με άκουγε πρώτο τραπέζι πίστα -  Παππάς και πάλι. Μπέέέ εμείς, αλλιώς κινδυνολογούμε. Γελοίοι!

Έως τώρα, ο ταλαντούχος κύριος Παππάς έκοβε βόλτες μέσα στο μυαλό του Τσίπρα, αίφνης σφίξανε τα γάλατα, την κάνανε τα γίδια και κατέφθασαν οι λαγοί ράτσας κονίκλοβιτς! Νέα ξεφτιλίκια και
ο δαιμόνιος κύριος Παππάς απαιτεί από εμάς να βελάζουμε, αλλιώς συμπλέουμε με τα αφεντικά μας. Και πουλάει την ΕΥΔΑΠ! Μπέέέ! Και βάζουν έναν Δυνάστη-Δανειστή επικεφαλής στο Υπερταμείο. Μπέέέ! Και ξανα-αιματοκόβουν μεθαύριο επικουρικές! Μπέέέ! Πόσο άλλο
μπέέέ θέλεις, ρε Παππά, για να χορτάσεις; Πόσα ακόμα παιδάκια πρέπει να πεινάσουν σε αυτήν τη χώρα για να χορτάσει η μωρία σου και η μωροφιλοδοξία σου;

Ως φαίνεται, κάτι ήξερε ο ποιητής όταν προέβλεπε ότι «το μέλλον θα ’χει πολλή ξηρασία». Ως φαίνεται, ήξερε ότι θα ’ρθουν κάτι πουλητάρια που θα υποδύονται τους αριστερούς και θα πουλάνε τα νερά (τα νερά, ρε;), τα λιμάνια, τους δρόμους, τα αεροδρόμια και ό,τι άλλο βρουν μπροστά τους! Γελοίοι!

Από πού το βρήκατε, ρε, το Ελληνικό; Σε «ποιες σελίδες Μαρξισμού» σπουδάσατε Κατωτάτη Καζινική; Ποιους δουλεύατε όταν διαβεβαιώνατε τους ανθρώπους ότι «κανένα σπίτι δεν θα πάει σε χέρια τραπεζίτη»; Τι εννοούσατε; ότι θα τους μαχαιρώσετε τώρα πισώπλατα με τα κόκκινα δάνεια; Γελοίοι!

Και τι διαφορά υπάρχει αν θα αρπαχτούν τα σπίτια των ανθρώπων με δική σας πρωτοβουλία, ή αν θα τα πυρπολήσετε εκτελώντας διαταγές της Τρόικας; Ποιοι θα φάνε πάλι τις μίζες; Πόσα θα βγάλεις, ρε κοράκι, απ’ το σαλονάκι; Απ’ την κουζίνα; απ’ την κρεβατοκάμαρα; Πόσα, ρε ωμοφάγοι και αχόρταγοι;

Έχετε χώσει τα χέρια σας στο αίμα αυτής της χώρας ακριβώς με τον τρόπο που τα έχωσαν έως τώρα όλοι οι μνημονιακοί. Ουδεμία σχέση έχετε πια με κόμμα (πόσω μάλλον αριστερό), αλλά με κλίκα, με ορδή, με συμμορία. Ιδιωτικοποιείτε τα πάντα, «στο τέλος θα ιδιωτικοποιήσετε και τη μάνα που σας γέννησε» καθώς λέει ο Σαραμάνγκου - συν όσα λέει παρακάτω.

Όμως ξέρετε τί κάνετε. Θα διχάσετε και θα πολώσετε τον λαό, όσο δεν παίρνει. Μόνον και μόνον για να διασώσετε μερικά απ’ τα πανάκριβα ιμάτια που αποκτήσατε. Διότι για όλα τα
υπόλοιπα η συνείδησή σας λιάζεται. Εχει μειωθεί ο κατώτατος μισθός κατά 19,5% (ΟΑΕΔ), ενώ στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες (ακόμα κι αυτές της κρίσης) δίνονται αυξήσεις, κι εσείς προχωρείτε στην καθιέρωση ακόμα πιο ευέλικτων μορφών εργασίας! Μπέέέ! - πανηγυρίζω για το έργο σας. Εχουν μειωθεί 30% οι μισθοί κι έχουν ανεβεί 30% οι φόροι κι εσείς βάζετε χέρι στις τελευταίες δεκάρες των αποθεματικών. Μπέέέ! - πανηγυρίζω για το έργο σας. Έχει έναν χρόνο να πει μια αλήθεια (αριθμός: 1) ο Τσίπρας κι εγώ για τα επόμενα 99 χρόνια, μπέέέ, θα πρέπει να πανηγυρίζω για το έργο σας. Γελοίοι.


Δεν έφταιγαν αυτοί, «τόσοι ήτανε» έχει πει πάλι ο ποιητής. Τι «τόσοι», αγαπητέ μου; για ρώτησέ τους. Διάνοιες νομίζουν ότι είναι, άνετα νομίζουν ότι μας δουλεύουν, έξυπνα πιστεύουν ότι μας τη φέρνουν. Με επαίνους στολίζουν ο ένας τον άλλον! Δεν ακούσατε τον κ. Τσακαλώτο να αραδιάζει τις φεμινιστικές περγαμηνές της κυρίας Ολγας Χαρίτου; Δεν είναι του ανδρός της (του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου), μπορεί από μόνη της να ξεπουλήσει μέσω του Υπερταμείου όλα τα βοσκοτόπια και τα αμπελοχώραφα της επικράτειας. Μπορείς να ξεπουλήσεις και τη μάνα σου, που λέει κι ο Σαραμάνγκου, αν δεν διαθέτεις φεμινιστικές περγαμηνές; Μπορείς να ξεπουλήσεις και τα μοναστήρια της Παναγίας, αν δεν ξέρεις από εκπλειστηριασμούς οίκων των φτωχών και των εκπτωχευμένων; 
Μπορείς ρε ζώον; μίλα! Μπέέέέ! Μπράβο!


Όχι! Δεν ήταν αυτό πρώτη φορά Αριστερά, ήταν πρώτη φορά τέτοια συμφορά για την Αριστερά.
Μπέέέ, ανάθεμα την τύχη μου...
Εγώ, το γελάδι...
===================================================================================
Κεραμιδόγατος 
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΝΑΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΛΕΓΑΝ ΤΣΙΠΡΑ




Ένας Σαμαράς που τον έλεγαν Τσίπρα

 Το άνευ προηγουμένου ξεπούλημα συντελέστηκε. Το Ελληνικό με τις κυβερνητικές ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καθώς και με τις… αντιπολιτευτικές ψήφους των ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΠΟΤΑΜΙ/Λεβέντης πέρασε στα χέρια του ομίλου Λάτση. 
                                               
    Αξίζει να θυμηθούμε για μια ακόμα φορά με ποια μάσκα κυκλοφορούσαν μέχρι πρότινος αυτοί που ηγήθηκαν του ξεπουλήματος.


    Όσα ακολουθούν ο κ.Τσίπρας τα έλεγε στις 28 Φλεβάρη 2014 σε εκδήλωση στην Αργυρούπολη με τίτλο «Το Ελληνικό ΔΕΝ πωλείται»:



 -«Κατάθεση ψυχής», λοιπόν, το Ελληνικό. Αλλά το ξεπουλήσανε…

    -«Μάχη που δεν πρόκειται να την εγκαταλείψουμε» το Ελληνικό. Αλλά την ξεπουλήσανε…

    -«Η εναλλακτική (τους) αντίληψη για την κοινωνία» το Ελληνικό. Αλλά τα ξεπουλήσανε…

    -«Είναι πρωτοφανές και αδιανόητο, μια κλίκα να αποφασίζει για το μέλλον του δημόσιου πλούτου, δίχως διαφάνεια, δίχως κοινοβουλευτική εποπτεία και έλεγχο, λες και πρόκειται για τα αμπελοχώραφα που κληρονόμησαν από τους παππούδες τους», ήταν τα λόγια του κ.Τσίπρα στην ίδια εκδήλωση για το Ελληνικό. Αυτό που ξεπουλήσανε…


    Δεν θα μπορούσε κανείς να το περιγράψει καλύτερα απ΄ ό,τι το είχε περιγράψει ο ίδιος ο κ.Τσίπρας σε εκείνη την εκδήλωση:

«Στο Ελληνικό - έλεγε - όλα αυτά τα χρόνια συγκρούονται δύο κόσμοι. Αυτός που υπερασπίζεται με αγώνες το δημόσιο συμφέρον και αυτός που ευνοεί τα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα. Αυτός που υπερασπίζεται την ήπια ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και αυτός που προωθεί την Fast track εκποίηση. Αυτός που υπερασπίζεται τη βιώσιμη ανάπτυξη, τους ελεύθερους χώρους, τη πρόσβαση των πολιτών στο θαλάσσιο μέτωπο, τη προοπτική του μητροπολιτικού πάρκου και αυτός που στόχο έχει να μετατρέψει την περιοχή σε ένα θύλακα τζόγου, τσιμέντου και πλούτου για τους λίγους».

    Αν όμως υπάρχειακόμα αμφιβολία για τι είδους είναι η «κλίκα που αποφασίζει» και ξεπουλάει το Ελληνικό και όλη την δημόσια περιουσία «λες και πρόκειται για τα αμπελοχώραφα που κληρονόμησαν από τους παππούδες τους», υπάρχει μια ακόμα δήλωση:
   

Αυτά ο κ.Τσίπρας τα έλεγε στις 12 Γενάρη 2015. Δυο μόλις βδομάδες πριν αναδειχτεί πρωθυπουργός.
    Σήμερα, δυο χρόνια μετά, για ό,τι τον είχε ρωτήσει τότε ο Χατζηνικολάου ο Τσίπρας πέτυχε «τρία στα τρία: Και το Ελληνικό ξεπούλησε, και την ΕΥΔΑΠ με την ΔΕΗ τις ενέταξε στο υπερταμείο του ξεπουλήματος.

    Επομένως δεν χρειάζονται πολλά λόγια για να περιγράψει κανείς τι συμβαίνει στον τόπο. Για την ακρίβεια αρκούν τα λόγια του ίδιου του πρωθυπουργού να μας περιγράφει τον εαυτό σαν έναν ακόμα Σαμαρά, που απλώς τον λένε Τσίπρα…
===================================================================================
Κεραμιδόγατος 
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)



Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Η ΤΡΟΙΚΑ ΔΙΑΤΑΖΕΙ, Ο ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟΣ ΣΥΡΙΖΑ ΥΠΑΚΟΥΕΙ


πηγή:

Το editorial του Δρόμου της Αριστεράς


Δημιουργική καταστροφή;


ή

Το Χίλτον διατάζει, οι χαμερπείς πολιτικοί υπακούν.

Πολλοί οικονομολόγοι κεντροαριστερής κοπής αναφέρονται συχνά στον όρο του Σουμπέτερ περί «δημιουργικής καταστροφής» που συντελείται για να επανέλθει η κερδοφορία του κεφαλαίου μετά από μια βραχύβια κρίση. Αυτό, όμως, που συμβαίνει στη χώρα δεν έχει καμία σχέση με τα «σουμπετεριανά» σχήματα. Οι κυρίαρχοι διεθνείς δυναστικοί κύκλοι προωθούν την αρπαγή του δημόσιου πλούτου. Με κύριο μοχλό το χρέος και τα δάνεια, ο τόπος οδηγείται σε πρωτοφανή εκποίηση και ερήμωση.

Με αυτόν τον τρόπο, η χώρα είναι υποχρεωμένη να υποστεί το κόστος μιας καταστροφής και, υπό ασφυκτικούς κανόνες αποπληρωμής του χρέους, οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι της λεηλατούνται. Τίποτα «δημιουργικό» δεν υπάρχει στην καταστροφή που συντελείται. Πρόκειται μάλλον για μια «καταστροφική καταστροφή».

Ενώ μπαίνουμε ήδη στη δεύτερη φάση της μνημονιακής πολιτικής, που οδηγεί σε καταιγιστική εκποίηση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, κάτι ακόμα συντελείται ταυτόχρονα: Ένας έντονος ανταγωνισμός ξεσπά ανάμεσα σε πτέρυγες των ντόπιων μεγιστάνων και υπεργολάβων για το ποιος θα ενισχυθεί και ποιος τελικά θα καταστραφεί μέσα στον γενικό χαμό.

Αναπόφευκτα, ο ανταγωνισμός εκφράζεται και στο πολιτικό πεδίο. Θα ενταθεί, λοιπόν, η πολιτική κρίση που φέρνει μαζί της σειρά σκανδάλων, εκβιασμών και εκκαθαριστικών επιχειρήσεων. Τη φθορά του Τσίπρα θα προσπαθήσει να την εισπράξει ο Μητσοτάκης, ενώ ο Τσίπρας κάνει τα πάντα για να φτιάξει δικό του κράτος και να κρατηθεί στην εξουσία. Ήδη, ο φιλικός του Τύπος (Εφ.Συν., Επίκαιρα κ.λπ.) μπαίνει στη μάχη με όλα τα όπλα. Την ίδια στιγμή, βέβαια, που «τρώγονται», όλοι μαζί θα ψηφίζουν τις διατάξεις του 3ου Μνημονίου (μαζί βέβαια και με ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι), όπως έγινε αυτήν τη βδομάδα με το ξεπούλημα του Ελληνικού.

Είπαμε, ο Σεπτέμβρης θα είναι δύσκολος μήνας. Όχι με την ίδια σημασία για τους φτωχούς και τον φαύλο πολιτικό κόσμο. Η κυβέρνηση πρέπει να περάσει την τρικυμία με τις τηλεοπτικές άδειες και ποντάρει σε κάποια επιτυχία στην Ευρώπη, νομίζοντας ότι θα της παραχωρήσουν μια θέση στην ποσοτική χαλάρωση του Ντράγκι. Τα σημάδια είναι, όμως, δυσοίωνα, αφού στην Ελλάδα επιφυλάσσεται η «δημιουργική» καταστροφή. Το Χίλτον διατάζει, οι χαμερπείς πολιτικοί υπακούν.

Δεν υπάρχει πιο αηδιαστική εικόνα από πρώην βαθιούς πασόκους και ριζοσπάστες αριστερούς (της πλάκας), ή «πονεμένους» ΑΝΕΛ (τύπου Παπαχριστόπουλου) να σκούζουν στα τηλεπαράθυρα και να ορκίζονται ότι δεν κόβονται οι συντάξεις, δεν ξεπουλιέται το Ελληνικό, όλα πάνε καλά και η ανάκαμψη έρχεται. Το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου ανταγωνίζεται επάξια τις νεοδημοκρατικές μονταζιέρες. Με επιχειρήσεις αποπροσανατολισμού και ενισχύοντας μικρούς «εμφύλιους» σε όλους τους χώρους, προσπαθεί να κρύψει τη βρομιά του και την πλήρη συνθηκολόγηση.

Στο βασίλειο της Δανιμαρκίας δεν υπάρχει απλά «κάτι» σάπιο…
===================================================================================
Κεραμιδόγατος 
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)




Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. ΑΒΑΝΤΙ ΜΑΕΣΤΡΟ ΕΝΑ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟ


πηγή:
Μάνος Στεφανιδης

Σ/Κ στην Σαλονίκη


Πέρασαν αυτοί καλά κι εμείς χειρότερα. Έφαγαν καλά -η Θεσσαλονίκη φημίζεται για το φαΐ της- , έπαιξαν ποδόσφαιρο (!) παρά τα κιλά και τους γλουτούς τους - καθιστική εργασία γαρ - , μονοπώλησαν κάμερες και μικρόφωνα καθώς ανέβηκαν όλοι, υπουργοί, υπουργάρες, υπουργίσκοι, γραμματείς, σύμβουλοι, φαρισαίοι προστατευμένοι από χιλιάδες ένστολους μήπως και γίνει καμιά στραβή, για να χειροκροτήσουν εκείνον που τους έδωσε αιτία ύπαρξης τη στιγμή ακριβώς που είχαν συνηθίσει την ανυπαρξία τους. 


Και να που παρά την οργάνωση, τους σπεκουλαδόρους δημοσιογράφους που ρωτούσαν "πόσο εξαιρετικά πήγε η πρωτοβουλία σας με τους ηγέτες του Νότου κ. Πρόεδρε κλπ.", παρά τον θεσμικό μονόλογο του Μεγάλου, βρέθηκε μία τρεμάμενη, δειλή φωνή για να διαλύσει όλο αυτό το virtual reality σκηνικό.
Ο αρχηγός έχασε την ψυχραιμία του -τζάμπα οι πρόβες και οι συμβουλές των συμβούλων-, απώλεσε το αυτάρεσκο ύφος και το χαμόγελο του και είπε στην δημοσιογράφο που μίλησε μόλις για δύο λεπτά, αυτός που μιλούσε τρεις ώρες μονολογώντας αδιάκοπα : "Μη με διακόπτετε"!

Απίστευτο, σοκαριστικό, αδιανόητο. Ο πρωθυπουργός χάνει την ψυχραιμία του από ασήμαντη αφορμή ενώ τον παρακολουθεί το πανελλήνιο και άπαντες οι υπουργοί του. Και μάλιστα χωρίς να έχει διόλου προκληθεί. Ήταν τόσο άμεσο και ευθύ το σχόλιο της συνομιλήτριας του που όλο το προπαγανδιστικό οικοδόμημα -το πανάκριβα πληρωμένο από τους υπερχρεωμένους πολίτες- που είχε στηθεί με τόση επαγγελματικότητα, κατέρρευσε σαν δίδυμος πύργος. Και ήταν και 11 Σεπτεμβρίου.

 Η άλλη, η τρομαχτική μπαρούφα που έθιξε ξεδιάντροπα την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης ήταν, σας διαβεβαιώνω, μικρότερης σημασίας. Η εικόνα ενός χολωμένου, ενός κακούλη πρωθυπουργού επειδή κάποια τόλμησε να διαταράξει τη νιρβάνα του, το "αφήγημα ευτυχίας" που υποστήριζε, ήταν ό τι θα θυμόμαστε από αυτό το Σ/Κ στην Σαλονίκη. 

ΥΓ 1. Τί να σου κάνει και ο σ. Παππάς; Πόσα γκολ πια να βάλει για να ισοφαρίσει το κακό; Ψυχολογικά εξετάζοντας το συμβεβηκός ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι σμπαράλια με τους κόλακες γύρω του να αδυνατούν να τον συνεφέρουν.


ΥΓ 2. Αφήστε που εμπεδώσαμε τι είδους ειδήσεις οφείλει να δείχνει η τηλεόραση: Τον Τσίπρα και τον Παππά, στα ίχνη του Κωστάκη του φλύαρου, να κάνουν αηδίες με την μπάλα. Γύρω ο αληθινός κόσμος να βρίσκεται σε απόγνωση κι αυτοί ...στον κόσμο τους.

===================================================================================
Κεραμιδόγατος 
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)